Στιγμές Απρίλη…(2014)

Γρήγορα και γεμάτα πέρασε ο Απρίλης με πολλές και ποικίλες στιγμές. Και νάμαστε ξανά να τις μοιραστούμε.

Με ψέματα υποδεχτήκαμε το μήνα και με διάθεση γιορτινή και ανοιξιάτικη. Εκείνος όμως… μας την έσκασε! Τσαντισμένος φαίνεται από το πρωταπριλιάτικο έθιμο που κάθε χρόνο τον κάνει ψεύτη αποφάσισε φέτος να μας ταράξει τα νεύρα.

Ετσι μας έφτιαξε ένα καιρό ότι πρέπει για να μην ευχαριστηθούμε τίποτα.

Κι ενώ όλα σχεδόν ήταν έτοιμα, και εμείς περιμέναμε το Πάσχα οι ουρανοί δέκα άνοιγαν και μία έκλειναν.

Κι όλοι τρέχαμε…

Κι εκεί που τα μαγαζιά φρεσκοβαμμένα και πεντακάθαρα είχαν στρώσει καναπέδες και τραπεζομάντηλα έτρεχαν να τα μαζέψουν για να μη βραχούν.

Κι εμείς ενώ είχαμε απλώσει τα φρεσκοπλυμμένα  χοντρόρουχα και χαλιά να στεγνώσουν στα μπαλκόνια τρέχαμε να τα προλάβουμε από το κοκκινόχωμα. Απλώναμε- μαζεύαμε, απλώναμε- μαζεύαμε. Κι όλοι τρέχαμε. Κι εκεί που τα σπίτια ντύθηκαν ανοιξιάτικα και τα χειμωνιάτικα πειθώθηκαν στα πατάρια η χοντρή ψιχάλα  έπεφτε στο κορμί και το κρύο έφερνε πίσω τα μπουφαν. Κι οι λάσπες ξαναλέρωναν το γυμνό πλακάκι. Για να πιείς ένα καφέ άλλαζες δυό τρείς φορές σημείο. Το ένα έμπαζε, στο άλλο βρεχόσουν και μετά από λίγο σε έκαιγε ο ήλιος κι έψαχνες σκιά. Τα βράδυα πάλι έψαχνες σημείο να προστατευτείς και τα πλυμμένα  πια τζάκια ήταν πειρασμός.

Μια μικρή ηλιοφάνεια με αυξημένη θερμοκρασία μας έδωσε την ελπίδα ότι Θα περνάγαμε στεγνό Πάσχα….Σιγά!!!

Ετσι ξεγελάστηκε και το πανέμορφο ερπετό κι έκανε δημόσια εμφάνιση στην Παναγία. Οι παρεβρισκόμενοι άμμεσα προέβησαν στη σύλληψή του για να αφεθεί αμέσως μετά την φωτογράφηση ελεύθερο. Αστρίτης ήταν τελικά.

Το  άφθονο νεράκι όμως ζωντάνεψε τη φύση και τα χρώματά της εντονότερα από ποτέ στόλιζαν το νησί. Γλάστρες παρτέρια αυλές με  όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια . Οι παπαρούνες κατακκόκινες και οι μαργαρίτες κατακίτρινες στόλισαν το καλάθι του Λάζαρου και τα πιτσιρίκια βγήκαν σεργιάνι.

Και  με τα πάθη του Λαζάρου άρχισαν και οι σχολικές διακοπές σημαίνοντας την έναρξη του Πάσχα. Οι παιδικές χαρές γέμισαν φωνούλες και οι παρέες ξαναβρέθηκαν…Για λίγο όμως αφού από την Μ. Τρίτη και μετά οι ουρανοί ξανάνοιξαν και έστειλαν τα παιδάκια κοντά στους γονείς τους μέσα στα καφέ  στα εστιατόρια και στα σπίτια.Τα ταμπλετ τα κινητά και οι υπολογιστές συνέχεια του χεριού τους…τι να πουν άλλωστε με τους μεγάλους !!!

Μεγάλη επιτυχία είχε το Παζάρι του συλλόγου γυναικών, κι όσοι το επισκέφτηκαν σίγουρα εντυπωσιάστηκαν από τις γυναικείες δημιουργίες. Τρόφιμα, ποτά, και χειροποίητες κατασκευές γέμισαν το χώρο, απόδειξη του ότι αν υπάρχει θέληση γίνονται θαύματα, κι οι Μεγανησιώτισσες…τόχουν!

