Προχωράει ο δρόμος Άκτιο- Αμβρακία

21

Οδοιπορικό: Σε καλό δρόμο ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία!

Φωτορεπορτάζ: Εφημερίδα ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ (Σπύρος Φράγκος, Νώντας Νικάκης, Σταύρος Πάτσης)

Η εφημερίδα μας ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τους αναδόχους στον αυτοκινητόδρομο ΑΚΤΙΟ – ΑΜΒΡΑΚΙΑ και την παρατηρούμενη επιτάχυνση των εργασιών θεώρησε σκόπιμο να πραγματοποιήσει επιτόπια λεπτομερειακή περιγραφή στο κυριότερο τμήμα που θα προσφέρει οδική ανάσα όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και γενικότερα στην δυτική Ελλάδα.

Φυσικά αναφερόμαστε στο τμήμα που παρακάμπτει την Αμφιλοχία από το 20ο χλμ της εθνικής οδού Βόνιτσας-Αμφιλοχίας από την θέση Λουτράκι Κατούνας μέχρι την Λίμνη-Αμβρακία (Εργοστάσιο Knauf).

Διασχίσαμε όλο το τμήμα των 15 περίπου χιλιομέτρων μέχρι την λίμνη Αμβρακία και πιστεύω ότι είμαστε οι πρώτοι που κάναμε αυτή την προσπάθεια που θα σας περιγράψουμε παρακάτω με κάθε λεπτομέρεια.

1

Στην παρέα μας ήταν μαζί μας ο κ. Νωντας Νικάκης τ. Λυκειάρχης βαθύς γνώστης του έργου και αρκετά ενημερωμένος για όλα τα προβλήματα της περιοχής μας καθώς επίσης και ο φίλος μας Σταύρος Πάτσης ενεργός πολίτης και αστυνομικός περιβάλλοντος Λευκάδος οι οποίοι προ τρίμηνου είχαν επισκεφθεί και πάλι το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου και ως εκ τούτου μπορούσαν να σχηματίσουν άποψη για την πρόοδο των εργασιών τους τελευταίους αυτούς τρεις μήνες.

Το οδοιπορικό μας και η κατάσταση του έργου έχει ως εξής:

Το συγκεκριμένο τμήμα έχει μήκος 15χλ με άριστο γεωφυσικό ευθύγραμμο ανάγλυφο στοιχειό που θα έχει δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες που θα φτάνουν πάνω από τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα πρώτα 10.5χλμ είναι στο στάδιο αποπεράτωσης του οδοστρώματος που είναι άριστο λόγου του υλικού της περιοχής και παρ όλο που δεν είμαστε ειδικοί δεν θα υπάρχουν προβλήματα καθιζήσεων και κακοτεχνιών στο μέλλον και έχουν αποπερατωθεί σε ποσοστό 90% τα διαχωριστικά και σε κάπως μικρότερο ποσοστό τα κράσπεδα.

Η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τα μέσα φθινόπωρου θα μπορέσει αυτό το τμήμα να ασφαλτοστρωθεί. Πάντως και στην σημερινή του κατάσταση η ταχύτητα που αν αναπτύξαμε με το αυτοκίνητο αγγίζει τα 60 με 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το υπόλοιπο τμήμα των 4.5χλμ είναι στο στάδιο της διάνοιξης.

11

Υπολείπονται 500 μέτρα περίπου και τα υπόλοιπα 4χλμ βρίσκονται στην ολοκλήρωση τακτοποίησης του οδοστρώματος.

Διαπιστώσαμε σε ένα σημείο μια πολύ μικρή ιδιοκτησία με ελιές, ένα πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν. Αποτελεί και αυτό ένα από τα γνωστά προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις. Αν ξεπεραστεί αυτό τα πρόβλημα αναμένεται αρχές Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος και στο συγκεκριμένο κομμάτι των 4,5 χιλιομέτρων και ολόκληρο το κομμάτι των 15 χιλιομέτρων μέχρι το καλοκαίρι του 2015 αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Αυτό άλλωστε αναφέρει και το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει στην δημοσιότητα ο υπουργός Υποδομών κύριος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε θα σας δώσει να καταλάβετε καλύτερα τα όσα αναφέρουμε παραπάνω και πιστεύουμε πως θα ικανοποιηθείτε βλέποντας την πορεία αυτού του σπουδαίου έργου που θα χαράξει νέα πορεία ανάπτυξης στην περιοχή μας.

18

Επιστρέφοντας στη Βόνιτσα μέσου Αμφιλοχίας καθώς φτάσαμε στον εθνικό δρόμο με την βοήθεια παράδρομων της εταιρίας, αισθανθήκαμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση και από την διαδρομή η οποία έχει ένα περιβαλλοντολογικό χαρακτηριστικό καθώς στο ύψος του 12ου χιλιομέτρου της διαδρομής και ακριβώς επάνω από το τέως στρατόπεδο, απολαμβάνει κανείς μία υπέροχη θέα της Λίμνης Αμβρακίας από ψηλά. Εκεί όλοι μας θυμηθήκαμε το «θάλαττα-θάλαττα».

Όταν ο δρόμος αυτός ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην κυκλοφορία θα μπορέσει ο καθένας μας πολύ εύκολα να διαπιστώσει το πόσο κοντά είναι τελικά το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι στην Βόνιτσα και γενικότερα το πόσο εύκολα θα μπορεί κάποιος στο μέλλον να γνωρίσει τις ομορφιές όλης της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ο χρόνος που θα χρειαστεί κάποιος να οδηγήσει θα μειωθεί αισθητά. Με μία πρώτη εκτίμηση που κάναμε πιστεύουμε πως όταν το κομμάτι αυτό ολοκληρωθεί ο χρόνος για την Αθήνα θα μειωθεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά.

Πέρα όμως από την Λίμνη Αμβρακία, στα δεξιά της διαδρομής παρατηρείς εύκολα την ομορφιά του κάμπου της Κατούνας και της Τρύφου.

Όπως μας είπε και λόγω ειδικότητας ο κ. Νικάκης, ο συγκεκριμένος κάμπος έχει έκταση 6.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμου εδάφους είναι υψηλής γονιμότητας λόγο και της συσσώρευσης οργανικής ουσίας από τα Ακαρνανικά όρη.

Αν μπορούσε να γίνει αναδασμός με όλα τα οφέλη που έχει ο αναδασμός (δρόμοι- στραγγιστικά-τίτλοι κλπ) θα μπορούσαν να καλλιεργούνται λαχανικά υπαίθρια -βιολογικά υψηλής παραγωγικότητάς.

Να λοιπόν πως ένας σύγχρονος δρόμος ποσά καλά μπορεί να αναδείξει.

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην συγχαρούμε και την κατασκευάστρια εταιρία και τους εργαζόμενους που με πολλές οικονομικές θυσίες και υπομονή εργάζονται για την αποπεράτωση του έργου.

Θα παρακολουθούμε συχνά το έργο και σε άλλο δημοσίευμα θα αναφερθούμε και στα υπόλοιπα τμήματα του οδικού άξονα Άκτιο Αμβρακία (Άκτιο-Βόνιτσα και Βόνιτσα- Λουτράκι) που και εκεί οι πηγές μας αναφέρουν πως τα έργα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος.

Πηγή: www.kolivas.de  via ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ (Το άρθρο μας στάλθηκε από τον κ. Νώντα Νικάκη)