Από τον Μάιο θα αρχίσουν να πετούν τα υδροπλάνα

ydroplano_1
Από τον Μάιο θα αρχίσουν να πετούν τα υδροπλάνα, με τους ενδιαφερόμενους επιβάτες να μπορούν να κάνουν κράτηση θέσεων από τον Οκτώβριο.
Έτσι, από το ερχόμενο καλοκαίρι, τα υδροπλάνα θα αποτελούν μέρος της ελληνικής τουριστικής πραγματικότητας.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, η εφαρμογή του και η εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών (συναρμόδια υπουργεία, φορείς κλπ.) οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα από το 2004 που εκτελέστηκαν οι πρώτες πτήσεις από την εταιρεία που σήμερα ονομάζεται «Ελληνικά Υδατοδρόμια» να έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια και ακόμα να μην πετούν τα υδροπλάνα.
Οι δύο βασικές εταιρείες των υδροπλάνων είναι η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και η «Υδροπλάνα Ελλάδας» (Hellenic Seaplanes), οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δεκάδες δυσκολίες μέχρι να δουν τις πρώτες αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων, που δρομολογήθηκαν μόλις φέτος το καλοκαίρι.
Πρόσφατα μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα στις εταιρείες, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, να προχωρούν σε προσθαλάσσωση υδροπλάνων σε μαρίνες και ξενοδοχειακές μονάδες.
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν περίπου 10 υδατοδρόμια κυρίως στις Σποράδες και μερικά ακόμη στο Ιόνιο.
Στόχος είναι έως το 2016 να πολλαπλασιαστούν τα υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα, ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί στην εκτέλεση των πτήσεων και στις δυνατότητες ανταποκρίσεών τους.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr