Στιγμές…Μαίου (2014)

Ενας γεμάτος και μακρύς Μάης έβγαλε την σειρά του και άφησε τις δικές του στιγμές στις ζωές μας. Με έναν αλλοπρόσαλλο καιρό να επηρεάζει την διάθεση, το πρόγραμμα και …το ντύσιμό μας. Την μια στιγμή ο ήλιος έκαιγε και σε έσπρωχνε καλοκαιρινά ντυμένο για βόλτα και καφέ, την άλλη η βροχή και το κρύο σε έκλεινε σπίτι.
Η πρωτομαγιά ψυχρή και χειμωνιάτικη έφερε λίγο κόσμο στο νησί, γέμισε όμως λουλούδια όπως έπρεπε τις αυλές και τους κήπους. Τα μικρά γλαστράκια μοιράστηκαν την παραμονή σε κάθε σπίτι κι όσα γλύτωσαν την αρπαγή φυτεύτηκαν αμέσως αφού κατά το έθιμο όποιος έχει μοναχογιό δεν κάνει να φυτέψει Μάη. Δεν έλειψαν φυσικά και οι άρπαγες που αχόρταγοι έκλεβαν και από τις διπλανές αυλές.

Οι Μαγιάτικοι μποκέδες κρεμάστηκαν στις πόρτες για το καλό και μαζί με τους Μάηδες και η ρίγανη παρέα να ξεραίνεται…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τα χωριά μας έτοιμα να καλωσορίσουν τους καλοκαιρινούς μας επισκέπτες περιποιήθηκαν τις λουλουδάτες αυλές τους και με μπόλικο ασβέστη μοσχοβόλισαν τις γειτονιές. Χαρούμενα τα προσωπάκια των μικρών που μετρούν αντίστροφα για τις διακοπές τους, κι από τα συνεχόμενα τριήμερα λόγω εκλογών.
Κάτι οι εκδρομές κάτι αργίες η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος.
Μαζί με τις μέρες ξενοιασιάς των μικρών ξεκινούν κι οι μέρες αγωνίας των μεγάλων μαθητών που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις.
Εξετάσεις ζωής και μια δύσκολη περίοδος που απαιτεί καθαρό μυαλό δύναμη και συμπαράσταση από όλους.
Είναι μια κρίσιμη φάση που νομίζεις ότι από το αποτέλεσμα κρίνεται η ζωή σου.Πολύ αργότερα καταλαβαίνεις ότι μπορεί και να μην είναι έτσι. Γιατί τελικά τα πάντα είναι σχετικά. Οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην λέει και πολλά αφού στις μέρες μας το μέλλον μας εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες πολύ έξω από τα θέλω του παιδιού μας και τα δικά μας. Οπότε μην αγχώνεστε. Αρκεί η προσπάθεια. Αν έχεις μάθει να παλεύεις τα θέλω σου σίγουρα θα πετύχεις στη ζωή. Σημασία έχει να μάθεις να διεκδικείς κι ας μην πετυχαίνεις πάντα το στόχο. Το ταξίδι είναι πιο σημαντικό από τον προορισμό.
Οπως και νάχει καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά.
Αλλη μια επιτυχία και διάκριση ήρθε από την μαθήτρια της γ΄ Γυμνασίου Χριστίνα Πολίτη στο Μεγανήσι. Η Χριστίνα πήρε μέρος στον διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι καθηγητές γαλλικής φιλιλογίας.
Ο διαγωνισμός με τίτλο «Η Ελλάδα σας προσκαλεί «καλούσε τους μαθητές να ζωγραφίσουν κάτι σχετικά με το θέμα. Η Χριστίνα απέσπασε το πρώτο βραβείο.

