Άρθρα σχετικά με την αποστράτευση του Υπαρχηγού Στόλου, Αντιναύαρχου Σπύρου Κονιδάρη

Υγρό πυρ από τον υπαρχηγό στόλου Σπ.Κονιδάρη για το φιάσκο στα Ιμια και τα υποβρύχια που σκουριάζουν

Η τελευταία ημερήσια διαταγή του υπαρχηγού Στόλου Σπύρου Κονιδάρη, όπως αναγνώστηκε χθες παρουσία πολλών απόστρατων ανώτατων αξιωματικών, μεταξύ των οποίων και επίτιμων αρχηγών, όπως ο Γρηγόρης Δεμέστιχας και ο Κοσμάς Χρηστίδης, περιείχε αρκετές «βόμβες βυθού». Ο αντιναύαρχος Στέλιος Κονιδάρης, που παρέδωσε στον υποναύαρχο Νικόλαο Τσούνη σε ειδική τελετή στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, μιλά για την εθνική υποχώρηση στην οποία οδήγησαν την πατρίδα ο… καταλληλότερος Κώστας Σημίτης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που «είδε» την ελληνική σημαία στα Ιμια να την παίρνει ο αέρας! Επίσης, ο τέως πλέον υπαρχηγός του Στόλου μιλά για την κατάσταση του Στόλου αλλά και για τα υποβρύχια που πλήρωσε από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός και… γερνάνε στα ναυπηγεία. Ο αντιναύαρχος Κονιδάρης ούτε λίγο ούτε πολύ έριξε τις ακόλουθες «βόμβες».

Βόμβα πρώτη: «Λυπήθηκα βαθιά για τον χαμό των τριών συναδέλφων στα Ιμια, των αθάνατων Καραθανάση, Βλαχάκου και Γιαλοψού, και ντράπηκα που συνοδεύτηκε από εθνική υποχώρηση. Εχω όμως τη συνείδησή μου ήσυχη ότι εγώ και το πλήρωμα του ΤΠΚ (πυραυλάκατος) «ΣΤΑΡΑΚΗΣ», μαζί με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους και πλοία, ήμασταν εκεί και έτοιμοι για τη μέγιστη προσφορά στην πατρίδα. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

Βόμβα δεύτερη: «Λυπάμαι γιατί μονάδες κρούσης όπως τα νέα ΤΠΚ (Πυραυλάκατοι) και τα νέα Υ/Β, που έχουν παραγγελθεί και εν πολλοίς αποπληρωθεί, με χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού Λλού, παραμένουν αναξιοποίητα και γερνάνε στα ναυπηγεία».

Βόμβα τρίτη: «Λυπάμαι καθημερινά που δεν υπάρχει ορίζοντας για την αντικατάσταση των παράκτιων περιπολικών μας, παρότι κάποια από αυτά έχουν υπερβεί την 50ετία, αντιμετωπίζοντας, χάρη στα άξια πληρώματά τους, τη διαρκώς αυξανόμενη απειλή και πρόκληση».

Ο κ. Κονιδάρης επισήμανε επίσης στο «αντίο» του ότι σε όλη τη σταδιοδρομία του επέλεξε να είναι χρήσιμος και όχι ευχάριστος στον εκάστοτε κυβερνήτη, διοικητή ή στον αρχηγό του και υπηρέτησε το Ναυτικό και όχι αρχηγούς, παρέες ή άλλους εξωθεσμικούς παράγοντες και κέντρα, «για να μπορώ να κοιτάω στα μάτια όλους εσάς, από τους οποίους ζητούσα ετοιμότητα ψυχών, για την τιμή της σημαίας, την ακεραιότητα της πατρίδας, τη ζωή και την ευημερία του λαού μας, που δοκιμάζεται και αξίζει καλύτερη τύχη».

Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: Δημοκρατία

Στην Βουλή όσα είπε στην ημερήσια διαταγή βόμβα ο αντιναύαρχος Κονιδάρης!

Οι “φουρτούνες” που προκάλεσε με την τελευταία του ημερήσια διαταγή ο υπαρχηγός Στόλου Σπύρος Κονιδάρης δεν θα “κοπάσουν” εύκολα. Μαθαίνουμε ότι τα όσα είπε περί “καμαρίλας” -όχι στην διαταγή αλλά αργότερα στην τελετή-  και όσα ανέφερε για “παρέες” έχουν τεθεί στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται από το τμήμα Εξωτερικών και Άμυνας , ερώτηση που θα κατατεθεί στη Βουλή και με την οποία θα ζητούνται εξηγήσεις για όσα είπε ο αντιναύαρχος.

Ο οποίος βέβαια ότι είχε να πει το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο στην τελευταία του ομιλία πριν αποχαιρετήσει οριστικά τον Στόλο και το ΠΝ.

Φαίνεται όμως ότι η αντιπολίτευση έστω και κάπως αργοπορημένα θέλει να “σηκώσει” τους τόνους στο θέμα των κρίσεων που έγιναν στις ΕΔ. Η αργοπορία οφείλεται όπως λένε κάποιες πηγές ότι περιμένουν κάτι ακόμη για ανεξήγητη αποστρατεία και δεύτερου αξιωματικού.

Πηγή: OnAlert

«Αιτούμαι ακρόαση υπουργού» – Τι φέρεται να είχε ζητήσει ο υπαρχηγός Στόλου και γιατί

Ακρόαση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας φέρεται να είχε ζητήσει ο πρώην πλέον υπαρχηγός Στόλου Σπύρος Κονιδάρης. Ακολουθώντας πιστά την ιεραρχία όπως προβλέπουν οι κανονισμοί ο υπαρχηγός είχε αναφερθεί στους ανωτέρους του, στον Αρχηγό Στόλου δηλαδή.

Οι πληροφορίες για την πρόθεση του αντιναυάρχου Σπύρου Κονιδάρη είχαν διαρεύσει και έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια της τελετής αποχώρησής του από τον Στόλο και το ΠΝ. Και οι περισσότεροι αποδίδουν σ΄ αυτό το “αίτημά” του την απόφαση για την αποστρατεία του που προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις.

Στην τελευταία ημερήσια διαταγή του ο πρώην υπαρχηγός είχε επισημάνει ότι στην καριέρα του δεν σιώπησε ποτέ. Προφανώς δεν θα το έκανε ούτε τώρα. Η σιωπή που έχει επιβληθεί δια ροπάλου από την στρατιωτική ηγεσία μόνο ζημιά έχει προκαλέσει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η λογική του “όλα πάνε καλά,μην ανησυχείτε” έχει δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα που φοβόμαστε ότι έχει πείσει και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Κι αυτό αν πράγματι συμβαίνει είναι άκρως επικίνδυνο.

Δεν πρέπει και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι εγκληματικές περικοπές που επιβλήθηκαν χωρίς σχέδιο, χωρίς σκέψη και ακόμη χειρότερα χωρίς την παραμικρή αντίσταση και αντίδραση απ΄ αυτούς που έπρεπε. Όμως ελπίζουμε ότι στην πολιτική ηγεσία έχει μεταφερθεί η πλήρης και αληθινή εικόνα των προβλημάτων και των δυσχερειών που έχουν προκληθεί .Οι οποίες αντιμετωπίζονται μόνο με το φιλότιμο των στελεχών.

Η πρόθεση του αντιναυάρχου Κονιδάρη να ζητήσει ακρόαση από την πολιτική ηγεσία αν ευσταθεί ,δημιουργεί ερωτήματα βέβαια για την μετάδοση της πραγματικής εικόνας.

Προκύπτει βέβαια κι ένα ακόμη τεράστιο θέμα. Πολύ συχνά όλοι μας “κατηγορούμε” τους στρατιωτικούς ότι μιλάνε μόλις γίνει γνωστή η αποστρατεία τους. Ο αντιναύαρχος Κονιδάρης αποδεικνύει ότι δεν είναι έτσι . Και δεν είναι ο πρώτος. Είχε προηγηθεί ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστιδης με την συνέντευξή του στην Real News. Αποστρατεύθηκε. Τώρα ο αντιναύαρχος Κονιδάρης που λέει ότι “ποτέ δεν σιώπησε”. Αποστρατεύθηκε. Ο Α/ΓΕΣ Κώστας Ζιαζιάς αρνήθηκε παρεμβασεις στις κρίσεις. Παραιτήθηκε. Ο Α/ΓΕΣ Κώστας Γκίνης αρνήθηκε να κάνει κρίσεις με “λίστα” . Αποστρατεύθηκε.

Ο κατάλογος όλο και μεγαλώνει. Από τη μία υπάρχει η θετική πλευρά .Σ΄αυτήν που προστίθενται αξιωματικοί που δεν φοβούνται να πουν την γνώμη τους όχι για να κάνουν πολιτική αλλά για να κάνουν την δουλειά τους όπως αρμόζει σε επαγγελματίες στρατιωτικούς. Από την άλλη υπάρχει και η πλευρά όσων επιμένουν να ξεχνούν ότι οι “πολιτικαντισμοί” δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσο κι αν φαίνεται ότι επικρατούν οι δεύτεροι είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα η δικαίωση των πρώτων θα είναι μεγαλοπρεπής.

