Κυριότερα στιγμιότυπα του Δημοτικού Συμβουλίου

Meganisi-DS-Prosklisi

Ένα πολύ σημαντικό και αξιοσημείωτο –από διάφορες απόψεις- δημοτικό συμβούλιο παρακολούθησαν χτες όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα του Σχολείου.

Καταρχήν αίσθηση προκάλεσε η απουσία συνολικά της Αντιπολίτευσης (ο επικεφαλής βέβαια έλειπε στο εξωτερικό, ενώ και ο Απ. Ζαβιτσάνος ήταν ασθενής, από τα δε υπόλοιπα μέλη εμφανίστηκε μόνο ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατωμερίου). Από την Συμπολίτευση απουσίαζε ο κος Σπ. Μάλαμας. Έτσι το συμβούλιο ξεκίνησε με απαρτία 7 συμβούλων. Τα κυριότερα σημεία του, κατά την άποψή μας:

 

Προ Η.Δ.-Ενημέρωση Δημάρχου:

 1)Ο κος Στ. Ζαβιτσάνος ενημέρωσε για κονδύλι προς τα σχολεία (μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια), θέμα που έφτασε αργά στον Δήμο, αλλά μπήκε στην ημερήσια διάταξη. Αφορά σε ποσό 25.000 ευρώ που μοιράζεται σε Δημοτικό- Γυμνάσιο και Νηπιαγωγείο αναλογικά για την κάλυψη αναγκών τους.

2)Έγινε ενημέρωση για τον ΧΥΤΑ, καθώς είναι γνωστή η ένταξη του έργου και τρέχουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την δημοπράτησή του. Φυσικά κι εδώ μέσω Δήμου Λευκάδας.

3)Περιγράφηκε η ολοκλήρωση των διαδικασιών συνένωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι οσονούπω θα προβούν και σε εκλογές ανάδειξης ΔΣ.

4)Αναφέρθηκε επίσης ο Δήμαρχος σε χορηγία προς τον Δήμο από πλευράς του λ.Ρότσιλντ (όχι μέσω της εταιρίας που δραστηριοποιείται στο Κεφάλι, αλλά απευθείας). Μετά από συζητήσεις με την εκπρόσωπό του η δωρεά θα αφορά προμήθειες για τα σχολεία (υπολογιστές κτλ), για το ιατρείο (καρδιογράφος κ.ά) και το γήπεδο 5Χ5 (αποδυτήρια, ντουζ, κιόσκι κτλ). Το ύψος της χορηγίας θα είναι της τάξης των 30.000 ευρώ.

 

Ημερήσια Διάταξη:

1)ομόφωνα εγκρίθηκαν οι Προϋπολογισμοί του Πολιτιστικού Κέντρου και της ΚΟΙΔΕΜ.

2)Παρουσία του μελετητή κου Δ.Μεσσήνη έγινε στο συμβούλιο η παρουσίαση της μελέτης του Περιφερειακού δικτύου, ώστε να εγκριθεί και να κατατεθεί ο φάκελος στο Πρόγραμμα ΟΣΑΜΝ (έχει σημαντικά αδιάθετα και πολλές πιθανότητες χρηματοδότησης). Ο Δήμαρχος επισήμανε την αναγκαιότητα του έργου που συνδέεται άμεσα με την αναβάθμιση των οικισμών και την ανάπτυξη του Αθερινού ως νέα πύλη του νησιού. Η μελέτη θα αναρτηθεί στο σάιτ του Δήμου και θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες ώστε να εκφράσουν την συγκατάθεση ή την όποια ένστασή τους πριν την τελική απόφαση απαλλοτρίωσης. Η προτεινόμενη φαίνεται να είναι η βέλτιστη λύση (με τα ελάχιστα προβλήματα) μετά από διαπραγματεύσεις 3 ετών, και η απόφαση έγκρισης της μελέτης από το Δ.Σ. ήταν ομόφωνη. Το έργο θα ενταχθεί με 2 υποέργα προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ το καθένα.

