Από τη Λευκάδα στο αυστραλιανό κοινοβούλιο

image.ashx

Aνταπόκριση από Αυστραλία: Μπάμπης Πετράκης

Η Μαρία Βαμβακινού είναι η πρώτη γυναίκα, ελληνικής καταγωγής, που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Αυστραλών και ψηφίστηκε ομοσπονδιακή βουλευτής στη χώρα.

Ανήκει στη δεύτερη γενιά ομογενών, η οποία χαρακτηρίζεται ως «επιτυχημένη».

To who is who

Η κ. Βαμβακινού γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας και το 1963 σε ηλικία τεσσάρων ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Αυστραλία. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με τα κοινά το 1975, όταν ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας απέλυσε τον πρωθυπουργό. Ήταν μια εποχή «πολιτικής αφύπνισης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά και ίσως το μοναδικό συμβάν που μπορεί να θεωρηθεί ως «επανάσταση» για την Αυστραλία.

Μαθήτρια της 5ης Γυμνασίου τότε, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αυτές οι στιγμές όχι μόνο την ενέπνευσαν, αλλά καθόρισαν την υπόλοιπη ζωή της. «Ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία στην οποία έλαβα μέρος», μας ανέφερε.

Συμμετείχε από τα 16 της χρόνια στο Εργατικό Κέντρο, στους αγώνες της Επιτροπής Μεταναστών για την επανεκλογή του πρώτου πρωθυπουργού των Εργατικών Κοφ Γουίτλαμ. Αργότερα, όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο, έγινε και επίσημα μέλος του Εργατικού Κόμματος. «Θυμάμαι με θαυμασμό και δέος τον πατέρα μιας φίλης μου, αλλά και άλλους συναγωνιστές του, που ήταν μέντορες για την νεολαία. Είχαν έντονη πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα και όταν ήρθαν στην Αυστραλία, συμμετείχαν στα ελληνόφωνα τμήματα του Εργατικού Κόμματος και ήταν έμπνευση και σχολείο για όλους μας».

Το 1990 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή του Νόρθκοτ και από το 2001 εκλέγεται ως βουλευτής στις ομοσπονδιακές εκλογές. Είναι παντρεμένη με το δρ. Μιχάλη Μιχαήλ και έχουν δύο παιδιά, τον Σταύρο και την Στέλλα.

Δείτε την συνέχεια και τα ηχητικά αρχεία της συνέντευξης στην Ζούγκλα,