O Δήμαρχος Μεγανησίου κ.Στάθης Ζαβιτσάνος στο LefkadaPress

Συνέντευξη στη Βιβιάννα Βαρδή

κ. Ζαβιτσάνε, είσαστε ξανά υποψήφιος Δήμαρχος. Ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή, δεν νοιώθετε κάποια κούραση; 

Κουράζει η στασιμότητα και η απραξία. Έχει να κάνει με το πώς βλέπει ο καθένας την ενασχόλησή του με τα κοινά… Αν για παράδειγμα η ενασχόλησή σου αποσκοπεί στην κοινωνική αναγνωρισιμότητα ή έχει ιδιοτελείς σκοπούς, τότε η κοινωνία από μόνη της σε περιθωριοποιεί. Αντίθετα,  αν  την ενασχόληση με τα κοινά την αντιλαμβάνεσαι ως μια διαδικασία έκφρασης και δημιουργίας, τότε είναι πάντα αναζωογονητική και αποδοτική! Κουράζεται λοιπόν, όποιος αφήνει τις μέρες να  περνούν. Εγώ δρω, κινούμαι, παλεύω, παθιάζομαι….

Δεν παύει όμως κάποιοι να σχολιάζουν την υποψηφιότητα σας για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Πράγματι.  Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι αντεπιχείρημα σε ένα δημόσιο διάλογο. Υπάρχουν πολλοί καταξιωμένοι Δήμαρχοι, που έχουν ακόμα περισσότερες θητείες. Οι περιοχές τους,  μέσα από μια σταθερή και διαχρονική στόχευση έχουν προκόψει. Δεν είναι τυχαίο!

Δηλαδή είστε ευχαριστημένος από το έργο και την προσπάθειά σας…

Ο καθένας κρίνεται από τον τρόπο που εξάντλησε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που του δόθηκαν κάθε φορά. Και η κοινωνία αξιολογεί όλη αυτή την προσπάθεια! Ποτέ δεν είσαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Θεωρώ όμως ότι μαζί με τους συνεργάτες μου, δουλέψαμε σκληρά και εξαντλήσαμε τις δυνατότητες που μας δόθηκαν αυτά τα τελευταία τρία χρόνια. Βλέπετε ένα δήμο να λειτουργεί κανονικά σε μια εποχή που ο δημόσιος τομέας έχει καταρρεύσει και το κεντρικό κράτος παραπαίει. Το ότι σε μας αυτά δεν φάνηκαν όσο αλλού δεν είναι τυχαίο. Λένε πως είμαι πολλά χρόνια. Για σκεφτείτε  σ’ αυτή τη συγκυρία έναν άνθρωπο χωρίς εμπειρία; Η λειτουργία μας λοιπόν δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Δεν γίνονται αυτά στον αυτόματο πιλότο, χωρίς γνώση εμπειρία και κόπο. Ακόμη και οι αντίπαλοι μου δεν αμφισβήτησαν ποτέ την εργατικότητα και τις γνώσεις μου στην δύσκολη πλέον Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κάποιοι σας κριτικάρουν για το έργο σας… Ότι δεν κάνατε τίποτα!

Στην πρώτη μας θητεία, 2007 – 2010, αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους του Δήμου. Για να μην ξεχνιόμαστε, το Μεγανήσι του 2006, δεν έχει σχέση με το Μεγανήσι του 2010. Αλλάξαμε τα δεδομένα του Μεγανησιού. Γίναμε ανεξάρτητος τουριστικός προορισμός. Οι επισκέπτες μας φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.  Γι’ αυτό και η κοινωνία μας αξιολόγησε θετικά και μας εμπιστεύτηκε εκ νέου για την περίοδο 2011 – 2014. Την τελευταία τριετία βιώσαμε την μεγάλη οικονομική κρίση, που ακόμα δεν έχει τελειωμό! Το 2011 και το 2012 συγκεκριμένα, ο Δήμος είχε μηδενικές χρηματοδοτήσεις. Η καθημερινή μας αγωνία ήταν να μπορούμε να πληρώσουμε τους μισθούς των υπαλλήλων. Είναι γνωστό, ότι τα δύο από τα τρία χρόνια δεν δημοπρατήσαμε ουσιαστικά κανένα σοβαρό έργο, παρά μόνο μικροεργάκια. Εντούτοις, κρατήσαμε όρθιο το Δήμο, χωρίς χρέη και δανεισμούς, χωρίς υποχρεώσεις στην αγορά. Ανταποκριθήκαμε και ξεπεράσαμε με επιτυχία τις δυσκολίες προσαρμογής στο ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, με δεδομένο το υπαλληλικό δυναμικό, με το οποίο δεν μπορούμε για παράδειγμα, να στελεχώσουμε ούτε την οικονομική υπηρεσία. Διατηρήσαμε το Νησί μας σε ένα πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας και εικόνας για τον επισκέπτη μας, όταν άλλοι δήμοι δεν μπορούσαν να μαζέψουν ούτε τα σκουπίδια τους. Δεν υποβαθμίσαμε τις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες μας, όταν άλλοι μεγαλύτεροι Δήμοι «κατέβαζαν ρολά». Και όλα αυτά δίχως να επιβαρύνουμε τους δημότες μας με επιπλέον δημοτικά τέλη, τα οποία παραμένουν παγωμένα επί σειρά ετών.

Είναι γνωστά τα προβλήματα χρηματοδότησης των Δήμων. Αυτά όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως φαίνεται!

Όταν το 2009 ο Δήμος έπαιρνε 800 – 900.000 € ΣΑΤΑ και σήμερα παίρνει 160.000 €, καταλαβαίνετε τις δυνατότητές μας. Με αυτούς τους πόρους, μόνο την τρέχουσα καθημερινότητα με τα μικροπροβλήματά της  μπορείς να αντιμετωπίσεις, δηλαδή την συντήρηση μιας υπάρχουσας υποδομής, τις ανταποδοτικές σου υπηρεσίες, ύδρευση, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, και να διατηρείς σε ένα καλό επίπεδο τις κοινωνικές σου πολιτικές…

Δηλαδή, ποιος είναι ο απολογισμός σας;

Η προσπάθειά μας, αυτή που σας ανέφερα, από μόνη της ήταν ένα τεράστιο έργο! Ο καθένας μας, που σήμερα βιώνει την πολύπλευρη κρίση, μπορεί εύκολα να το καταλάβει. Αντιλαμβάνεται κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιες ευαισθησίες της δημοτικής αρχής, διατηρήθηκε σε ένα υψηλό επίπεδο η υποστήριξη του Δήμου, στα σχολεία, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια, στον πολιτισμό. Καταλαβαίνει κάτω από ποιες συνθήκες κρατήθηκε νοικοκυρεμένο το Νησί μας, χωρίς προβλήματα! Επίσης καταλαβαίνει την τεράστια προσπάθεια που απαιτήθηκε ώστε να έχουμε σήμερα εξασφαλισμένους για την προσεχή διετία πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα, περίπου 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Όπως επίσης γνωρίζει μέσα από ποιες οικονομίες, εξασφαλίσαμε ποσά πάνω από 150.000€ για τους Συνεταιρισμούς και το νέο ελαιοτριβείο.

Θα μας μιλήσετε για αυτά τα έργα; Διότι κάποιοι μιλούν μόνο για μελέτες και λόγια…

Δεν διστάζω να το πω. Εμείς οραματιστήκαμε, εμείς σχεδιάσαμε, εμείς υλοποιούμε. Και είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Και αυτή την προσπάθεια μας, δεν την χαρίζουμε σε κανένα!  Να διευκρινίσουμε πρώτα, ότι τα τελευταία χρόνια, μέσα από πλατιές, ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες, διαμορφώσαμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο και την στρατηγική μας. Το αναπτυξιακό μοντέλο που έχουμε στο μυαλό μας για το Μεγανήσι, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και βασίζεται στο τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα, ως αλληλένδετους αναπτυξιακούς πυλώνες. Γύρω από αυτούς ενισχύεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα στη βάση της καινοτομίας.

