Ολοκληρώθηκε η Γεω–αρχαιολογική έρευνα στο Μεγανήσι και τμήμα του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου

Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η χαρτογράφηση του βυθού της θαλάσσιας περιοχής του Μεγανησίου και μεγάλου τμήματος του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών υπό τη διεύθυνση του γεωλόγου Δρ Δημήτρη Σακελλαρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το  Δήμο Μεγανησίου. Εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα ερευνών της φυσικής και ανθρώπινης ιστορίας της περιοχής που ξεκίνησε το 2010 υπό την επιστημονική καθοδήγηση της αν. καθηγήτριας κας Νένας Γαλανίδου.

20140623_151852_resized

Οι υπέυθυνοι της έρευνας μας δήλωσαν:

«Η έρευνα στο βυθό του αρχιπελάγους αναμένεται να ρίξει φως στις αυξομειώσεις της θαλάσσιας στάθμης κατά τα προϊστορικά χρόνια και να προσφέρει όλα εκείνα τα δεδομένα για την αναπαράσταση της παλαιο-γεωγραφίας του Μεγανησίου, της Λευκάδας, της Αιτωλοακαρνανίας και των βόρειων ακτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Πάνω στον καμβά των αποτελεσμάτων της οι αρχαιολόγοι και οι γεωεπιστήμονες θα χτίσουν τις ερμηνείες των μέχρι τώρα ευρημάτων τους στα νησιά και θα προσφέρουν στους πολίτες της περιοχής νέα και πολύτιμη γνώση για τον τόπο τους και για την επόμενη μέρα της ανάπτυξής του.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι Δρ Γρηγόρης Ρουσάκης, Γεωλόγος-Ωκεανογράφος, Πάνος Γεωργίου, Γεωλόγος-Ωκεανογράφος και Γιάννης Παμπίδης, Ηλεκτρονικός.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον Δήμαρχο Μεγανησίου, κ. Στάθη Ζαβιτσάνο, για την αμέριστη υποστήριξη του στην έρευνα και την θερμή φιλοξενία του. Ευχαριστούμε πολύ τον Πάνο Κονιδάρη, ο οποίος διέθεσε (αφιλοκερδώς) το σκάφος του για την υλοποίηση της έρευνας και συνόδευσε την ερευνητική ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ, και τον Θωμά Φερεντίνο. Και οι δύο αποδείχτηκαν εξαιρετικοί καπετάνιοι στη διάρκεια των θαλάσσιων ερευνών»
.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ 012

Να σημειώσουμε ότι την έρευνα παρακολούθησε και η μεγανησιώτισα  Αλεξάνδρα Ζαβιτσάνου, μεταπτυχιακός στην γεωλογία – σεισμογραφία.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ 001

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της έρευνας ζητήσαμε και το σχόλιο του Δημάρχου κου Στάθη Ζαβιτσάνου:

«Με την γεω – αρχαιολογική έρευνα στον θαλάσσιο χώρο του Μεγανησιού και τμήματος του Εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου και την ολοκλήρωση των ανασκαφών το προσεχές δίμηνο στον αρχαιολογικό χώρο του νοτίου τμήματος του Νησιού μας, ολοκληρώνεται η αρχαιολογική έρευνα στο Μεγανήσι. Σημαντικό μέρος αυτών των αποτελεσμάτων, ανακοινώθηκαν στο 2ο διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο του Μεσολογγίου. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για την γνώση της ιστορικής εξέλιξης του τόπου μας αλλά και επειδή αναδεικνύουν ένα σημαντικότατο πολιτιστικό πόρο, στα πλαίσια ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου του Νησιού μας.  Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργείο Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΛΣΤ Εφορία, ΕΛΚΕΘΕ, κυρίως  όμως τους ανθρώπους τους, που τα τέσσερα αυτά χρόνια κατέθεσαν ένα κομμάτι της ψυχής τους. Να ευχαριστήσω επίσης το προσωπικό του Δήμου, που στήριξε αυτή την προσπάθεια αλλά και εκείνους τους δημότες μας που με ανιδιοτέλεια προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες. Νοιώθω την ανάγκη να κάνω ειδική αναφορά στην κα Νένα Γαλανίδου αν. καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και την κα Ολυμπία Βικάτου έφορο της ΛΣΤ Εφορίας, που με πάθος ενέπνευσαν και συντόνισαν αυτή την προσπάθεια.  Μένει η τελική έκδοση βιβλίου με το σύνολο των ευρημάτων για το Μεγανήσι, που ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα εκδοθεί από την νέα Δημοτική Αρχή».

hcmr

images