«Περιφερειακές εκλογές. Όχι στις Σειρήνες του κομματικού διχασμού»

Του Λευτέρη Π. Κατωπόδη

Τα Αθηναϊκά κρατικοδίαιτα κόμματα και σ΄αυτές τις εκλογές έπραξαν  πάλι το  αυτονόητο για τα κόμματα αυτά. Πιο είναι αυτό; Ο διορισμός  κομματικών υποψηφίων στις Περιφέρειες, με στόχευση τον εκβιασμό των ψηφοφόρων, προκειμένου να αποσπάσουν την ψήφο τους, σε μια προσπάθειά τους  να  αναδυθούν από την πολιτική καταβαράθρωση στην οποία  έχουν περιέλθει.

Από τη μια μεριά η ωραιοποίηση της καταθλιπτικής κατάστασης, από την πλευρά των κομμάτων που συγκυβερνούν, την οποία βιώνει η τοπική αυτοδιοίκηση και στα δύο επίπεδα αλλά και η χώρα ολόκληρη και από την άλλη η ακατάσχετη και ανεύθυνη υποσχεσιολογία και ο λαϊκισμός από τα κόμματα που φιλοδοξούν να συγκυβερνήσουν.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του επικοινωνιολόγου Θανάση Παπαμιχαήλ , που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προ ημερών, από το οποίο διαβάζουμε: “Στον στίβο αυτής της αναμέτρησης οι ψηφοφόροι δεν θα αποφασίσουν με βάση τα ομιχλώδη εκλογικά κελεύσματα του πάλαι ποτέ κομματικού συστήματος αλλά με βάση το όραμα, τις γνώσεις και τις ικανότητες”.

Αβίαστα λοιπόν βγαίνουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Συμπέρασμα πρώτο:  Η νοοτροπία του παλαιοκομματισμού ακόμη και στα νέα και υποτίθεται με καινοφανείς αρχές, κόμματα  ζει και βασιλεύει.

Συμπέρασμα  δεύτερο: Η επιδίωξη του κομματισμού, του διαχωρισμού και της διαίρεσης της  ελληνικής κοινωνίας είναι πρωταρχικός σκοπός τους («διαίρει και βαλίλευε).

Συμπέρασμα τρίτο:  Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η κοινωνική συνοχή, η συναίνεση, η συνεργασία και ουσιαστική προώθηση των προβλημάτων κάθε περιοχής, πολύ περισσότερο δε στις μικρές κοινωνίες.

Συμπέρασμα τέταρτο: Η κομματική επιβιωσή όλων των κομμάτων, είναι η βασική τους επιδίωξη και από κει και πέρα  «γαία πυρί μειχθήτω».

Όμως οι τοπικές όμως κοινωνίες δεν είναι αυτές της δεκαετίας του 50 και του 60. Αυτό φαίνεται ότι τα αδηφάγα αθηναϊκά κόμματα το ξεχνούν. Οι ψηφοφόροι  των τοπικών κοινωνιών αυτή τη φορά δεν θα υπακούσουν. Θα τα προσπεράσουν. Δεν πρέπει να υποκύψουν και να αυτοκαταστραφούν. Το «διαίρει και βασίλευε»  έχει τελειώσει προ πολλού. Οι νοσταλγοί του παλαιοκομματισμού και οι νεόφερτοι φερέλπιδες κυβερνήτες της διχαστικής κομματικής τακτικής και του κομματισμού, θα απογοητευτούν από τις επιλογές της τοπικής κοινωνίας.

Οι δημότες της Περιφέρειας θα τους αγνοήσουν. Αυτό είναι σίγουρο. Η δημοκρατική και αγωνιστική επιλογή τους θα πρέπει να έχει σαν στόχο την κοινωνική συνοχή, την ενότητα, την συνεργασία και  αποκλειστικό σκοπό την προώθηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων μονιασμένοι και συναδελφωμένοι. Διαφορετικά τα πολύπλευρα καταστρεπτικά    αποτελέσματα θα  επιπέσουν επι δικαίων και αδίκων.

Είμαι απ’ολυτα βέβαιος  ότι οι  «σειρήνες του κομματικού διχασμού» των τοπικών κοινωνιών, θα απευθύνθούν αυτή τη φορά   σε  «ώτα μη ακουόντων».

Λευτέρης Π. Κατωπόδης

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