Ανακοίνωση Επιτροπής Κατοίκων Σπαρτοχωρίου για τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα ζώα

Μεγανήσι 16 Ιανουαρίου  2014,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΠΑΡΤΟΧΩΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ΖΩΑ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αφού ο καθένας χωριστά εξάντλησε τις παρεχόμενες από το νόμο δυνατότητες, προκειμένου να προστατέψει την ατομική του περιουσία από τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα ζώα στην εδαφική περιοχή του οικισμού Σπαρτοχωρίου και κυρίως τα βοοειδή, συγκροτήσαμε επιτροπή, στη κατεύθυνση να πιέσουμε τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς, να δώσουν απάντηση στο πρόβλημά μας.

Όπως όλοι γνωρίζουν, τα ανεπιτήρητα και αδέσποτα βοοειδή του κου Κοντογιώργη, όχι μόνον επιφέρουν ανυπολόγιστες καταστροφές και ζημίες στα περιφραγμένα κτήματα μας, στους κήπους μας, σε αποθηκευμένες ζωοτροφές, σε ιδιόκτητα ή και μισθωμένα βοσκοτόπια άλλων μικροκτηνοτρόφων, αλλά έφθασαν μέσα στα χωριά, στα λιμάνια, τις παραλίες, στους κήπους, και στις αυλές των σπιτιών μας.

Οι μεμονωμένες καταγγελίες και μηνύσεις παθόντων, φαίνεται να μην επιφέρουν αποτέλεσμα, αφού ο κάθε φορέας και υπηρεσία, παραπέμπει το θέμα στην άλλη.

Ο Δήμος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Μετά από αυτό, βλέποντας την αδυναμία εφαρμογής των νόμων του Κράτους και των κανόνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προστατεύσουν τις περιουσίες μας, συγκροτήσαμε επιτροπή, προκειμένου να συνολικοποιήσουμε από κοινού την προσπάθειά μας, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο.

Στα πλαίσια αυτά, συναντηθήκαμε με τον κο Δήμαρχο και ζητήσαμε να έρθει για δεύτερη φορά το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάμε:

α. Την λήψη απόφασης με την οποία θα ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την κήρυξη όλων των ανεπιτήρητων και αδέσποτων ζώων που βόσκουν ανεξέλεγκτα, ανεπιτήρητα και αδέσποτα μέσα σε γεωργικές ζώνες, κοινόχρηστους χώρους, κήπους, αυλές, δώματα οικιών της τοπικής κοινότητας Σπαρτοχωρίου του Δήμου Μεγανησίου, ως επιβλαβών και επικινδύνων, σύμφωνα με το άρθρο 259 παρ. 2 του ν.δ 86/67

β. Την ανάθεση και εκπόνηση μελέτης βοσκοϊκανότητας που θα αποτελέσει τη βάση για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την διαχείριση των βοσκοτόπων του νησιού μας.

Σας γνωρίζουμε τις μέχρι σήμερα αναφορές μας, όπως κατατέθηκαν στο Δήμο Μεγανησίου και τους άλλους φορείς.

 Η Επιτροπή