Συλλαλητήριο για την Υγεία διοργανώνει τη Δευτέρα το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ

ekab

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 8.30 πμ

Οργανωμένη ανυπακοή
Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στην Υγεία

Η επίθεση στη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, άρχισε από την πρώτη του νέου χρόνου και είναι ανελέητη. Δύο νέα χαράτσια, 1 ευρώ για κάθε συνταγή για τα φάρμακα και 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τα οποία με υπουργική απόφαση θα αναθεωρούνταν.

Μετά την λαϊκή κατακραυγή η κυβέρνηση προχώρησε σε ελιγμό αντικατάστασης του «25ευρου» με φόρο στον καπνό.

Πρόκειται για έναν ελιγμό που σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, η οποία επιβάλλει άγρια χαράτσια στους ασθενείς, σε κάθε βήμα παροχής και αυτών των υποβαθμισμένων υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ήδη από σήμερα 8 Γενάρη αρχίζει η είσπραξη του ενός ευρώ «υπέρ του ΕΟΠΥΥ» ανά συνταγή φαρμάκων. Οι συνταγές δεν επιτρέπεται να έχουν περισσότερα από τρία φάρμακα. Δηλαδή αν ένας άρρωστος χρειάζεται πέντε φάρμακα θα πληρώσει δύο ευρώ -ένα ανά κάθε συνταγή-, ενώ αν χρειαστεί εφτά φάρμακα τότε θα πληρώσει τρία ευρώ.

Το νέο χαράτσι θα οδηγήσει, όπως υπολογίζει το υπουργείο Υγείας, στην είσπραξη 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, κυρίως απ” τους ασθενείς που κάνουν χρόνια θεραπεία. Και μόνο οι συνταξιούχοι να εκτελέσουν μία συνταγή το μήνα θα καταβάλουν τα μισά από αυτά! Συνολικά το 2013 η συμμετοχή στα φάρμακα των ασθενών έφτασε το 24% από 9% το 2010!!!

Τέλος παραμένει η υποχρέωση καταβολής των πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξέταστρων στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Κέντρων Υγείας.

Η κυβέρνηση με συνέπεια, συνεχίζει την δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται διαχρονικά και ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ, από την άλλη μεταφέρει όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και την μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, που προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32 %, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Το κόστος για το λαό γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο. Με τα μέτρα αυτά η υγεία γίνεται ένα ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, απαγορευτικό για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ και η Γραμματεία Λευκάδας του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα:

  • Να μην πληρώσουν τα νέα αυτά χαράτσια. Να διεκδικήσουν για να έχουν σήμερα όλοι, χωρίς περιορισμούς και περικοπές, πλήρη και δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
  • Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο της υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Λευκάδα 8-1-2014