«Χάρτης Ελληνικών Πόλεων της Δυτικής Μικράς Ασίας», το νέο πόνημα του Κώστα Πάλμου

palm2-228x300

Αειθαλής και ανήσυχος πνευματικά, ο αγαπητός σε όλους καθηγητής Κώστας Πάλμος (Ντούλης) εξέδωσε και φέτος ένα νέο πόνημα, αυτή την φορά όχι για το Μεγανήσι.Η τρίπτυχη έκδοση που μας απέστειλε (κάτι για το οποίο τον ευχαριστούμε θερμά) είναι στην ουσία μια μελέτη ιστορικογεωγραφική για τον Ελληνισμό και Πολιτισμό της Μικράς Ασίας.

Στο κείμενο παρουσιάζεται συνοπτικά μια ιστορική περιοδολόγηση για την περιοχή και τα επιτεύγματα (αλλά και τα βάσανα…) του Ελληνικού στοιχείου στα Ιωνικά και Αιολικά χώματα. Ένα κείμενο που , παρά την έρευνα που εμφανώς έχει γίνει, διαπνέεται από έντονο (ενίοτε μέχρι υπερβολής) πατριωτισμό, νοσταλγία, πίκρα, αλλά και βαθιά θρησκευτική πίστη. Χαρακτηριστικά έτσι κι αλλιώς πασίγνωστα για τον συγγραφέα, που δεν προκαλούν έκπληξη στον αναγνώστη που έχει εντρυφήσει στο έργο του.

Στο πίσω μέρος του τριπτύχου αποτυπώνεται ο χάρτης με τα αρχαία ελληνικά ονόματα των πόλεων από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Καρία και την Λυκία.

Από την μεριά μας, ευχόμαστε στον Κώστα τον Πάλμο να μείνει για πάντα το ίδιο ενεργός και δημιουργικός.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΜΟΥ

Ο Κώστας Πάλμος γεννήθηκε το 1933 στο Βαθύ Μεγανησίου. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αργότερα Πολιτικές Επιστήμες και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά. Η εργασία του για τη Λαογραφία «Ο Γάμος στη Λευκάδα», έδειξε από νωρίς τις κλίσεις του, τόσο στη λαϊκή παράδοση, όσο και στην κουλτούρα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Δίδαξε για πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση ενώ παράλληλα καλλιεργούσε και τις άλλες του αγάπες : τη ζωγραφική, την ποίηση και τη λαογραφία, καρπός των οποίων ήταν η συμμετοχή του σε εκθέσεις ζωγραφικής και μια πλειάδα ποιητικών συλλογών (10 στον αριθμό), με μερικά ποιήματά του να μελοποιούνται. Σε αυτά τα έργα, μα και στα πεζά του κείμενα, ακόμα και στα άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά, ξεχειλίζει ο αφτιασίδωτος ρεαλισμός, η αγάπη για το Μεγανήσι του τότε και του τώρα, ο ανθρωπισμός, η ευαισθησία και μια απροσχημάτιστη ευλάβεια.

Η παρουσία του Κώστα Πάλμου στα πολιτιστικά δρώμενα, όσο και στους κοινωνικούς αγώνες του Μεγανησιού, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια αδιάλλειπτη και ουσιαστική. Γιατί δεν είναι απλά ένας υμνητής του νησιού, μα και ένας άοκνος εργάτης, που ποτέ δεν ορέχτηκε για το έργο του δάφνες, ποτέ δεν αναζήτησε τους προβολείς. Δημιουργούσε πάντα με σεμνότητα και σεβασμό, με αγάπη και ταπεινότητα. Το έργο του «Μεγανησιώτικα» είναι μια θεμελιώδης εργασία, σημείο αναφοράς για την ιστορία και την πορεία του νησιού μας και αποτελεί ένα πολιτιστικό, όχι απλά λιθαράκι, αλλά αγκωνάρι.

Ο Κώστας Πάλμος έχει τιμηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Χιώτικους και Πειραϊκούς Συλλόγους καθώς και από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μεγανησίου για την πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά του.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Ποίηση:

-Μεγανησιώτικα ακρογιάλια

-Γέννημα της αγάπης

-Εσπερινές καμπάνες

-Κυριακάτικα μηνύματα

-Νερά καθάρια

-Αγάπη και δύναμη

-Βαρκούλες στο λιμάνι

-Η φωνή του νησιού μας

-Κάτω από τις ελιές

200 ποιήματα για το Μεγανήσι

Πεζά:

-Λόγια που καίνε

-Μεγανησιώτικα

-Δημοτσέλιος

-Τα αδέλφια μου οι Παλμαίοι