«Η επόμενη μέρα»

 του Πέτρου Αυγερινού

Η επόμενη μέρα

ΠΕΤΡΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ*

Να ευχαριστήσω εν πρώτοις μ’ όλη μου την ψυχή τον Γιώργο Καλούδη για την τιμή που μου έκαμε να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του. Ένα αδέσμευτο, ανεξάρτητο, αντιμνημονιακό, προοδευτικό ψηφοδέλτιο με ξεκάθαρα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά αλλά κυρίως με σχέδιο και όραμα για τα Ιόνια νησιά που αποτελεί παρακαταθήκη. Σαν ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ δώσαμε τη μάχη με ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, αξιοπρέπεια και θέλω να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως τους συνυποψηφίους μου έναν έναν προσωπικά και να τους σφίξω το χέρι. Νιώθω πολύ περήφανος γι αυτούς, άνθρωποι όλοι τους που δίνουνε καθημερινά τον αγώνα της ζωής, ο καθένας από το μετερίζι του, με πίστη και αυταπάρνηση για ένα καλύτερο μέλλον. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Νίκο τον Τισαρχόντου για τα τόσα πολλά που μου δίδαξε, καθώς επίσης και τον Χρύσανθο τον Σαρλή για την υπερπολύτιμη συμβολή του. Η ομιλία του Χρύσανθου στην κεντρική προεκλογική μας συγκέντρωση το βράδυ της 15ης Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο, θεωρώ ότι πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Τώρα, γιατί δεν καταφέραμε να πείσουμε, ή γιατί αυτή η τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στο ποσοστό της Κέρκυρας και των υπολοίπων νησιών, είναι θέματα που θα εξετάσουμε με ηρεμία και με νηφαλιότητα σαν παράταξη εν ευθέτω χρόνω.

Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα. Είναι αυτονόητο ότι στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών στηρίζω το ψηφοδέλτιο του Θόδωρου Γαλιατσάτου. Είναι πολύ κοντά οι θέσεις και οι απόψεις μας σε ότι αφορά τα αυτοδιοικητικά μας πράγματα αλλά και την προοπτική των νησιών μας. Κι είναι χρυσή ευκαιρία, 150 χρόνια φέτος από την Ένωση, να γυρίσουμε οριστικά τη σελίδα. Όχι μονάχα να σταματήσουμε την καταστροφή και την απαξίωση, αλλά να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη πορεία, εντελώς διαφορετική, των νησιών μας. Θωρακίζοντας την Περιφέρεια Ιονίων νήσων πολιτικά και διοικητικά. Δίνοντας προτεραιότητα σ’ ένα άλλο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με σοφό συνδυασμό πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και με απόλυτο σεβασμό στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Προασπίζοντας την κοινωνική συνοχή. Θέτοντας ως προτεραιότητα την παιδεία και τον πολιτισμό μας.

Έχουμε χρέος να ανατρέψουμε την παγίωση των μνημονιακών πρακτικών στην πατρίδα μας (κι έχει τη δύναμη να το πράξει αυτό το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο) αλλά και να μην επιτρέψουμε την παράδοση των Ιονίων νησιών σε αλλότρια συμφέροντα που εμφανίζονται όλο και πιο εκμαυλιστικά φορώντας τη μάσκα του «επενδυτή» ή του «φίλου». Να δώσουμε τέλος στην απαξίωση και στη χειραγώγηση της Περιφέρειας, πρακτική που ακολούθησε δουλικά τα τελευταία προηγούμενα χρόνια η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή Σπ. Σπύρου. Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος μπορεί να μην είναι Κερκυραίος, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα φροντίσει την Κέρκυρα σαν να ‘τον πατρίδα του, κι όχι σαν κάτι ακραιφνείς Κερκυραίους από καταγωγή που ρημάξανε τόσα χρόνια τον τόπο τους και ξεφτίλισαν τους Κερκυραίους.

Αλλά το πιο σημαντικό. Στηρίζοντας όλοι μαζί το ψηφοδέλτιο του Θόδωρου Γαλιατσάτου, θέτουμε τις βάσεις να δημιουργηθεί η πιο πλατειά λαϊκή, δημοκρατική, προοδευτική ενότητα, συνθήκη αναγκαία και ικανή ώστε ν’ αλλάξει πορεία ο τόπος μας και να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας.

Θέλω να καλέσω έναν έναν προσωπικά, όχι μονάχα τα μέλη και τους φίλους της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ που μας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες που για τους δικούς τους λόγους ψήφισαν την Άντζελα. Ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας που προς τιμήν της έδωσε η Άντζελα Γκερέκου στο ψηφοδέλτιο «Μεγάλο Ιόνιο», τη δεύτερη Κυριακή τους αποδεσμεύει. Το ίδιο και τους συμπολίτες που τίμησαν τον Αλ. Δεσύλλα, τον Νίκο Λεμοντζή, τον Χρήστο Άνθη, την Αντικαπιταλιστική Αριστερά και τον Τάσο Σαλβάνο. Κυρίως όμως θέλω να καλέσω τους φίλους και τα μέλη του ΚΚΕ, σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή της δημοκρατικής, προοδευτικής, αυτοδιοικητικής ανατροπής για τα Ιόνια νησιά την προσεχή Κυριακή είναι κρίμα να απουσιάζουν.

Τώρα η μοίρα μας είναι στα χέρια μας. Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κάθε μία και στον καθένα.

* καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Ιονίου.