 

3)Στο ΟΣΑΜΝ επίσης γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και η χρηματοδότηση της μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό. Η κοστολόγη΄σή της αγγίζει τα 350.000, ωστόσο, λόγω της ήδη υπάρχουσας μελέτης, της υπάρχουσας αποτύπωσης των δικτύων κτλ, εκτιμάται ότι το ποσό που θα απαιτηθεί δεν θα είναι μεγαλύτερο των 150.000, δηλαδή προσιτό για ένταξή της. Όπως επισήμανε ο κος Δήμαρχος, θα είναι πολύ σημαντικό κάτι τέτοιο διότι το κόστος του έργου είναι πολλά εκατομμύρια και δεν μπορεί να γίνει παρά με ευρωπαϊκούς πόρους. Ο κανόνας όμως είναι ότι όταν ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτούν μελέτες, κατόπιν χρηματοδοτούν και τα έργα, οπότε ο Δήμος θα είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμος σε αυτό ή –πιθανότατα- στο επόμενο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Η απόφαση ήταν κι εδώ ομόφωνη.

 

4) Σε αναφορά κατοίκων του Σπαροχωρίου για τα ανεπιτήρητα ζώα έγινε μια ήρεμη και πολιτισμένη συζήτηση μεταξύ των συμβούλων και των εμπλεκομένων, κάτι στο οποίο βοήθησε η νηφάλια εισήγηση του Δημάρχου που είχε τρία σημεία: α) Αφού αναγνώρισε την Πανελλαδική διάσταση του προβλήματος- κυρίως στα νησιά- και την αδυναμία των Δήμων να ανταποκριθούν σε όσα αδιανόητα  κελεύει ο «Καλλικράτης» για το θέμα,  υποστήριξε ότι θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως οι κτηνοτρόφοι να δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και ωριμότητα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα, κάτι αναγκαίο όπως τόνισε.

β)Ο Δήμος θα προβεί στην πορεία σε μια μελέτη βοσκοϊκανότητας για το Μεγανήσι, όπου θα φανούν οι αντοχές του νησιού σε πληθυσμούς ζώων, αφού η υπερβόσκηση προκαλεί –εκτός των άλλων- και οικολογική καταστροφή.

γ)Μιμούμενος άλλους δήμους της χώρας, θα ζητήσει από το Υπουργείο να κηρυχτούν τα ανεπιτήρητα ζώα, ως επιβλαβή, ώστε να αναλάβει και ο κρατικός μηχανισμός τις ευθύνες που του αναλογούν στο θέμα, κι όχι να φορτώνει τους Δήμους με αρμοδιότητες στις οποίες αδυνατούν πρακτικά να ανταποκριθούν.

 

5)Ένα μείζον θέμα ήταν αυτό που αφορούσε στην παραχώρηση στον νεότευκτο Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεγανησίου του οικοπέδου για την στέγαση της νέας μονάδας παραγωγής βιολογικού λαδιού. Έγινε συζήτηση για το αν θα έπρεπε αυτό να γίνει υπό την μορφή της δωρεάς ή υπό την μορφή της παραχώρησης χρήσης (οπότε παραμένει ιδιοκτησία του Δήμου, που θα έχει την υψηλή κυριότητα). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η απόφαση της απλής παραχώρησης χρήσης απαιτούσε απόλυτη πλειοψηφία του ΔΣ, δηλαδή 7 ψήφους, κάτι που δεν έγινε εφικτό (6 υπέρ- 1 λευκό) αφού, όπως είπαμε, τα μέλη της Αντιπολίτευσης έλειπαν, ενώ και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κος Θ. Κονιδάρης προτίμησε να ψηφίσει «λευκό», (λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει η επόμενη δημοτική αρχή και δεν θέλει να πάρει τέτοια ευθύνη») προκαλώντας συνάμα και κάποιες αντιδράσεις από μέλη του Συνεταιρισμού. Ο Δήμαρχος εντούτοις τόνισε ότι «η στήριξη του πρωτογενή τομέα και του Συνεταιρισμού αποτελεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί μας και ότι είναι ένα θέμα που θα το επαναφέρει και θα το παλέψει μέχρι τέλους, τόσο ο ίδιος, όσο και η παράταξη που εκπροσωπεί, ενώ και ο κάθε σύμβουλος παίρνει τις ευθύνες του απέναντι σε μια κοινωνία».