Επιβεβαιώνει ο Σπύρος Κονιδάρης την μετάθεση στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ

photo σπυρος

Στην συνέχεια της προηγούμενης αναφοράς μας στον πατριώτη μας Σπύρο Κονιδάρη, συνάντησα τον Ναύαρχο χτες, μετά την άφιξη του στο Βαθυ για διακοπές και φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία να του κάνω μερικές ερωτήσεις εκ μέρους του ΜΤ (στις οποίες με χαρά ανταποκρίθηκε).

Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι πράγματι κατόπιν εισηγήσεων  του Αρχηγού του Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) και σύμφωνης γνώμης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Υπουργός Εθνικής  Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, υπέγραψε αρχικά την διαταγή επαναφοράς του στην Ενέργεια απο 20 Ιουλίου 2014, και στην συνέχεια με νέα διαταγή τον τοποθετεί (μεταθέτει) στο Βέλγιο, στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE) σαν τον Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπρόσωπο της Ελλάδας (ΣΑ/ΑΣΣΔΕ). Ο Μεγανησιώτης Ναύαρχος αναχωρεί προς το τέλος Αυγούστου για τις Βρυξέλλες, αφού μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Γνωρίζοντας ωστόσο ότι από την Άνοιξη ο Σπύρος είχε δεχτεί δελεαστική οικονομική πρόταση από στρατιωτικό φορέα Αραβικής χώρας (Εμιράτα), δεν κρατήθηκα στο να τον ρωτήσω γιατί απέρριψε τα… παχυλά πετροδολάρια! Κασετοφωνάκι δεν είχα, αλλά μεταφέρω την απάντηση του όσο πιο πιστά μπορώ:

«Παναγιώτη, σε αυτή τη χώρα γεννήθηκα, σε αυτό το Ναυτικο σπούδασα, σε αυτό σταδιοδρόμησα και σε αυτό καταξιώθηκα.  Όταν σου ζητάει η Πατρίδα σου να προσφέρεις δεν υπολογίζεις τίποτε.   Οι συζητήσεις και η συμφωνία μου για το Εμιράτο έγινε μετά την αποστρατεία μου, τον Μάρτιο του 2014, όταν με την απόφαση της αυτή, η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μου έδειξε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι δεν με… χρειάζεται άλλο και  έπρεπε να βρω δουλειά για να στηρίξω την οικογένεια μου. Μετά την επαναφορά μου στην Ενέργεια,ενημέρωσα τους συνομιλητές μου ότι δεν είμαι διαθέσιμος για τα Εμιράτα και αυτοί όχι απλώς το αποδέχτηκαν αλλά με συνεχάρηκαν και μου ευχήθηκαν και καλή επιτυχία στα νεα μου καθήκοντα».

Στο τελος ρώτησα τον Σπύρο για το πως γίνεται τον Μάρτη κάποιος να αποστρατεύεται με δόξες και τιμές και τον Ιούλιο να επανέρχεται στο Ναυτικό;  Δεν μοιάζει μάλλον ασυνήθιστο, σε καιρό ειρήνης; Χαμογέλασε (πικρά) και μολονότι απέφυγε να σχολιάσει ευθέως, μου τόνισε ότι:

«… την επαναφορά μου στην Ενέργεια την απόφασισαν και την υλοποίησαν αυτοί ακριβώς που με αποστράτευσαν.   Ούτε άλλος Αρχηγός ΓΕΝ, ούτε άλλος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ούτε άλλος Υπουργός, ούτε άλλη Κυβέρνηση, ούτε άλλο Κόμμα, ούτε πριν ή μετά εκλογές, πράγματα που έχουν γίνει στο παρελθόν, σε περιορισμένη  κλίμακα μεν, για …ημέτερους δε».

Αυτό, για τον ίδιο και για όσους καταλαβαίνουν, λέει πολλά, για την διαδρομή του στο Ναυτικό και τα «καθαρά» του χέρια.

Σπύρο, σου ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία (και ειρηνικούς σχεδιασμούς για τους λαούς!) στα νέα σου καθήκοντα στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ!