Ανακοίνωση – δήλωση Δημοτικής παράταξης «Μεγανήσι Μαζί στο Μέλλον»

50193_112911555434725_3584_n

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

Δημοτικής Παράταξης «ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον»

            Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι στα πρώτα εικοσιτετράωρά της  η  νέα Δημοτική Αρχή, θα μας παρουσίαζε αυτό το αυταρχικό πρόσωπο,  με εξωθεσμική λειτουργία, με  ρεβανσισμό  και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνο.

Καταλαβαίνουμε ότι η δημόσια παρέμβασή μας  σε αυτή την χρονική συγκυρία, μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί,  ως ο «πόνος του ηττημένου». Θεωρούμε όμως  ότι η νέα δημοτική αρχή δεν θα το ερμηνεύσει έτσι και θα λάβει σοβαρά υπόψη της, τις επισημάνσεις μας. Διότι κάποια πράγματα, δεν έχουν να κάνουν με την μία ή την άλλη παράταξη αλλά με τους θεσμούς, τη δημοκρατία, τον πολιτικό μας πολιτισμό και τέλος με τα συμφέροντα της κοινωνίας που εκπροσωπούμε.  Πιστεύουμε ότι προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής, πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της προσπάθειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αφού εκεί υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα θέματα, π.χ σκουπίδια, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια  χρόνου. Αν έχουν ένα άλλο σχέδιο για το Μεγανήσι, ας έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι αρμόδιο για όλες τις τοπικές υποθέσεις,  να το συζητήσουμε. Η προσπάθεια αναζήτησης των «κλεψιών» και των «παρατυπιών», δεν χάνεται, αφού εκεί τα έχουν όλα τα στοιχεία και με την ησυχία τους μπορούν να τα ψάξουν.

Από τις δράσεις, τις αποφάσεις και γενικότερα από τα  θέματα που εισπράξαμε τα πρώτα εικοσιτετράωρα, να επισημάνουμε ενδεικτικά μερικά.

ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ.

Είναι προφανές, ότι την οριστική λύση για τα λύματα του Μεγανησιού, θα την δώσει η κατασκευή του βιολογικού. Βασικό και δύσκολο θέμα,  οποιασδήποτε λύσης, είναι  η χωροθέτησή του. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, μετά από πολλές, δύσκολες,  με πολιτικό κόστος και μακροχρόνιες διαδικασίες, έχει δώσει απάντηση  στο θέμα και εναπόκειται στην νέα δημοτική αρχή η ωρίμανση του φακέλου του έργου και η ένταξη χρηματοδότησής του σε κάποιο προσεχές πρόγραμμα. Μέχρι τότε όμως….

Το 2007, ένα μεγάλο ποσοστό κατέληγε στα δίκτυα όμβριων, τα λαγκάδια και τους λόγγους. Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια προσωρινή λύση. Η αρχική μας σκέψη, πράγματι όπως έχει σχολιαστεί, δεν διέφερε από την σκέψη της σημερινής δημοτικής αρχής. Γι΄αυτό πήγαμε γραμμή ρεύματος  στην Σκίζα και αγοράσαμε το βυτιοφόρο. Αναζητώντας την λύση μιας  compact μονάδας, αναζητήσαμε εμπειρίες ανά την Ελλάδα και συζητήσαμε με ειδικούς στα θέματα αυτά. Άλλο όμως τα βοθρολύματα και άλλο τα λύματα! Παρότι το προσπαθήσαμε, φάνηκε να μην είναι δυνατή η αδειοδότηση μιας τέτοιας μονάδας. Γιατί εδώ, πέρα από τα τεχνικά θέματα,  πρέπει να προσθέσουμε τα θέματα της χωροθέτησης, των περιβαλλοντικών μελετών, της διάθεσης του επεξεργασμένου κ.λ.π. Η λύση που μας πρότειναν, ήταν οι διαδοχικοί βόθροι (λεκάνες), όπου σε ένα ποσοστό υπάρχει βιολογική επεξεργασία και θα αποφεύγαμε τις μυρουδιές, όπως πράγματι συμβαίνει.  Το υπέδαφος στην περιοχή είναι αργιλώδες (όπως δηλώνει η μελέτη για την κατασκευή του ΧΥΤΑ), άρα μη διαπερατό. Οι  ποσότητες σε σχέση με τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ και το ξέπλυμα των σκουπιδιών από τις βροχές είναι πολύ μικρές, ώστε κάποιος να μπορεί να  μιλάει για ουσιαστική πρόσθετη  επιβάρυνση. Επειδή παράλληλα είχαμε ανοίξει την συζήτηση για την κεντρική μονάδα του βιολογικού και ήταν ορατή η οριστική λύση, μείναμε σε αυτό.

