Στιγμές… Μάρτη! (2014)

Μάρτης γδάρτης όπως σωστά το λέγαν οι παλιοί, αφού  μπήκε βροχερός και βγήκε νωτισμένος. Πολλά νερά και υγρασία στο κόκκινο, παρότι οι θερμοκρασίες παρέμειναν υψηλές.

Το ψιλόβροχο όμως ήταν διαρκές και εκνευριστικό και παρέτεινε  για ψυχολογικούς κυρίως λόγους τις αναμένες καμινάδες.

Παρέτεινε επίσης τις εργασίες καθαριότητας και προετοιμασίες των καταστημαρχών που ετοιμάζονται σιγά σιγα για το Πάσχα.

Ζωντάνεψε το πράσσιο που φούντωσε από τα πολλά νερά, και τα πρώτα άνθη των ανοιξιάτικων φυτών ξεμύτησαν. Οι μυρωδιές από τα κρινάκια στις αυλές αναδύουν άρωμα κι ο ασφελαχτός κιτρίνισε τους  βρεγμένους δρόμους, που κράτησαν για μέρες κολημένο τον χαρτοπόλεμο από τις απόκριες.

Ήσυχες φέτος και με λιγοστούς να μετακινούνται έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη της άνοιξης. Πενήντα μέρες για το Πάσχα κι έπειτα καλοκαίρι.Και με χειμωνιάτικο καιρό η Καθαρά Δευτέρα πέρασε εντελώς απαρατήρητη.

Κι έπειτα απο ένα ξεκούραστο χειμώνα οι γυναίκες ανέλαβαν δράση κι έδωσαν σάρκα και οστά στην Ηλακάτη με δυό εκδηλώσεις, με αφορμή την γιορτή της γυναίκας.

Ομιλία, προβολή ταινίας  φαγητό και διασκέδαση περιελάμβανε το πρόγραμμα που κάλυψε κάθε ηλικία. Καλή αρχή γυναίκες…

Αρχισαν από ότι φαίνεται και οι πενταήμερες και το νησί μας που γίνεται σιγά-σιγά προορισμός και για τα σχολεία, γέμισε φωνές και παρουσίες εφήβων που ξεχύθηκαν στο Βαθύ κι άλλαξαν εικόνα και ψυχολογία.

Κι επειδή η ψυχική μας υγεία τώρα τελευταία δεν είναι σε καλή κατάσταση, φωνάξαμε όλες τις ειδικότητες που ασχολούνται με το αντικείμενο για να μας υποδείξουν πώς να διαχειριστούμε όλη αυτή την αναστάτωση και το βάρος που νοιώθουμε από τα σημεία των καιρών.  Οικονομική κρίση, εξάρτηση από το διαδίκτυο, παιδική συμπεριφορά κα γεροντική  άνοια , ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους ειδικούς που μίλησαν στην ημερίδα. Θέματα που από ότι φάνηκε δεν μας πολυαφορούσαν τελικά αφού η συμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη!!!

Το Μεγανήσι για πολλούς φαίνεται ενεργεί από μόνο του σαν ψυχοθεραπεία οπότε κάθε ειδικός…περιτός! Κι αν  η ψυχολογία μας πέφτει λίγο το χειμώνα , με την πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας  και τα πρώτα χαμόγελα του ήλιου ανεβαίνει, και μέχρι το καλοκαίρι «πετάμε»…

Αυτό κατάλαβε κι ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν που την ίδια μέρα έφτασε στο Μεγανήσι κάνοντας την βόλτα του.

Ενθουσιασμένος από το τοπίο και τα νόστιμα μεζεδάκια που δοκίμασε στο «Ακρογιάλι»  πίνοντας ούζο,  παρέτεινε συνέχεια την επιστροφή του και φτάνοντας στο Νυδρί ήθελε να επιστρέψει πίσω. Με το ζόρι σχεδόν τον τράβηξαν έξω από το σκάφος οι συνεργάτες του, κι είναι και δυό μέτρα… » Θα επιστρέψω σύντομα για δικοπές» είπε σε άπταιστα ελληνικά, και είναι σίγουρο!