Ετσι ξεκίνησε η εβδομάδα των Παθών με νηστεία  κατάνηξη, και με εκκλησιασμό.

Ο κόσμος φέτος λιγοστός και κλεισμένος στα σπίτια. Η νεολαία κυρίως έδωσε το παρόν  ,ανόρεχτα θα έλεγα, αφού υπήρξε λιγοστό κέφι για διασκέδαση. Τα σημεία των καιρών έχουν επηρεάσει και τα νιάτα και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς!

Τα έθιμα όμως τηρήθηκαν παρ΄όλες τις δυσκολίες. Ο Επιτάφειος στολίστηκε από βραδύς αλλά και στα τρία χωριά δεν έκανε την καθιερωμένη του περιφορά γιατί έβρεχε ασταμάτητα. Μια μικρή μόνο βόλτα έτσι για το καλό. Ο Ιούδας στο Κατωμέρι δεν έλεγε να καεί με τίποτα αφού είχε μουσκέψει μέχρι…το κόκκαλο κι ο Ιούδας στο Βαθύ κάηκε την επομένη.

Η έναστρη νύχτα της Ανάστασης ανέδειξε τα βεγγαλικά που κυρίως στο Βαθύ εντυπωσίασαν όπως κάθε χρόνο.

Η Κυριακή του Πάσχα ηλιόλουστη και γιορτινή με ένα αρκετά δροσερό αεράκι που σήκωνε την γυναικεία τρίχα από τα ζαπονέ. Αναγκαστικά γιατί μακρυμάνικο φόρεμα  δεν βρίσκεις ούτε το χειμώνα….

Ψημένο αρνάκι δεν μύρισε. Μόνο κοκορέτσι…Υπήρχε πάντα η απειλή της βροχής και κανένας δεν πήρε το ρίσκο.

Από παντού ακούγονταν χρόνια πολλά που απευθύνονταν σε όλους. Εορτάζοντες και μή.

Κι ενώ κάποιοι γιόρταζαν την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι αποχαιρετούσαν δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή εκείνες τις μέρες. Οι περισσότεροι ευτυχώς πλήρης ημερών…

Και τα συλλυπητήρια μπερδεύτηκαν με τα χρόνια πολλά…

Η ζωή έχει από όλα ….

Οι μέρες κύλησαν γρήγορα και το νησί αποχαιρετούσε κι αυτό με την σειρά του τους πασχαλινούς επισκέπτες. Οι γιορτές που ακολούθησαν κράτησαν παραπίσω τις μυρωδιές του γλυκού της αρτοπλασίας και του ψητού.

Ο Αη-Γιώργης τιμήθηκε μεγαλοπρεπώς με την καθιερωμένη περιφορά της εικόνας του στο Σπαρτοχώρι.

Ο άπιστος Θωμάς έκλεισε τον κύκλο άνοιξε όμως τις ξεχασμένες τσάντες των παιδιών που ετοιμάστηκαν για την επιστροφή στα θρανία.

Η επόμενη μέρα βρήκε το νησί στους καθημερινούς του ρυθμούς αναμένοντας τις στιγμές που ακολουθούν. Προετοιμασία για εκλογές, για καλοκαιρινή περίοδο, πανελλήνιες και διακοπές, ο Μάης ακολουθεί γεμάτος.

Μήνας επίσης κοινωνικών εκδηλώσεων και χαρμόσυνων  γεγονότων. Γάμοι και βαπτίσεις που ακολουθούν αφού τα προσκλητήρια κυκλοφόρησαν ήδη μέσα στο Πάσχα.

Κι από τον Απρίλη δεν έλειψαν τα χαρμόσυνα. Ο Μάριος (Πάλμος) και η Σοφία έγιναν γονείς και απέκτησαν ένα κοριτσάκι, κι η Αναστασία με τον ηλία βάφτησαν το γιό τους Αντρέα.

Να σας ζήσουν τα παιδάκια σας και με το καλό τα επόμενα.

Κι ο καιρός συνεχίζει βροχερός δοκιμάζοντας την αντοχή μας. Μέχρι να μπατάρει το φεγγάρι λένε οι παλιοί κι όπως φαίνεται δίκιο έχουν.

Στο επόμενο φεγγάρι θα τα ξαναπούμε κι εμείς.

Μέχρι τότε να είμαστε όλοι καλά, δυνατοί και αισιόδοξοι.

Καλή πρωτομαγιά .

Ραντεβού στις …Στιγμές του Μάη.

Από Μεγανήσι Καλό βράδυ…..