Προφανώς  το επιχείρημα της «περιβαλλοντικής καταστροφής» του κου Δάγλα δεν πείθει. Και έχει ενδιαφέρον να μας ενημερώσει για την συζήτηση του με τον κο εισαγγελέα. Σήμερα πάνω από το 60% των βοθρολυμάτων καταλήγει στις καταβόθρες στους οικισμούς Σπαρτοχωρίου,  Κατωμερίου, και στο Βαθύ το μεγαλύτερο ποσοστό των βόθρων έρχεται σε επαφή με την θάλασσα. Το πρόβλημα το έχει ένα ποσοστό 20%, των οποίων ο βόθρος από μόνος του έχει στεγανοποιηθεί.  Εμείς δεν λέμε ότι λύσαμε το θέμα. Όμως το ελαχιστοποιήσαμε, περιβαλλοντικά και αισθητικά, όπως παραδέχθηκε και το δικαστήριο, στο οποίο είχε παραπεμφθεί ο προηγούμενος Δήμαρχος από κάποιον «ευαίσθητο»  δημότη μας και αθωώθηκε. Η μεταφορά των βοθρολυμάτων  στην Λευκάδα, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για το μέσο δημότη. Η νέα δημοτική αρχή, ουσιαστικά μας ενθαρρύνει να γυρίσουμε  σε καταστάσεις πριν του 2007. Πιθανόν να υπάρχει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε, όμως πριν αναιρέσεις  μια δράση, πρέπει να έχεις την εναλλακτική λύση.

Και επειδή τα θέματα αυτά είναι αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου, εμείς θα φέρουμε το θέμα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόταση την αναίρεση της απόφασης του Δημάρχου.