Όμορφα ακούγεται και πολύ αισιόδοξο. Δεν είναι όμως λίγο γενικό;

Οι κοινωνίες πάνε μπροστά με τους αισιόδοξους. Όμως δέχομαι ότι δεν είναι εύκολα κατανοητό. Μα και τα θέματα και τα προβλήματα στην εποχή μας είναι πολυσύνθετα. Στη πράξη όμως αυτό καθορίζει τις επιλογές μας. Για παράδειγμα οι επιλογές μας στα έργα που έχουμε δρομολογήσει έχουν να κάνουν με τα έργα περιβάλλοντος, αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών μας πόρων, τουριστικής προβολής και ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα. Εδώ πάνω προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Τελικά, απαντώντας στις κοινωνικές ανάγκες, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νησιού μας, προσπαθούμε μέσα από τα έργα υποδομής, να δημιουργήσουμε μια νέα επιχειρηματικότητα για τους νέους και μόνιμες θέσεις εργασίας στο Μεγανήσι.

Αυτή είναι η πρόταση με την οποία πηγαίνετε στις εκλογές;

Δεν είναι κάτι που υποσχόμαστε να κάνουμε. Είναι μια πρόταση σε εξέλιξη, αφού έχουμε ήδη εντάξει και εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για αυτά. Τα τρία μουσεία στους οικισμούς, το περιπατητικό δίκτυο, το σύστημα wi – fi, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής e – Meganisi, οι δομές νερού του νησιού, τα αρχαιολογικά ευρήματα, το περιφερειακό ιατρείο, ο ηλεκτροφωτισμός με ΑΠΕ, η πλατεία του Σπαρτοχωριού, και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων μας με την αποκατάσταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ και το σταθμό μεταφόρτωσης/μεταφοράς, είναι έργα που μπορεί λόγω γραφειοκρατίας να καθυστερεί η έναρξη και εγκατάσταση  του εργολάβου αλλά δεν αμφισβητείται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Τέλος η δημιουργία του νέου ελαιοτριβείου και η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, μπορεί να είναι δράση του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού, που όμως δεν θα ήταν εφικτή δίχως την υποστήριξη του Δήμου με τα σημαντικά χρηματικά ποσά που έχει ήδη διαθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πώς αυτά συνδέονται με την επιχειρηματικότητα των νέων;

Εμείς δεν σταθήκαμε εδώ. Προχωρήσαμε σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, που πιστεύουμε ότι στο νέο ΕΣΠΑ, αφού είναι στις προτεραιότητες του,  θα βρει χρηματοδότηση μέσω του Κοινωνικού Ταμείου, ώστε χωρίς ίδια κεφάλαια να δοθεί η δυνατότητα στους νέους μας, για την ίδρυση και δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, στο πολιτισμό, στον πρωτογενή τομέα και στις υπηρεσίες. Αυτές, μαζί με όσες από τις υπάρχουσες θελήσουν, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε το κοινωνικό δίκτυο επιχειρηματικότητας του Μεγανησιού. Μια μορφή ισχυρής συνεργασίας δηλαδή, όπου κάποιοι παράγουν, κάποιοι διακινούν, κάποιοι διαθέτουν, στην τουριστική μας αγορά. Στόχος να καλύπτεται το 60% της εγχώριας τουριστικής ζήτησης, από δικά μας προϊόντα. Έτσι κατοχυρώνεται μια τοπική συμφωνία και ένα εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο, πολυδιάστατο, δυναμικό και εξωστρεφές, που διαχρονικά θα εξασφαλίζει μεροκάματο στους δημότες μας, και θα αξιοποιεί τους πόρους του νησιού μας, χωρίς να τους εξαντλεί και να τους καταστρέφει.

Πόσο εφικτό για τις δυνατότητες του Δήμου, είναι ένα τέτοιο σχέδιο;

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι και το καλύτερο. Η αυτοδιοίκηση όμως, δεν παύει σε αυτές τις μικρές γεωγραφικές ενότητες να παίζει βασικό αναπτυξιακό ρόλο. Οφείλει να βρίσκει υποστηρικτικούς μηχανισμούς, να δίνει κατευθύνσεις και να ενθαρρύνει με βάση τις προτεραιότητές της. Δεν παύει όμως να παραμένει κεντρικό ζήτημα, η ευρύτερη κοινωνική  αποδοχή και συναίνεση.

Θα την έχετε την συναίνεση, αν εκλεγείτε;

Εμείς καταθέτουμε την πρότασή μας και τις σκέψεις μας στον προεκλογικό διάλογο. Προφανώς, η κοινωνία θα αποφασίσει. Αν βέβαια είμαστε η νέα δημοτική αρχή, τότε είναι δέσμευσή μας στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, να ανοίξουμε μια πλατιά συζήτηση, που να καταλήγει σε ένα πενταετές σχέδιο δράσης, ευρείας αποδοχής. Κι εκεί θα έχει λόγο ο κάθε δημότης μας. Μέσα εδώ μπαίνει και η πρότασή μας για το δίκτυο κοινωνικής επιχειρηματικότητας Μεγανησίου, που για μας είναι βασικός στόχος.

Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις!

Θέλω να το ελπίζω, αν και δεν έχουμε δει την προγραμματική θέση του κου Δάγλα. Και αμφιβάλλω αν θα την δούμε. Διότι μέχρι σήμερα προβάλλεται μόνο το «αντί». Αν είχαν κάτι, θα το είχαν πει οι σημερινοί υποψήφιοι του κου Δάγλα μέσα από την θεσμική τους αντιπολίτευση. Και αν στο τέλος εμφανίσουν μια λίστα με έργα και ανάγκες, πολύ εύκολο για τον οποιονδήποτε να τα υποσχεθεί ανέξοδα, αλλά αυτό δεν θα αποτελεί πρόγραμμα. Διότι πρόγραμμα είναι η συγκροτημένη πρόταση στα πλαίσια μιας αναπτυξιακής στρατηγικής και ενός οράματος. Πάντως εμείς σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε πρόσκληση προς όλες τις κατευθύνσεις και εκεί ο καθένας πρέπει να πάρει την ευθύνη του.

Με τις κομματικές στηρίξεις… Τι γίνεται;

Η υποστήριξη των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου είναι θεμιτές. Όμως η  αυτοδιοίκηση δεν είναι κομματικός θεσμός. Δεν έχει άμεση σχέση με το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Αντίθετα μάλιστα θα έλεγα, και αυτό ισχύει για όλους μας, αφού ο καθένας μπορεί εύκολα να δηλώνει για το ποιος θα ήθελε να είναι και να περιφέρεται με οποιαδήποτε κομματική ταμπέλα, ιδίως αυτές τις εποχές που ζούμε. Αυτό που σε προσδιορίζει και βλέπει η κοινωνία, πέρα από κόμματα και ταμπέλες, είναι η στάση ζωής και το σύστημα αξιών και αρχών σου. Αυτά δεν κρύβονται.

Ολοκληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια;

Η άλλη παράταξη το δημοσιοποίησε επίσημα. Εμείς, αν και άτυπα το έχουμε εξαγγείλει ήδη, επίσημα θα το ανακοινώσουμε στο τέλος αυτής της βδομάδας.

Μπορείτε να τα σχολιάσετε;

Σέβομαι κατ’ αρχήν και τους εξήντα υποψήφιους. Τους συγχαίρω, διότι δηλώνουν παρόν και βγαίνουν μπροστά. Κάτι που δεν είναι εύκολο στην εποχή μας. Θεωρώ βέβαια, ότι σε κάθε ψηφοδέλτιο αντανακλάται η φιλοσοφία της κάθε δημοτικής παράταξης. Το δικό μας ψηφοδέλτιο είναι ένα ομοιογενές και δυναμικό ψηφοδέλτιο, που η κοινωνική καταξίωση και η προσωπικότητα των μελών του εγγυάται την υλοποίηση της προγραμματικής μας θέσης. Το ψηφοδέλτιο του κου Δάγλα, είναι λίγο- πολύ συνέχεια του ψηφοδελτίου της κας Καββαδά του 2010, με μικρότερη κοινωνική διεισδυτικότητα και μεγαλύτερη αντιφατικότητα.

Κυρίως στις κλειστές κοινωνίες, πάντα οι δημοτικές εκλογές αφήνουν τα ίχνη τους. Στο Μεγανήσι τι γίνεται;

Είναι σύνηθες, σε μια προεκλογική περίοδο να υπάρχουν και υπερβολές, που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια. Αυτά όλα κρίνονται από την κοινωνία μας. Θέλω όμως να επισημάνω ότι πολλά πράγματα, που λέγονται ή αναπαράγονται τεχνητά, δεν είναι αληθή. Υπάρχουν περιπτώσεις, που κάποιοι παραμορφώνοντας λόγια ή πράξεις, τις αναπαράγουν με σκοπιμότητα. Αυτό όμως έχει να κάνει και με τον πολιτικό πολιτισμό του καθενός. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στον προγραμματικό λόγο και στο ψηφοδέλτιο. Αυτά τα στοιχεία μας αρκούν. Δίνουμε τίμιο και ήρεμο προεκλογικό αγώνα. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε υπόγειες διαδρομές, ούτε εντάσεις και πολώσεις.

Μετά από όλα αυτά, ποιοι είναι οι στόχοι της νέας σας θητείας;

Πρώτος στόχος η υλοποίηση των έργων, προϋπολογισμού 3,2 εκατομμύρια που σας προανέφερα, για τα οποία είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Δεύτερο, η δημιουργία του δικτύου κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα δώσει θέσεις εργασίας και προοπτικές επαναπατρισμού στην γενέτειρα πατρίδα πολλών νέων ανθρώπων.

Τρίτο, η ένταξη στο ΕΣΠΑ και η εξασφάλιση πιστώσεων για βασικές υποδομές που έχουμε ανάγκη, αφού έχουμε έτοιμους  φακέλους για το περιφερειακό οδικό μας δίκτυο και για την ύδρευση. Είναι σε εξέλιξη η συγκρότηση του φακέλου για το τουριστικό καταφύγιο του Αθερινού και βέβαια η διαχείριση των υγρών αποβλήτων, όπου θεωρώ ότι έχουμε λύσει βασικά θέματα και απομένει η επικαιροποίηση των μελετών και κάποιων αδειοδοτήσεων.

Τέταρτο, υπάρχουν έργα μικρότερου προϋπολογισμού αλλά το ίδιο σημαντικά, που θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε σε ένα ανάλογο μέτρο του νέου ΕΣΠΑ, όπως το πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά που τρέχει τώρα. Τα έργα αυτά θα αφορούν κυρίως την αναβάθμιση και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του κάθε οικισμού και άλλων περιοχών του Νησιού μας.

Πέμπτο, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ανθρωποκεντρική δράση του Δήμου, στα ζητήματα υγείας, παιδείας, πολιτισμού και νεολαίας.

Να επισημάνω πάλι, ότι αυτοί οι πέντε στόχοι που συνοπτικά ανέφερα, είναι ενταγμένοι σε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική και θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο πρόγραμμα και στον προεκλογικό μας λόγο, μαζί με κάποιες νέες ιδέες και προτάσεις που έχουμε.

Όπως όμως καταλαβαίνω, τα χρήματα θα εξασφαλιστούν μόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Κοιτάξτε, πρωταρχικό είναι να βρει η κοινωνία μας τον βηματισμό της. Να συμφωνήσουμε όλοι στους βασικούς μας στόχους. Το παραγωγικό και αναπτυξιακό μας μοντέλο. Σε βασικούς κανόνες, ώστε το συμφέρον του καθενός, να μην συγκρούεται με του διπλανού του, αλλά να είναι αλληλένδετα με την γενική πρόοδο και προστασία του νησιού μας. Κάτι που δεν είναι υπόθεση μόνο της δημοτικής αρχής, αλλά όλων μας. Μετά έρχεται η ανάγκη για τη χρηματοδότηση. Και βέβαια, να συμφωνήσω μαζί σας, αφού είναι γεγονός – και το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση – ότι και την προσεχή περίοδο οι πόροι του Δήμου, με δυσκολία θα επαρκούν για την συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής και την ενίσχυση των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Αυτό βέβαια μας δικαιώνει, διότι έγκαιρα έχουμε φροντίσει να έχουμε έτοιμους φακέλους, για όλες τις βασικές μας υποδομές.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας, θα μας πείτε για τα λάθη σας;

Κάποια πράγματα ενδεχομένως να μπορούσαμε να τα διαχειριστούμε με διαφορετικό τρόπο. Κάναμε και λάθη επικοινωνιακά, που έδωσαν αφορμές για παρερμηνείες. Όλα τα πράγματα έχουν την φωτεινή και την σκοτεινή τους πλευρά. Ο καθένας τα βλέπει από την δική του γωνία. Μένει σε μας, να φωτίσουμε όλες τις πλευρές.  Γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι, χωρίς εγωισμούς και αυθεντίες, στην κουβέντα που θα ανοίξουμε το δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως παραπάνω δεσμεύτηκα, να τα βάλουμε όλα κάτω και να τα ξαναδούμε! Όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτά δεν αναιρούν τον μόχθο μας και το θετικό μας έργο.

Να κλείσω με μια ερώτηση που σου είχα κάνει και στις προηγούμενες εκλογές. Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς; 

Για τρεις κυρίως λόγους:

Γιατί έχουμε μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση, με όραμα και στρατηγική, που απαντάει στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μας. Εμείς την σχεδιάσαμε, εμείς την υλοποιούμε.

Γιατί έχουμε την γνώση την εμπειρία και την ενέργεια, σε μια εποχή πολύ δύσκολη, να κρατήσουμε τον δήμο όρθιο και να φέρουμε στο νησί μας τους αναγκαίους πόρους.

Γιατί έχουμε ένα δυναμικό και πολύ αξιόλογο ψηφοδέλτιο, που εγγυάται τις δεσμεύσεις μας και την επιτυχία των στόχων μας.

Να κλείσουμε με τις περιφερειακές εκλογές; Πως τοποθετείστε;

Δεν μας αφήνουν αδιάφορους, αφού τα αναπτυξιακά θέματα, είναι συντρέχουσα αρμοδιότητα του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Ο καθένας μας, είτε κυρίως μέσα από την πολιτική του θέση είτε μέσα από την προσωπική του σχέση με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Ο συνδυασμός μας όμως, δεν θα στηρίξει στο Μεγανήσι, κάποιο μεμονωμένο ψηφοδέλτιο.  Όλοι είναι καλοδεχούμενοι στο Μεγανήσι και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί τους και να τους αναπτύξουμε τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας, εάν και εφόσον το θελήσουν.

Να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που μου διαθέσατε και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στους στόχους σας.

Και εγώ σας ευχαριστώ, που μου δώσατε την δυνατότητα να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις και τους στόχους μας.

Πηγή: LefkadaPress