Κύριε πρέσβη…μας κακομαθαίνετε!!!

Κι  ο καιρός άνοιξε και οδήγησε  τα παιδιά έξω στις παιδικές χαρές και στις πλατείες.

Ερημες τόσο καιρό απόκτησαν ζωηράδα και γέμισαν φωνούλες. Η λαχτάρα των μικρών για παιχνίδι οδήγησε το «προεδρείο» της παιδικής χαράς του Βαθιού στην φροντίδα και επιμέλεια του χώρου. Ετσι ο Αντρέας η Μελίνα ο Άγγελος   η Σοφία και ο Ραφαήλ,ανασκουμπώθηκαν κι έπιασαν δουλειά. Σκούπισαν καθάρισαν μάζεψαν τα σκουπίδια κι ανακυρήχθηκαν σε φύλακες του χώρου. Χαρτάκι δεν έμεινε κάτω, εκτός από τα δικά τους που προήρθαν από τα χαλκακόσα και τα νεράκια που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης… Αυτά θα τα μαζέψουν άλλη μέρα…

Μέρα γιορτής η 25η Μαρτίου διπλής για τα σχολεία, τριπλής για τους μαθητές που πέρασαν ένα απολαυστικό ξεκούραστο τριήμερο. Κάτι που βόλεψε πολλούς και τόλμησαν να αποδράσουν μέχρι το νησί μας. Απαγγελίες ποιημάτων και παρέλαση τήρησαν το απαιτούμενο γιορτινό κλίμα κι η μυρωδιά της σκορδαλιάς και της τηγανίλας, το απαιτούμενο έθιμο.

Κι ο μπακαλιάρος παστός η φρέσκος συνόδεψε τα τραπέζια. Χήρα σκορδαλιά δεν κατεβαίνει…

Κι ενώ ο ψαράς στόχευε στο γιορτινό θαλασσινό τούρθε παρέα κι ο λαγοκέφαλος που παρασύρθηκε ως εδώ. Απρόσμενος και ανεπιθύμητος επισκέπτης το δηλητηριώδες ψάρι πιάστηκε στο δίχτυ έμπειρου ευτυχώς ψαρά. Δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνεται το συγκεκριμένο αλίευμα σε Μεγανησιώτικα δίχτυα σύμφωνα με μαρτυρίες. Ευτυχώς όμως είναι γνωστό το «ποιόν» του εν λόγω κυρίου και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Και η ησυχία επέστρεψε μετά τα εορταστικά και κοινωνικά δρώμενα κι επανήλθαμε σε κανονικούς ρυθμούς, περιμένοντας να στρώσει ο καιρός για να αρχίσουν οι προετοιμασίες του Πάσχα που πλησιάζει σιγά- σιγά, σε σπίτια και μαγαζιά.

Σφουγγαρίστρες , σκούπες, καθαριστικά και χρώματα περιμένουν να διώξουν τη σκόνη και την κλεισούρα του χειμώνα. Τα πιεστικά σε αναμονή να εξαφανίσουν την πρασινίλα των αυλών κι οι ασβέστες να δώσουν χρώμα στα σοκκάκια.

Οι πόστες των ξύλων χαμηλώνουν σιγά σιγά και διατηρούν μόνο όσα χρειάζονται για το ψήσιμο του αρνιού.Τα χορταράκια από τους κήπους μεταφέρθηκαν σε σακούλες γίγας δίπλα στους κάδους σκουπιδιών, κι οι κλιματαριές έχασαν τα μισά τους κλαδάκια.

Και τα μπαλκόνια αδειάζουν από τις γαλότσες τις σκάρες και τα προσανάματα για να απλωθούν πάνω τους τα χοντρόρουχα , να πλυθούν τα χαλιά, και να μπούν τα τραπεζάκια και οι καρέκλες.

