Χίμαιρα: η πρώτη σφραγίδα του Δήμου Ταφίων (1866)

δημος_ταφιων

Από το Λευκαδίτικο σάιτ www.kolivas.de αλίευσα κάτι που έχει τοπικό, μεγανησιώτικο ενδιαφέρον:

Στο βιβλίο «Ιστορικό Διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδος 1833-1912″, Αθήνα 1993, του Ελευθερίου Σκιαδά, υπάρχουν -μεταξύ άλλων- σφραγίδες των πρώτων μετά την Ένωση των Επτανήσων Δήμων της Λευκάδας. Ο δικός μας τότε βέβαια ονομαζόταν Δήμος Ταφίων (από τον μυθικό Τάφιο, πρώτο βασιλιά του νησιού μας) και το έμβλημά του ήταν το μυθικό τέρας Χίμαιρα. Η Χίμαιρα, σύμφωνα με την μυθολογία μας,  είχε κεφάλι λιονταριού, σώμα γίδας και ουρά φιδιού και ξερνούσε φωτιές. Το δέρμα της ωστόσο ήταν τόσο σκληρό που δεν το διαπερνούσαν βέλη και δόρατα. Την σκότωσε ο μυθικός ήρωας Βελερεφόντης καβαλώντας τον Πήγασο (το λευκό φτερωτό άλογο) και πετώντας της ένα βέλος από μολύβι ακριβώς μέσα στο στόμα. Το τέρας κατάπιε την μολύβδινη σαϊτα που, λιώνοντας από τις φλόγες, του κατέκαψε τα σωθικά!

Τώρα γιατί οι τότε Μεγανησιώτες προύχοντες επέλεξαν την Χίμαιρα ως σύμβολο του Δήμου (ή το εάν την επέλεξαν άλλοι γι’ αυτούς), δεν ξέρω να σας πω. Ίσως για τον συμβολισμό του άπιαστου  (αυτό υποδηλώνει η λέξη «χίμαιρα» και στις μέρες μας) ή ίσως του αλώβητου.

Παρατηρεί επίσης κανείς ότι το Κατωμέρι δεν αναφέρεται πουθενά και ως έδρα αναφέρεται το «Βαθύ». Βάζω εισαγωγικά διότι με τον όρο αυτό εννοούνται τότε Κατωμέρι και Βαθύ μαζί, όπως έχω εξηγήσει και στο παρελθόν.

 

Δείτε τα στοιχεία του τότε Δήμου όπως περιγράφονται στο εν λόγω βιβλίο:

Ι. ΕΜΒΛΗΜΑ (ΣΦΡΑΓΙΔΑ):
Το έμβλημα της εικονιζόμενης σφραγίδος καθορίστηκε με το Β.Δ. της 16ης Αυγούστου 1866 (ΦΕΚ 61/σελ. 402): «… (ίνα) η σφραγίς του εν τη επαρχία Λευκάδος δήμου Ταφίων φέρη ως έμβλημα εν τω μέσω μεν “χίμαιραν” γύρωθεν δε τας λέξεις “δήμος Ταφίων…” ».

ΙΙ. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΥΣΤΑΣΗ – ΕΞΕΛΙΞΗ:
Ο δήμος Ταφίων σχηματίστηκε με το Β.Δ. της 8ης Ιανουαρίου 1866 (ΦΕΚ 9), «Περί δημοτικής διαιρέσεως της επαρχίας Λευκάδος». Κατατάχθηκε στη Γ΄ τάξη με πληθυσμό 775 κατοίκους και έδρα το Μεγανήσιον «Βαθύ».

Αρχική σύσταση:
Μεγανήσιον [Βαθύ (422)] Σπαρτοχώρι (353), και τα έρημα νησιά Σπάρτη, Σκορπίδι, Σκορπιός, Καστρί, Θηλιά, Πέταλα, Κοθρός, Μαδουρή, Χελώνη, Άγιος Νικόλαος.

ΕΤΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
1870 928
1879 1.095
1889 1.104
1896 1.460
1907 1.684