Xristina Politi ‘’La Grece vous invite!’’
«Καλή επιτυχία «…δυο λέξεις που μονοπωλούσαν τα λόγια ολων τις τελευταίες μέρες αφού οι εκλογές πρωταγωνίστησαν στα κοινωνικά δρώμενα.Εβδομήντα υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι,δέκα περίπου περηφερειακοί διεκδικούσαν την ψήφο του κόσμου. Για αρκετές μέρες το κύριο αυτό ζήτημα απασχολούσε άπαντες καιόλα γύρναγαν γύρω από αυτό.Η αγωνία και τα προγνωστικά του αποτελέσματος στο κόκκινο και το κάθε τι μαρτυρούσε και καλά την προτίμηση του καθενός. » Ο ταδε μίλαγε με τον τάδε υποψήφιο,μέτρα τον απο κεί, εκείνος ήταν στο σπίτι του άλλου υποψήφιου, άρα βάλτον από δω »
Κάθε πηγαδάκι, κάθε συνάντηση, μέτραγε ανάλογα θετικά ή αρνητικά, άλλωτε πρόσθετε κι άλλωτε αφαιρούσε πότε από τον ένα πότε από τον άλλο συνδιασμό.
Τι κι αν το θέμα συζήτησης δεν είχε καμία σχέση με τις εκλογές! Τι κιαν αφορούσε απλά καθημερινά θέματα, εμείς οι πονηροί εκεί….
Ευκαιρία επίσης για συναντήσεις, επαφές, τηλεφωνήματα. Ξαναντάμωσαν οι φίλοι, οι συγγενείς, οι απλοί γνωστοί.
Αναγκαστικά επικοινώνησαν όλοι με όλους.
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι τέτοιες στιγμές από άκρη σε άκρη του νησιού ξανασυστηνόμαστε. Γνωρίζουμε όλους τους εγγεγραμένους Μεγανησιώτες μόνιμους και μη και με κάθε τρόπο προσπαθούμε να έρθουμε κοντά!!!
Ευκαιρία επίσης οι υποψήφιοι να γνωρίσουν καλύτερα τις γειτονιές κυρίως των άλλων χωριών.
Περπάτημα, χαιρετούρα, και χαμόγελα στο φουλ.Παντού αγάπη και διάθεση για προσφορά…
Κι όλοι να εύχονται σε όλους…»Καλή επιτυχία»…  Κι όπως το εννοούσε ο καθένας!!!
Και ήρθε η μέρα των εκλογών. Αυτή τη μέρα το νησί μέτρησε το μέγιστο αριθμό κόσμου, γιατί μόνο σε δημοτικές εκλογές βλέπεις τόσους Μεγανησιώτες μαζεμένους σε μια μέρα.
Κι αυτό χαροποιούσε τους μεν ανησυχούσε τους δε και το ανάποδο, σύμφωνα με τη σειρά εμφανίσεως τους στο εκλογικό κέντρο.Οσοι ήταν ευπρόσδεκτοι για τους μεν απογοήτευαν τους δε και το ανάποδο.
Η Κυριακή πέρασε μες την ένταση και την αγωνία ώσπου ήρθε το αποτέλεσμα κι όλα πήραν το δρόμο τους.
Το νησί μίλησε… Οι κερδισμένοι δικαιώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία νίκης και οι ηττημένοι αποδέχτηκαν σιωπηλά το αποτέλεσμα.
Η επόμενη μέρα ήσυχη, αποχαιρετούσε τους τελευταίους ετεροδημότες που έχοντας μια ακόμα ημέρα άδειας απο την δουλειά τους παρέμειναν στο νησί.
Πρόσωπα χαρούμενα, λυπημένα αλλά και αδιάφορα συναπαντιώνταν και αντάλασαν απόψεις εκτιμήσεις συμπεράσματα.
Οπως και νάχε ένα τριήμερο στο νησί ήταν αρκετή ανάσα ξεκούρασης για όσους επέστρεψαν στις μεγαλουπόλεις.Κι ο καιρός μέχρι την Κυριακή ψυχρός άφησε τα μαγιώ στις βαλίτσες.
Οι τυχεροί που παρέμειναν εως την επόμενη Κυριακή στο Μεγανήσι λόγω των ευρωεκλογών είχαν την ευκαιρία όμως να ξεκινήσουν τα μπάνια τους.
Επόμενη Κυριακή…Ευρωεκλογές…ψηφοφορία…αποτέλεσμα…
Κόσμος λιγοστός… Η εικόνα εντελώς διαφορετική, άκρα ησυχία και απόλυτη ερημιά έξω από τα εκλογικά τμήματα, αγωνία λιγοστή και το αποτέλεσμα για τους περισσότερους από αναμενόμενο εως αδιάφορο.

DSC00357
Η ψήφος σχεδόν χαλαρή με ανατροπές στα μέχρι τότε προγνωστικά, με αρκετούς να ξαφνιάζονται με το τελικό αποτέλεσμα.
Η νίκη του δικού μας Ακη Κατοπώδη στο Βύρωνα, θέμα συζήτησης και ευχάριστο ξάφνιασμα.