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ.  Η αρχαιολογική έρευνα στο Μεγανήσι, που διεξάγεται από την ΛΣΤ΄ εφορία και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατά την εκτίμηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής,  καθώς και του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας μας, αποτελούσαν ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις για το Μεγανήσι. Για τον λόγο αυτό υποστηρίχθηκαν με κάθε τρόπο. Ειδικότερα η αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται σήμερα στο νότιο τμήμα του Μεγανησιού από την ΛΣΤ΄ εφορία, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και με σημαντικά ευρήματα.  Η έρευνα αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την υποστήριξη του Δήμου, τουλάχιστον στο θέμα των μεταφορών. Η δράση αυτή σταμάτησε με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής. Επειδή εισπράττουμε δηλώσεις του νέου Δημάρχου «εμείς δεν θα ασχοληθούμε, αν θέλει η αρχαιολογία να τα κάνει μόνη της» ή κουβέντες του κύκλου της παράταξής του « μας έφερε(ο προηγούμενος Δήμαρχος)  την αρχαιολογία και μας κατέστρεψε, αφού δεν μπορούμε να πουλήσουμε»,  καλούμε τον Δήμαρχο να μας διευκρινίσει τις θέσεις  του και τις θέσεις της παράταξής του  στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΝΔΡΕΑ  ΑΘΑΝΙΤΗ .  Εδώ απολύεται ένα άτομο, που διαχειριζόταν την υδροδότηση των σκαφών στα «Σπήλια» και στην θέση του τοποθετείται χωρίς κριτήρια, με αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο,  ένας άλλος.  Έχουμε δηλαδή μια αυθαίρετη απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής,  κατ΄ εντολή και απαίτηση επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη περιοχή. Ταυτόχρονα απαξιώνεται το Τοπικό Συμβούλιο, το οποίο δεν γνώριζε το παραμικρό και το οποίο είχε κάνει την επιλογή μετά από διαδικασία πρόσκλησης  ενδιαφέροντος . Θέματα, που τα τελευταία χρόνια τα διαχειρίζονταν τα τοπικά συμβούλια. Πρέπει να γνωρίζει η δημοτική αρχή ότι τα θέματα αυτά  χρήζουν απόλυτης διαφάνειας και  συναίνεσης.  Καταλαβαινόμαστε για το τι εννοούμε και την προειδοποιούμε για τα όρια της ανοχής μας. Την καλούμε σε κάθε περίπτωση να αιτιολογήσει την απόφασή της.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. Εμείς δεν θα υποδείξουμε στον κο Δήμαρχο, με ποιους θα συσκέπτεται και ποιους θα συμβουλεύεται. Είναι προσωπικό του θέμα. Μας ενδιαφέρει όμως και έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους θεσμούς. Ένας ιδιώτης ή μια ιδιωτική εταιρεία, χωρίς κάποια μορφή σχέσης  εργασίας με το Δήμο, δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις υπηρεσίες του Δήμου, με σκοπό να τις ελέγξει…. Εμείς, στην διαδικασία ενημέρωσης του νέου Δημάρχου, δεχθήκαμε να δώσουμε στην συγκεκριμένη εταιρεία,  οποιοδήποτε στοιχείο και διευκρίνιση  ζήτησε από την οικονομική υπηρεσία. Κι αυτό μάλιστα δεδομένης της φυσικής παρουσίας του κου Δάγλα ώστε να μην έχει επιφυλάξεις για την λειτουργία της υπηρεσίας. Η παράδοση όμως σε μια άσχετη με τον Δήμο ιδιωτική εταιρεία,  κωδικών εισόδου στα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου και της οικονομικής υπηρεσίας, δεν δηλώνει απλά θεσμική εκτροπή αλλά είναι και ποινικά κολάσιμο. Για μας δεν κλείνει το θέμα και καλούμε τον κο Δήμαρχο να μας δώσει εξηγήσεις στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ.  Η τοπική συγκοινωνία, παρέχει με ένα ιδιαίτερο υψηλό  κόστος στο Δήμο, κοινωνική υπηρεσία. Σαν κοινωνική υπηρεσία, που δεν την διαθέτουν άλλα νησιά, προσπαθεί μεταξύ άλλων, να εξυπηρετήσει τον  μοναχικό γέροντα και αυτόν που δεν διαθέτει ιδιωτικό μέσο, στην μετακίνησή του στην Λευκάδα για τον γιατρό, την σύνταξη και άλλες μικροανάγκες.  Αυτές οι ανάγκες, είναι κατά κανόνα  στα πρωινά ωράρια. Στα απογευματινά ωράρια, στατιστικά μεταφέρονταν 1-2 το πολύ άτομα, και μάλιστα ελάχιστες φορές. Και αυτά όχι από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όταν στο Μεγανήσι υπάρχει taxi  και πάνω από 200 ιδιωτικά αυτοκίνητα, που εύκολα μπορούν να κάνουν μια «εξυπηρέτηση» όταν και όποτε υπάρξει ανάγκη. Η απογευματινή δρομολόγηση του λεωφορείου, έχει ένα πρόσθετο κόστος,  που προσεγγίζει τις 30.000 €. Σε μια δύσκολη δημοσιονομικά εποχή, και με δεδομένο το διαθέσιμο προσωπικό του Δήμου, κρίθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι αυτό είναι πολυτέλεια.

Καλείται η δημοτική αρχή να μας εξηγήσει τον σχεδιασμό της, τον τρόπο που θα εξοικονομήσει προσωπικό και χρήματα, και βέβαια το σκεπτικό της για τις δύο συγκεκριμένες μέρες, Παρασκευή και Σάββατο, και όχι κάποιες άλλες. Και βέβαια, γιατί την Παρασκευή στο ferry – boat και όχι και στον «Αγχίαλο»;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ.

Εμείς το πιάσαμε το «υπονοούμενο»! Δεν μπορούμε όμως να μην σχολιάσουμε, τον τρόπο επικοινωνίας του Δημάρχου με τις υπηρεσίες του. Θα μπορούσε να ρωτήσει την τεχνική υπηρεσία, ή ακόμα και να δώσει ένα υπηρεσιακό σημείωμα. Εκτός και αν όλες οι εντολές του Δημάρχου προς τις υπηρεσίες του, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.   Το θέμα το θίξαμε, για να ζητήσουμε από τον κο Δήμαρχο στο προσεχές συμβούλιο, αφού ενημερωθεί, να μας ενημερώσει κι εμάς  για τα … «αυθαίρετα» του Δήμου.

Κλείνοντας, σε ότι αφορά τις δημαιρεσίες στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  θέλουμε να επισημάνουμε ότι η δημοτική μας παράταξη, ούτε εμπλέκεται ούτε παρεμβαίνει στις εσωτερικές διαδικασίες της πλειοψηφούσας παράταξης. Οι επιλογές των προσώπων, που θα την εκπροσωπήσουν στα διάφορα όργανα, είναι δική της ευθύνη και έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να προστατέψει τις προτάσεις και τις θέσεις της.

Η  Δημοτική Παράταξη

«ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον»