Ξεκίνησε το πολυπολιτισμικό Μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ Λευκάδας

321_festival_2014

Παρέλαση συγκροτημάτων και Τελετή έναρξης στο Ανοιχτό Θέατρο

Με την καθιερωμένη Μεγάλη Χορευτική παρέλαση των φολκλορικών συγκροτημάτων κατά μήκος της Κεντρικής Αγοράς, συνοδεία της Φιλαρμονικής, άνοιξε την Κυριακή 17 Αυγούστου η αυλαία του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας.

36_festival_2014

48_festival_2014

65_festival_2014

Στη συνέχεια έλαβε χώρα στο Ανοιχτό Θέατρο η Τελετή Έναρξης. Ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο-αφιερώματος στην μακρόχρονη ιστορία του Φεστιβάλ που είχε ετοιμάσει η κα. Ιωάννα Φίλιππα. Εμφανίστηκαν κατόπιν στη σκηνή, υπό τους ήχους της μουσικής «Νυχτερινός περίπατος» του Μάνου Χατηδάκη, οι συνοδοί των συγκροτημάτων με τις σημαίες των χωρών πλαισιωμένοι από ένα ζευγάρι χορευτών από κάθε χώρα.

78_festival_2014

103_festival_2014

Ακολούθησε χαιρετισμός από το βουλευτή Λευκάδας κ. Θοδωρή Σολδάτο και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής -χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως ένα μεγάλο ανοιχτό παράθυρο μέσα από το οποίο η Λευκάδα ατενίζει τον κόσμο- κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ που την πρώτη μέρα περιλάμβανε αντιπροσωπευτική πεντάλεπτη εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων, με τον Ορφέα να ανοίγει την παράσταση.

125_festival_2014

132_festival_2014

159_festival_2014

176_festival_2014

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ινδονησίας στην Ελλάδα με τη σύζυγό του, ο Διοικητής της Σουμάτρα, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα και ο Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκπροσωπήθηκε από τον κ. Ανδρέου ενώ από τις τοπικές Αρχές παρίσταντο οι: Θοδωρής Σολδάτος βουλευτής, Κώστας Αραβανής απερχόμενος Δήμαρχος, Κώστας Δρακονταειδής νέος Δήμαρχος, Θοδωρής Χαλικιάς νέος Περιφερειάρχης, Στυλιανός Ρόκκος αντιδήμαρχος καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων.

204_festival_2014

213_festival_2014

222_festival_2014

Παρουσιαστής του Φεστιβάλ είναι και φέτος, για μια ακόμη φορά, ο κ. Αλέξης Κωστάλας με συμπαρουσιάστρια την κα. Ιωάννα Φίλιππα.

Ο καταξιωμένος αυτός θεσμός του Λευκαδίτικου καλοκαιριού που τελεί φέτος υπό την αιγίδα των Πρεσβειών της Κίνας, της Ινδονησίας και του Μεξικού στην Ελλάδα θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου 2014 – Για τα συγκροτήματα που παίρνουν μέρος και το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ κάντε [ΚΛΙΚ ΕΔΩ].

Σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα έχουν επέλθει οι εξής αλλαγές: Δεν συμμετέχουν ο Απόλλωνας Καρυάς (μετά το πρόσφατο τραγικό συμβάν), ο Αλέξανδρος Νυδριού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «οι Σκάροι». Επίσης, η Βραζιλία δεν συμμετέχει με το καρναβαλικό συγκρότημα από το Σάο Πάολο («O Carnaval de Sao Paolo»), αλλά αντ΄ αυτού παίρνει μέρος βραζιλιάνικο συγκρότημα από την παροικία της Αθήνας.

352_festival_2014

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος συγκροτήματα από τις εξής χώρες: Βραζιλία, Γεωργία, Ινδονησία, Ιταλία, Κίνα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία (για πρώτη φορά), Παναμάς (επίσης για πρώτη φορά), Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Χιλή, τα τοπικά: Ορφέας, Νέα Χορωδία, Πήγασος, Φωτεινός Σφακιωτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων καθώς και ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης.

Παρ΄ όλες τις διακυμάνσεις και τους κλυδωνισμούς που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου το Φολκλορικό Φεστιβάλ Λευκάδας συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο πολυπολιτισμικό Μουσικοχορευτικό Πανηγύρι, το ιστορικότερο και μακροβιότερο φεστιβάλ αυτού του είδους στον ελλαδικό χώρο.

Για μια βδομάδα περίπου οι ντόπιοι και οι ξένοι επισκέπτες του νησιού μας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν εκ του σύνεγγυς σε αυτό το σημαντικό πολυπολιτισμικό δρώμενο που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και θρησκείας. Να απολαύσουν μια πανδαισία χορών και μουσικών από πολλές χώρες του κόσμου.

Περισσότερες φωτό (360) στην πηγή του άρθρου!