Akis Katopodis Dimarxos Virona 6
Το ποσοστό της Παναθηναικής συμμαχίας μεταφράστηκε ποικιλοπτρόπως, και φυσικά η σταθερή με ανοδικές τάσεις δύναμη της Χρυσής Αυγής ταρακούνησε και ανησύχησε τους περισσότερους.
Και κάπως έτσι πέρασε κ η δεύτερη Κυριακή κι οι εκλογές τελειώσανε.
Ολα τα παραπάνω όμως δυστυχώς επισκίασε ένα δυσάρεστο γεγονός. Ανήμερα της γιορτής της μητέρας ο μικρός Σπύρος δεν πρόλαβε να πεί χρόνια πολλά στη δική του μητέρα. Χτυπημένος άσχημα από αυτοκίνητο παλεύει για την ζωή του στην εντατική. Συγκλονισμένοι όλοι, όλο αυτό το διάστημα προσεύχονται για τη ζωή του παιδιού. Τι εκλογές, διακοπές και χαρές… Το νησί μας συχνά πυκνά ζεί δυστυχώς τέτοιες στιγμές και πάντα ευχόμαστε να είναι οι τελευταίες. Μακάρι να ακουστούν οι προσευχές μας και ο Σπύρος να επιστρέψει σύντομα στην αγκαλιά της μαμάς του και στους φίλους του…
Κρατώντας την ελπίδα και με αυτό να βαραίνει τη σκέψη μας, η καθημερινότητα μας κυλάει,
και φέρνει περισσότερο κόσμο στο νησί μας. Επέστρεψε και η τρίτη ηλικία από τις χειμερινές διακοπές της στην πόλη.
Ετσι πολλές αυλίτσες έβγαλαν τραπεζάκια έξω και απέκτησαν φωνές…
Περισσότερες οι καλημέρες και οι καλησπέρες, πιο γεμάτες οι γειτονιές.
Πιο γεμάτα και τα μαγαζιά…Ο ζεστός καιρός και το μεγάλωμα της μέρας σύμμαχος των επαγγελματιών που παρότι κρίση…πληθαίνουν.
«Οι Τηλεβόες» άνοιξαν στο λιμάνι του Βαθιού και προσφέρουν ιταλικές γεύσεις και όχι μόνο.
Η εμπορική αγορά του νησιού μεγαλώνει με κατάστημα υποδημάτων και αθλητικών και ένα πρατήριο φούρνου έρχεται να αυξήσει τις επιλογές μας στο Βαθύ, ενώ στα Σπήλια μπορείτε να πιείτε καφεδάκι και να φάτε σουβλάκι περιμένοντας το φερυ-μπωτ, στην καντίνα του Τέλη.
Από την άλλη παλιοί και νέοι επιχειρηματίες ανταλάσουν απόψεις σκέψεις και ευχές για τη σαιζόν που ακολουθεί μιας κι ο Μάης δεν έφερε τα αναμενόμενα κέρδη.
Υπομονή…το καλοκαίρι είναι μπροστά, θάρθουν και καλύτερες Στιγμές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Στιγμές ζωής μοιραστήκαμε με τα ζευγάρια που μέσα στον Μάη παντρεύτηκαν και επίσημα με γάμο θρησκευτικό.
Να ευχηθούμε στον Γιώργο και τη Μαρία, στον Αντρέα και την Πόπη, στον Γιάννη και την Κυριακή κάθε ευτυχία και βίον ανθόσπαρτο.
Τα δυο τελευταία ζευγάρια βάφτισαν και τα παιδάκια τους. Τον Μιχάλη και τον Χρήστο αντίστοιχα.
Εχουμε κι άλλους να δώσουμε…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Και στα δικά σας ανύπαντροι, και είστε πολλοί τελικά.Αντε να κάνετε κάνα παιδάκι να σώσουμε τα σχολεία μας. Ευτυχώς που υπάρχει κι η Σία που ετοιμάζει το τέταρτο και χωρίς να χάνει το χιουμορ της παροτρείνει και τις υπόλοιπες…
Με το καλό Σία κι εσύ και οι άλλες μέλουσες μανούλες, γιατί υπάρχουν κι άλλες…
Και του χρόνου περισσότερες…
Πολλές ευχές για τους Κωνσταντίνους τις Κωνσταντίνες και τις Ελενίτσες. Η γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης βρήκε το μισό νησί να γιορτάζει. Χρόνια πολλά σε όλους λοιπόν και σε αυτούς που είχαν γενέθλια επίσης.
Στη Βασούλα, στο Σπύρο, τη μικρή Αλεξάνδρα και σε όσους δε γνωρίζω…Δεν έχω face-book, λυπάμαι….
Οι εικόνες συνεχίζουν διαφορετικές από του χειμώνα, με ανοιχτά παράθυρα, κλειστές σίτες και απλωσταριές με καλοκαιρινά και …μάλλινα να αεριστούν μέχρι να πειθωθούν. Και ναι … ακόμα τα μαξιλάρια γεμίζουν με μαλλιά, κι ο αργαλειός διαφημίζει την πραματειά του. Και οι άνθρωποι συνεχίζουν τις καθημερινές τους συνήθειες…

Η θειά Λεύκη χαμογελάει και ποζάρει ζωηρά στη φωτογραφική μηχανή για να μας πεί καλή πρωτομαγιά…Η θειά Λεμονιά τινάζει το μεσάλι πριν βραδιάσει…Ο Χρίστος σβήνει τη ληγούρα του με ένα παγωτό (ήτανε μετά τη μπαρδάτσα)… Η Τασούλα δίνει μαθήματα υπολογιστών και κοινωνικότητας… Ο Φώτης προσπαθεί να αποφύγει την προεκλογική πίεση… Ο Γιάννης επέστρεψε επιτέλους δικαιωμένος στον στέκι του, γνωστό πολιτικό λόμπι…Ο Τάσος μεταφέρει τον… Πακιστανό του…

Και η ζωή συνεχίζει με τον καθένα να ζεί τις στιγμές του και να συνθέτει τις δικές του εικόνες…

Οι μυρωδιές αναδύουν από παντού μπριζόλα πίτσα και σουβλάκι, τηγανητό καλαμαράκι και γαύρο. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν γύρω μας το κοσμοπολίτικο νησί τους Ωνάσση απέναντι, ετοιμάζεται για το μεγάλο πάρτυ.
Ο Σκορπιός μετά από χρόνια ανακτά τη χλιδή και τη λάμψη του, κι αυτό έφερε πολλούς δημοσιογράφους στο νησί μας.Το πάρτυ του Ριμπολόβλεφ και της Αικατερίνα,γεγονός της χρονιάς για τα ΜΜΕ και τα κανάλια μας επισκέφτηκαν ξανά. Εξτρα διαφήμιση φυσικά κι άλλο που δε θέλαμε.Την κατάλληλη εποχή….
Την κατάλληλη εποχή έφτασε και ο δεύτερος αγροτικός στο νησί, ενώ παράλληλα το οδοντιατρείο άνοιξε τις πόρτες στους πρώτους πελάτες.
Αίσθηση ασφάλειας για τους μήνες που ακολουθούν.
Κι οι τελευταίες μέρες του μήνα κλείνουν με συννεφιά βροχή και ψύχρα. Οτι έπρεπε για να χαλάσει την διάθεση γονιών και μαθητών που πήραν μέρος στην σχολική εκδρομή του Δημοτικού στα Γιάννενα.Θύμιζε Οκτώβρη η μέρα αλλά οι εκδρομείς δεν τόβαλαν κάτω.
Ετσι αποχαιρετήσαμε ευχάριστα τον Μάη που με τη σειρά του αποχαιρέτησε βροχερός και χειμωνιάτικος.Ενας ακόμα λόγος να τον κλείσουμε γοργά γοργά κλείνοντας μαζί του και τον χειμώνα, γιατί άνοιξη…δεν είδαμε. Και καλωσορίζοντας το καλοκαίρι δίνουμε βήμα στον Ιούνιο με την ευχή να είναι για τον καθένα μας όπως τον περιμένει.
Μια άλλη εποχή μπαίνει στην ζωή μας… Καλοκαίρι μπάνια διακοπές ξεκούραση παρέες….
Κι εμείς εδώ να ζήσουμε και να μοιραστούμε καλοκαιρινές στιγμές, όσο θα σας περιμένουμε….
Μέχρι να τα ξαναπούμε…να είμαστε όλοι καλά…
Από Μεγανήσι…καλό βράδυ.