Πηγή: OnAlert

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΝ: Ένα κείμενο – φωτιά από Υποναύαρχο

Ένα κείμενο που σχολιάζει όσα έγιναν στις κρίσεις του ΠΝ, με την υπογραφή του Ανδριανού Πούλου Υποναύαρχου εα έφθασε στο Onalert. Ένα κείμενο νομίζουμε ενδιαφέρον να διαβαστεί και να σχολιαστεί. Αφορμή για να γράψει αυτό το κείμενο – σχόλιο στάθηκαν τα ρεπορτάζ του Onalert για τις αποστρατείς Κονιδάρη – Βουραζέλη.

Διαβάστε το:

Προς την ομάδα σύνταξης του OnAlert

Κύριοι επιτρέψτε μου να κάνω ορισμένα σχόλια (εκφράζοντας φυσικά προσωπικές απόψεις) σχετικά με το άρθρο σας για την αποστρατεία των Αξιωματικών του ΠΝ Κονιδάρη και Βουραζέλη. Κατ΄αρχάς να πώ ότι σε πολλά ρεπορτάζ από τον χώρο της άμυνας ανακαλύπτω κατά καιρούς διάφορα στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι όμως φυσικό για έναν άνθρωπο, όπως κάποιος δημοσιογράφος, που δεν ζεί τα πράγματα από κοντά, να στηρίζεται στις πληροφορίες που του μεταφέρουν. Η αξιοπιστία λοιπόν του κάθε ρεπορτάζ, εξαρτάται από την αξιοπιστία των πληροφοριών και φυσικά των ατόμων που τις μεταφέρουν. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα περιγράφετε. Εγώ μάλιστα θα προχωρήσω και πιό πέρα και θα προσθέσω και το όνομα του επίσης αποστρατευθέντος Υποναυάρχου μηχανικού Μπουγιούκου (τάξη 81).

Γνωρίζοντας λοιπόν αυτούς τους Αξιωματικούς από Ν. Δοκίμους μπορώ να πω, σαν πρώτη άποψη ότι το κοινό τους χαρακτηριστικό, που διαμόρφωσαν στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους (μέσα από κοπιώδη εργασία, μορφωση και συνεχή επαγγελματική βελτίωση) ήταν ότι είχαν πάντα αιτιολογημένη και πλήρως τεκμηριωνένη άποψη. Άποψη που δεν δίσταζαν να την υποστηρίζουν όποιον και αν είχαν απέναντί τους. Δεν έκρυβαν προβλήματα κάτω από το χαλί, δεν ωραιοποιούσαν καταστάσεις με λίγα λόγια δεν τους ενδιέφερε να είναι αρεστοί, τους ενδιέφερε το είναι και όχι το φαίνεσθαι. Εκτιμώ ότι τέτοιους συνεργάτες ήθελε να έχει δίπλα του ο Ναύαρχος Χρηστίδης, όπως εκτιμώ και κάθε σώφρων ηγέτης που ενδιαφέρεται για την επιτυχία του έργου του. Από εκεί και μετά έχουμε δει ηγεσίες που τους ενδιαφέρει η εικονική πραγματικότητα ή δεν επιτρέπουν να σταθούν δίπλα τους άνθρωποι με ισχυρό αντίλογο.

Παρ΄ότι μακρυγόρησα δεν είχα σκοπό να εκθειάσω τους ανωτέρω Αξιωματικούς. Τους ξέρουμε όλοι και δεν το χρειάζονται. Κίνητρό μου απετέλεσε η απορία σας για τις αποστρατείες αναφερόμενοι μάλιστα και σε ισχυρά βιογραφικά. Απορώ λοιπόν με την απορία σας αυτή και σας αντιστρέφω το ερώτημα. Με τι βιογραφικό συνεκρίθη με τους συνυποψηφίους του και επελέγη (ή μάλλον επεβλήθη και μάλιστα δις) από το ΚΥΣΕΑ ο Βαγγέλης Αποστολάκης; Ένας Αξιωματικός χωρίς ιδιαίτερη παρουσία μέχρι Πλοίαρχος και που πάντα από τότε και μετά υποβασταζόταν (σύμφωνα με όσα μπορούμε να δούμε και να καταλάβουμε) από βαρύγδουπα πολιτικά και όχι μόνον ονόματα. Ή μήπως το γεγονός ότι πέρασε σαν διάττων αστέρας από κάποιες θέσεις (Υ/ΑΣ, Υ/ΓΕΕΘΑ) τα τελευταία τρία χρόνια, του αναπλήρωσε την εμπειρία που κάποιοι όπως οι προαναφερόμενοι χρειάστηκαν δεκαετίες να αποκτήσουν. Διερωτάσθε, αν υπήρχε ένα είδος ΑΣΕΠ ή γραπτές εξετάσεις, αν λαμβανόταν υπ΄όψη με κάποια μόρια η επαγγελματική διαδρομή κάποιου (δεν έχουν όλες οι θέσεις την ίδια βαρύτητα από πλευράς ευθυνών) καθώς και η τυχόν ακαδημαϊκή του μόρφωση πέραν της υποχρεωτικής, πόσοι από τους κατά καιρούς ναυάρχους θα είχαν δει την πόρτα του ΑΝΣ; Αν ήταν υποχρεωτικός ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών (δεν υπάρχει Αμερικανός ναύαρχος που να μην έχει τουλάχιστον ένα – το ΓΕΣ τουλάχιστον απαιτεί πτυχίο ΣΕΘΑ). Μπορείτε φυσικά να αναφερθείτε στις εκθέσεις ικανότητας, όμως από την στιγμή που λαμβάνει γνώση ο αξιολογούμενος όλοι εκτινάχθηκαν στο άριστα. Είθισται βέβαια ο κάθε Αρχηγός να επιλέγει τους συνεργάτες που επιθυμεί (και που ίσως του επιβάλλουν ;). Οπότε σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια, τις ικανότητές του και την εμπειρία του κάνει και τις επιλογές του. Καλό θα είναι όμως αυτές οι επιλογές να αντέχουν στην βάσανο της κριτικής προς όφελος του ΠΝ. Το θέμα δεν είναι αν κάποιοι ναύαρχοι γίνονται αξιοκρατικά, αλλά γατί κάποιοι δεν γίνονται ή δεν εξελίσσονται ενώ θα έπρεπε .

Μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας στο ΠΝ έχω την άποψη (θεωρώ ότι δεν κομίζω γλαύκαν στην Αθήνα) ότι δύο στελέχη εκ των οποίων το ένα μέτριο έως καλό, χωρίς ιδιαίτερα αρνητική επαγγελματική καριέρα (ατυχήματα, σοβαρά πειθαρχικά ή ποινικά παραπτώματα) αλλά και χωρίς πρωτοβουλία ή να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερο πέραν της απλής διεκπεραίωσης , το δε άλλο με άριστη (από πλευράς θέσεων ευθύνης) πορεία, με ακαδημαϊκές περγαμηνές, με διακρίσεις σε σταδιοδρομικά σχολεία (με λίγα λόγια με ένα βαρύ βιογραφικό) έχουν την ίδια πιθανότητα να ανέλθουν στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας εφ΄όσον ο μέτριος έχει τις κατάλληλες προσβάσεις και διασυνδέσεις σε πολιτικά γραφεία. Για να μην πώ ότι αρκετές φορές, ο μέτριος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες (το έχουμε δεί άπειρες φορές).

Ποιό είναι το μήνυμα που παίρνουν οι μικρότεροι αξιωματικοί; Οι μεν μέτριοι επαναπαύονται και αρχίζουν τις εξωυπηρεσιακές επαφές από νωρίς. Είναι αφανείς (συνήθως γιατί λόγω μετριότητας το ΠΝ δεν τους έχει στην πρώτη γραμμή-δεν το επιθυμούν άλλωστε) και μόλις αρχίσουν τα εξωτερικά ή οι επιλογές για ανώτατες θέσεις εμφανίζονται σαν τα σαλιγκάρια μετά την βροχή με τον κηδεμόνα τους. Οι δε άριστοι προσπαθούν, βελτιώνονται συνέχεια αλλά οι περισσότεροι δεν καταδέχονται να πάνε σε γραφεία πολιτικών και να υποχρεωθούν σε άτομα που πολλές φορές δεν έχουν ούτε την μόρφωση ούτε και τα ένσημά τους. Αρκετοί λοιπόν (κυρίως μηχανικοί) με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό ή εσωτερικό (που τις έχει πληρώσει το κράτος), με αυτοπεποίθηση και γνώση της αξίας τους φεύγουν (όσο η νομοθεσία το επέτρεπε) αφήνοντας πίσω τους κενό δυσαναπλήρωτο. (Κοιτάς ποιοί έμειναν για να διαλέξεις και απογοητεύεσαι)
Παρ΄ότι θεωρώ ότι τα πράγματα στο ΠΝ είναι πιό αξιοκρατικά δεν μπορεί να απέχουν πολύ από τα συμβαίνοντα και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Μην απορούμε λοιπόν για την χρεωκοπία και για το γεγονός ότι στο τέλος μιας τέτοιας πορείας περιμένει πάντα ένας Tomsen.
Συγγνώμη αν ήμουν κουραστικος, επιτρέψτε μου να τελειώσω με τα λόγια που μας έλεγε χαριτολογώντας στην ΣΝΔ, ο καθηγητής ναυτικων μηχανών και συγγραφέας πλήθους τεχνικών εγχειριδίων Βούσουρας: «Κύριοι, ως γνωστόν επί του ύδατος επιπλέουν δύο πράγματα, οι φελλοί και …»

Αδριανός Πούλος, Msc
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α
(4ος της τάξης 81)

Πηγή: OnAlert