Το Σπήλαιο «Παπανικολή» ανάμεσα στις ομορφότερες θαλασσοσπηλιές της Ελλάδας

Η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται να γνωρίσουν το summer in Greece και την ιστορία αυτού του μαγικού τόπου.Οι παραλίες, τα γραφικά στενά και οι Χώρες των νησιών είναι γνωστές τοις πάσι και φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι Έλληνες και ξένους από όλο τα πέρατα της γης. Από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας μας, ωστόσο, θεωρούνται και οι υδάτινες σπηλιές, κρυμμένες στις ανεξερεύνητες και πιο «εχθρικές» πλευρές των νησιών, αφού για να τις πλησιάσει κανείς συνήθως πρέπει να πάρει καραβάκι.

Μεγανήσι

Το Σπήλαιο Παπανικολή

get_img.jpeg 5

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια που υπάρχουν στο διεθνή χώρο, το ενάλιο σπήλαιο Μεγανησίου χρησιμοποιήθηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ορμητήριο από το υποβρύχιο «Παπανικολής». Βρίσκεται στο Μεγανήσι και η επίσκεψή του γίνεται δια θαλάσσης. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα περίπου μέτρων με μια μικρή παραμυθένια αμμουδιά στο εσωτερικό της.

Εδώ στην ίδια σπηλιά λέει ο θρύλος βρήκε καταφύγιο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ένας παπάς με τους μαθητές του, για να γλυτώσουν από τους πειρατές.

Η σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου είχε χαρακτηρίσει το σπήλαιο «Παπανικολή» ως το μεγαλύτερο σήμερα ενάλιο σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι στην ομορφιά και μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι.

 

Καστελόριζο

Η Σπηλιά του Παραστά

kastelorizo

Η Σπηλιά του Παραστά ή αλλιώς Τρύπα του Παραστά μοιάζει με γαλάζιο απόκοσμο παλάτι, καθώς το μεγάλο μέγεθός της και ο εντυπωσιακός πανύψηλος θόλος της (35 μέτρα) με τους λευκούς σταλακτίτες δημιουργούν ένα μυστηριώδες αποτέλεσμα, σε όλους τους τόνους του μπλε. Οι ντόπιοι γι’ αυτό την αποκαλούν και Γαλάζιο Σπήλαιο, αλλά και Φώκιαλη, αφού φιλοξενεί φώκιες Monachus monachus, αθέατες συνήθως στους επισκέπτες. Η πρόσβαση στο εσωτερικό της γίνεται με χαμηλά βαρκάκια με μπουνάτσα, ενώ οι επιβάτες θα πρέπει να σκύψουν για να περάσουν την είσοδό της.

Μήλος

Σπηλιά Παπαφράγκας

2082

Το σπήλαιο του Παπάφραγκα είναι μια βαθιά θαλάσσια σπηλιά, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε γκριζόλευκα βράχια που οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα.
Η παραλία είναι μικρής έκτασης, περικυκλωμένη από τα θεόρατα ανοιχτόχρωμα βράχια, ενώ για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κατεβείτε από ένα απόκρημνο σκάλισμα πάνω στο βράχο. Στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούταν ως ορμητήρια των πειρατών, ενώ πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο Παπά που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.

Ζάκυνθος

Σπηλιές Κεριού

SONY DSC

Οι Σπηλιές του Κεριού βρίσκονται στη νοτιοδυτική ακτή της Ζακύνθου στη χερσόνησο του Κεριού. Τα νερά είναι καταγάλανα και διάφανα λόγω της αντανάκλασης του φωτός. Οι σπηλιές είναι άλλες μικρές και άλλες μεγαλύτερες επιτρέποντας στα μικρά πλοία να εισέλθουν σε αυτές. Ακόμη, φιλοξενούν διάφορα είδη ζώων όπως νυχτερίδες, τη φώκια μονάχους μονάχους, την χελώνα Καρέτα Καρέτα καθώς και διάφορα είδη ψαριών καθιστώντας τις ιδανικές για καταδύσεις.

Πάνω Κουφονήσι

Το γάλα

2104

Το Γάλα είναι μια παραλία μινιατούρα μετά το Πορί την οποία δεν επισκέπτονται πολλοί γιατί δεν τη γνωρίζουν ή έχουν κουραστεί από το περπάτημα ως το Πορί! Είναι τόσο μικρό, περικυκλωμένο από βράχια, μια μικρή λακκούβα γεμάτη εκπλήξεις. Το χρώμα των νερών του θυμίζουν όντως ούζο ή γάλα νερωμένο.

(Πηγή: Άρωμα Λευκάδας)