Εορτασμός των Φώτων στην πόλη της Λευκάδας

dsc_0239

Έβρεχε ολονυχτίς, με χοντρό νερό κατά διαστήματα, αλλά με το που έφεξε η μέρα αίφνης σταμάτησε, επιτρέποντας έτσι να κυλίσει ομαλά ο καθιερωμένος εορτασμός των Φώτων και η κατάδυση του Σταυρού στην πόλη της Λευκάδας.

Στις 10:30 εψάλη στο Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, παρουσία των Αρχών του τόπου, ο Μέγας Αγιασμός, μετά το πέρας του οποίου ακολούθησε Λιτανευτική Πομπή για την Προκυμαία Λευκάδας όπου και πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, από την ειδικά για το σκοπό αυτό στημένη εξέδρα στο ύψος περίπου του Πόντε, η Τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

dsc_0015

Δώδεκα ήταν τελικά φέτος τα άτομα που αψήφισαν το κρύο και βούτηξαν, μετά το τρίτο «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…», στα κρύα νερά του λιμανιού για να ανασύρουν το Σταυρό. Υπήρξε και μια απρόοπτη επιπλοκή αφού ο μεταλλικός σταυρός, που προτίμησε αυτή τη φορά να ρίξει στα νερά ο Μητροπολίτης, κόλλησε στη λάσπη του λιμανιού και δεν κατέστη δυνατό, παρά τις επανειλημμένες βουτιές των κολυμβητών, να ανασυρθεί. Αυτό έγινε αργότερα από το Λιμενικό Σώμα. Αντ΄ αυτού ρίχτηκε στη συνέχεια στα νερά του λιμανιού ένας ξύλινος σταυρός που ανασύρθηκε εύκολα.

dsc_0068

dsc_0088

dsc_0093

dsc_0118

 

Τηρήθηκε επίσης δεόντως για μια ακόμη φορά, το ιδιαίτερο έθιμο της κατάδυσης των πορτοκαλιών κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων που επικρατεί στην πόλη της Λευκάδας. Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά ήταν φέτος οι πωλητές των πορτοκαλιών στην παραλία κυρίως της πόλης.

dsc_0143

Το έθιμο αυτό θέλει να κρατούν οι πιστοί τρία τέσσερα πορτοκάλια δεμένα με σπάγκο και να τα βουτούν μετά την τρίτη κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα. Τα παίρνουν κατόπιν για το καλό στο σπίτι τους όπου και συνηθίζονταν παλιότερα να τα κρεμούν μπροστά στα εικονίσματα, αφού φρόντιζαν προηγούμενα να πετάξουν κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού τα πορτοκάλια της περασμένης χρονιάς στη θάλασσα. Το έθιμο θεωρείται κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, όταν τελούνταν ακόμη η τελετή του αγιασμού στο υδραγωγείο της πόλης, όπου και βρισκόταν αρκετά κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής με εσπεριδοειδή – κυρίως πορτοκαλιές. Αυτοί, όπως λέγεται, για να πάει καλά η παραγωγή τους συνήθιζαν να ρίχνουν πορτοκάλια μέσα στο καθαγιασμένο νερό.

dsc_0159

(Φωτο: Ν.Ζαβιτσάνος, πηγή: www.kolivas.de)