Η αλλαγή της ώρας έρχεται να δέσει την πασχαλιάτικη διάθεση. «Χρόνος η Μέρα» για ότι κι αν κάνεις , και το μεσημεριανό μπούρμπουλο επιστρέφει, απαραίτητο για μικρή ξεκούραση!

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο υπάρχουν  και κάποιοι που δεν είναι φαν της εποχής. Χειμωνιάτικοι τύποι αποζητούν την σιγουριά της σπιτικής κλεισούρας, τον ήχο της βροχής στο κεραμίδι, και την παρέα της φωτιάς στο τζάκι. Για πολλούς το καλοκαίρι δεν είναι διακοπές θάλασσα βόλτες, κι αυτό υποσυνείδητα προκαλεί άγχος, ανασφάλεια και μελαγχολία. Είναι κι η περίοδος προσαρμογής της εποχής κι άστα να πάνε. Ψυχολογία χάλια…

Τουλάχιστον έχεις την πολυτέλεια να περάσεις από την μια εικόνα στην άλλη μεταβαίνοντας ομαλά  στην κάθε εποχή και να ζείς το μεγαλείο της. Αυτό είναι Μεγανήσι…Οπως και νάχει βρίσκει τρόπο να σε αποζημιώνει, αφού κάθε εποχή έχει και τα καλά της. Κι ο Μάρτης είναι μήνας αλλαγής. Ο μισός χειμωνιάτικος κι ο μισός καλοκαιρινός κλείνει μια εποχή ανοίγει μια άλλη.

Και αλλάζοντας εποχή, ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες μεγαλώνει η μέρα κι ευκαιρία για εκδρομές, εξόδους στο λιακωτό και μακρινές βόλτες. Μικροί και μεγάλοι ξεμύτησαν θέλοντας να πετάξουν το χειμώνα από πάνω τους . Από Μάρτη καλοκαίρι,

κι ο φετινός καρπερός και γόνιμος έφερε στον κόσμο μικρά Μεγανησιωτάκια και στις οικογένειές τους ευτυχισμένες στιγμές.

Η Παναγιώτα (Φερεντίνου) έκανε την αρχή φέρνοντας στον κόσμο δίδυμα. Αγοράκι και κοριτσάκι.

Ο Παναγιώτης (Δάγλας) και η Δώρα απέκτησαν αγοράκι,  η Σοφία και ο Χρίστος (Μαρκεζίνης) κορίτσι ενώ ο Κώστας (Πάλμος) και η Ντίνα αγοράκι. Ολοι τους νέοι γονείς τους ευχόμαστε τα καλύτερα. Να τους ζήσουν και να΄ναι γεροί να μεγαλώσουν τα παιδάκια τους .

Να ευχηθούμε και στις υπόλοιπες μέλουσες μανούλες καλή λευτεριά… Είναι αρκετές ακόμα. Το 2014 αναμένεται ιδιαίτερα καρπερό.

Και αφού πιάσαμε τις ευχές να πούμε χρόνια πολλά στους Βαγγέληδες και στις Ευαγγελίες που γιόρταζαν αλλά και σε όσους είχαν γενέθλια τον Μάρτη.

Ο Κοκός (Κώστας) πρώτος και καλύτερος και δεν θα μπορούσε να λείψει από την στήλη. Τα πόσα έκλεισε, άγνωστο και δεν μας ενδιαφέρει, τα γιόρτασε όμως μεταξύ φίλων και συνεργατών παίρνοντας τις ευχές όλων.

φωτογραφία(1)

Κι εδώ να  αποχαιρετήσουμε κλείνοντας τις Στγμές του Μάρτη, κι ανανεώνοντας το δικό μας ραντεβού  τον επόμενο μήνα, με πασχαλιάτικες στιγμές ,πολλές από τις οποίες θα περάσουμε μαζί σας.

Μέχρι τότε να είμαστε όλοι καλά!!!

 

 Καλή πρωταπριλιά!!!