Στιγμές από το Δημοτικό Συμβούλιο (Updated: Hχητική καταγραφή του Δ.Σ.)

Ένα ενδιαφέρον –από πολλές απόψεις- δημοτικό συμβούλιο (το πρώτο στην ουσία, αφού το προηγούμενο ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα) παρακολουθήσαμε χτες το βράδυ. Στα 42 θέματα που συζητήθηκαν τα περισσότερα είχαν να κάνουν με επιτροπές του Δήμου και είχαν κι αυτά τυπικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και πέρασαν ομόφωνα. Υπήρχαν ωστόσο και θέματα που είχαν περισσότερη ουσία κι ως εκ τούτου ακολούθησε έντονη διαλογική συζήτηση.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι βίντεο από το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο, λόγω ενός απρόβλεπτου τεχνικού προβλήματος, ενδεχομένως να καθυστερήσουν να ανέβουν, οπότε θα προσπαθήσουμε να δώσουμε καταρχήν μια όσο πιο πλήρη εικόνα γίνεται, με λέξεις.

 

  Προ ημερήσιας διάταξης τέθηκαν ερωτήσεις από τον κο Αργύρη Γιώργο και από τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κο Στ. Ζαβιτσάνο. Ο κος Αργύρης (σύμβουλος της συμπολίτευσης) κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι εξέδωσε έγγραφο-πρόσκληση ενδιαφέροντος για καθαρισμό του δρόμου στον Άη- Γιάννη, δίχως να υπάρχει σχετικό κονδύλι και δίχως να έχει συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή. Η απάντηση του Αντιδημάρχου Θανάση Κονιδάρη ήταν ότι οι φάκελοι των προσφορών δεν έχουν ανοιχτεί και ότι αυτό έγινε λόγω της βιάσης του να επιλύσει το θέμα.

Η αντιπολίτευση από την μεριά της έβαλε τα ζητήματα που είχε προαναγγείλει με δημόσια ανακοίνωση και είχαν ως εξής:

-Για την βούληση ή όχι της δημοτικής αρχής να συνεχίσει και να βοηθήσει το τελικό στάδιο της αρχαιολογικής έρευνας

-Για την αλλαγή του κου Αθανίτη στην διαχείριση της υδροδότησης στα Σπήλια, χωρίς να ρωτηθεί το τοπικό συμβούλιο και κατ’ εντολή επιχειρηματία.

-Για την είσοδο στα συστήματα του Δήμου ιδιωτικής εταιρίας (της ίδιας που επιθυμούσε να προσλάβει ο κος Δήμαρχος όπως θα δούμε παρακάτω) με κωδικούς που θα έπρεπε να έχουν μόνο οι υπάλληλοι.

-Για τον σχεδιασμό των δρομολογίων του λεωφορείου

-Για τα αυθαίρετα κτίρια του Δήμου.

 

Οι απαντήσεις του Δημάρχου συνοπτικά, είχαν ως εξής (αντίστοιχα):

-Επιθυμεί η νέα δημοτική αρχή να συνεχίσει την έρευνα και ενημέρωσε ο ίδιος την κα Βικάτου της Εφορίας Αρχαιοτήτων ότι δεν μπορεί να της παρέχει το φορτηγάκι του Δήμου διότι αυτό είναι σε κακή κατάσταση, αλλά της πρότεινε να συμβάλει με άλλον τρόπο ώστε να βοηθηθεί το έργο των αρχαιολόγων.

-Για το θέμα του Αθανίτη, ότι δεν ήταν ουσιαστικά υπάλληλος για να τον απολύσει, απλά έπαψε την συνεργασία τους λόγω «κάποιων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν», ενώ αγνοεί για ποιον επιχειρηματία μιλάει ο κος Ζαβιτσάνος και δεν τον απασχολεί.

-Για τους κωδικούς εισόδου στα συστήματα του Δήμου, το αρνήθηκε κατηγορηματικά (κάτι για το οποίο ωστόσο κατηγορήθηκε στην συνέχεια και από τον κο Αργύρη, δίχως να απαντήσει).

-Για τα δρομολόγια του λεωφορείου είπε ότι το θεωρεί κοινωνική ανάγκη και επέλεξε τις μέρες μεγαλύτερης αιχμής (επικαλέστηκε τους οδηγούς), αν και ο ίδιος δεν είχε πρόχειρα στοιχεία κίνησης να παραθέσει.

-Για τα αυθαίρετα κτίρια αναφέρθηκε κυρίως στο αναψυκτήριο στο Φανάρι λέγοντας ότι ακουμπάει στην ζώνη αιγιαλού και απορεί πώς βγήκε άδεια.

 

Πριν περάσουμε στην παρουσίαση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης να κάνουμε κάποιες γενικές παρατηρήσεις για το κλίμα στο Συμβούλιο:

 

Δήμαρχος: 

Ο κος Παύλος Δάγλας, αφού παραδέχτηκε αρχικά ότι αυτή είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ίδιο, προσπάθησε στο συμβούλιο να δείξει ένα δυναμικό πρόσωπο. Αυτό τον οδήγησε πολλές φορές να παρεμβαίνει και να διακόπτει συμβούλους που μιλούσαν και μάλιστα με ειρωνικές και αιχμηρές εκφράσεις όπως: «Μα, καλά, στο όνειρό σας το είδατε;», «Τα θέλεις και τα λες;», «Δεν βλέπεις τηλεόραση, στον δήμο Μαραθώνα, τον Ψινάκη;» «Ντροπή σου, που είσαι και σκακιστής…», «Γιατί, εσύ μέτραγες τους βόθρους;» και άλλα παρόμοια, που μάλιστα μια- δυο φορές τα ακολούθησαν και χειροκροτήματα (!) από ορισμένους από το κοινό. Στην συνέχεια βέβαια αναγκάστηκε, μετά τις διαμαρτυρίες των συμβούλων προς τον Πρόεδρο, να ζητήσει συγγνώμη παραδεχόμενος ότι παραφέρθηκε.

Γιώργος Αργύρης:

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο σύμβουλος της συμπολίτευσης κος Γιώργος Αργύρης φάνηκε σε αρκετές περιπτώσεις να διαχωρίζει την θέση του από αυτή της συμπολίτευσης. Εκτός από την αρχική του τοποθέτηση προ ημερησίας και το ότι δεν προτάθηκε σε καμία από τις πολυπληθείς επιτροπές, διαφώνησε στην συνέχεια και με το σταμάτημα λειτουργίας του βυτιοφόρου και μάλιστα (επειδή όπως είπε «ο κόσμος πρέπει να τα γνωρίζει όλα») κατηγόρησε τους συμβούλους της συμπολίτευσης και τον Αντιδήμαρχο ότι στις 8 το βράδυ τον διαβεβαίωναν ότι το βυτίο θα λειτουργήσει αφού αυτό είχαν συμφωνήσει και στις 10 βγήκε ανακοίνωση του Δημάρχου που μίλαγε για το σταμάτημά του!

Για το θέμα αυτό πρότεινε μια εναλλακτική λύση με δεξαμενές εναπόθεσης και μεταφορά τους μια φορά την εβδομάδα εκτός νησιού. Εντύπωση προκάλεσε επίσης (όπως προαναφέραμε) και το γεγονός ότι στηλίτευσε την είσοδο με τους κωδικούς στα συστήματα του Δήμου κάποιας εταιρίας, θέτοντας το ερώτημα «και πώς ξέρω εγώ ότι αυτοί δεν έχουν πειράξει ή αλλοιώσει στοιχεία;» κάτι για το οποίο δεν πήρε απάντηση. Η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι ο κος Αργύρης θα ακολουθήσει στην συνέχεια μια δικιά του ανεξάρτητη στάση στα δημοτικά συμβούλια, κάτι το οποίο φάνηκε και στις ψηφοφορίες.

Αντιδήμαρχος:

Ο κος Θανάσης Κονιδάρης περιορίστηκε να απαντήσει στο θέμα του βυτίου και στις βολές του κου Αργύρη και της αντιπολίτευσης: «Τα εν οίκω μη εν Δήμω…», ενώ σε επίμονη ερώτηση του δ.σ. της Αντιπολίτευσης κου Κονιδάρη αν συμφωνούσε με την κατάργηση του βυτίου απάντησε «Συ είπας» για να συμπληρώσει κάποια στιγμή ότι «ο ίδιος είχε διαφορετική θέση αλλά η μονοπρόσωπη Αρχή του Δημάρχου του οποίου και ήταν η τελική απόφαση δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από την πρώτη μέρα. Εξάλλου εγώ είμαι σταλινικός και πιστεύω στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, οπότε ακολουθώ την πλειοψηφία!». Σε ένα ακόμα θέμα, την μεταφορά του ΚΕΠ στο δημοτικό κατάστημα, μολονότι ο κος Παύλος Δάγλας δεν είχε φανερώσει πλήρως τις σκέψεις του (είχε πει ότι το τωρινό ΚΕΠ ίσως γίνει τμήμα της βιβλιοθήκης), ο Αντιδήμαρχος τον συμπλήρωσε ξεκαθαρίζοντας ότι η βιβλιοθήκη θα μεταφερθεί στο ΚΕΠ και το γυμναστήριο στην βιβλιοθήκη.

Αντιπολίτευση:

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν έδειξε διάθεση συμβιβασμών, υπήρξε μαχητική και τοποθετήθηκε σε όλα τα θέματα με επιχειρήματα και σημαντικό χρόνο ομιλιών, κυρίως από τον επικεφαλής της τέως δήμαρχο κο Ζαβιτσάνο, κάτι που οδήγησε στην αναβολή του θέματος για την συζήτηση διαχείρισης των βοθρολυμάτων καθώς και στην απόσυρση από τον Δήμαρχο του θέματος τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος, δίχως αυτό να μπει σε ψηφοφορία.

Στα θέματα τώρα της ημερήσιας διάταξης, 4 ήταν αυτά που αποτέλεσαν έντονα σημεία τριβής. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

 

Θέμα 30: Διαχείριση των βοθρολυμάτων

Ο κος Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της θέσης του για το ότι η έως τώρα διαχείριση ήταν παράνομη και θα την σταματήσει έτσι κι αλλιώς. Πιστεύει, όπως είπε ότι μέχρι την Άνοιξη ελπίζει ότι θα έχει δώσει λύση στο πρόβλημα με τον μικρό βιολογικό και ότι η λύση του έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. «Αν μέχρι τότε δεν έχει λυθεί το πρόβλημα», τόνισε, «θα το επανεξετάσουμε». Στα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης για το ότι ένας δήμαρχος πρέπει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις για την λύση των προβλημάτων του τόπου του, ότι με την μέθοδο που εφαρμόζεται τώρα (βυτίο από την Λευκάδα) επιβαρύνεται κατά πολύ το μέσο νοικοκυριό, ότι η υπάρχουσα περιβαλλοντική επιβάρυνση από τους μη στεγανούς βόθρους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που λύνει το βυτίο και το ότι δεν σταματάς μια λύση, αν δεν έχεις να την αντικαταστήσεις άμεσα με κάτι καλύτερο, ο δήμαρχος επέμεινε στην θέση του υποστηρίζοντας ότι η επιπλέον επιβάρυνση στους δημότες θα είναι σχετικά μικρή. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα αντίδραση υπήρξε και από τον δ.σ. της συμπολίτευσης κο Αργύρη, αλλά και από δημότες με αποτέλεσμα, μετά από πρόταση συμβούλων της συμπολίτευσης το θέμα να αναβληθεί και να επανεξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, κάτι στο οποίο συμφώνησε η αντιπολίτευση, όχι όμως κι ο κος Αντιδήμαρχος, που ψήφισε λευκό στην αναβολή του θέματος.

Θέμα 31: Μεταφορά ΚΕΠ στο κτίριο του Δημαρχείου

Ο δήμαρχος διάβασε την εισήγησή του για μεταφορά του ΚΕΠ με στόχο να εξοικονομηθεί χώρος για αλλαγή χρήσης κτιρίων και με αιτιολογία την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό αμφισβητήθηκε από τον κο Ζαβιτσάνο, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε οποιαδήποτε χρήση κτιρίων για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά δεν μας έχετε φέρει κάποιο συνολικό σχέδιο (πχ μεταφορά του ΚΕΠ στο Σπαρτοχώρι) για να το κουβεντιάσουμε». Φόβους για την ουσιαστική κατάργηση του ΚΕΠ εξέφρασε και η δ.σ. κα Έλλη Καββαδά, καθώς στο δημοτικό κατάστημα δεν τηρούνται συνθήκες εργασίας και υποδοχής ΑΜΕΑ (πχ τουαλέτα), αλλά και ο κος Αργύρης που διαμαρτυρήθηκε κι αυτός ότι δεν έχει λάβει γνώση του σχεδιασμού που έχει ο Δήμαρχος κατά νου και ότι το δημοτικό κατάστημα δεν θα χωράει και το ΚΕΠ. Το θέμα τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία (είχε εντωμεταξύ αποχωρήσει ο δημ. Σύμβουλος της συμπολίτευσης κος Πάνος Ι. Κονιδάρης) και πήρε 6 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 1 λευκη (του κου Αργύρη)

Θέμα 33: Απόφαση για χωροθέτηση μονάδας βιολογικού καθαρισμού στη θέση Σχίζα

Κι εδώ υπήρχαν αντιδράσεις, κυρίως από τον σύμβουλο της Αντιπολίτευσης Παναγιώτη Κονιδάρη για το ότι, παρά τις εξαγγελίες στο πρόγραμμα του κου Δημάρχου για ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών σε τέτοιες αποφάσεις το θέμα ήρθε αιφνιδιαστικά στο δημοτικό συμβούλιο. Υπενθύμισε επίσης ο σύμβουλος ότι ο ίδιος ο κος Δήμαρχος πριν λίγα χρόνια μάζευε υπογραφές για να μην χωροθετηθεί ο βιολογικός στην θέση «Πηγάδι», λόγω της δήθεν επικινδυνότητάς του, ενώ τώρα βιάζεται, χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ή σύγκριση με άλλες θέσεις, να τον χωροθετήσει. Η απάντηση του κου Δάγλα ήταν ότι εκείνη η θέση δεν είχε την αποδοχή της κοινωνίας (χωρίς να απαντήσει αν η Σχίζα την έχει) και ότι επείγεται να προχωρήσει το έργο. Στην ένσταση ότι δεν γνωρίζουν οι σύμβουλοι τις προδιαγραφές και το κόστος μιας τέτοιας μονάδας, είπε ότι αυτά θα έρθουν σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αντιδράσεις κι εδώ υπήρξαν και από αρκετούς πολίτες. Το θέμα τελικά ψηφίστηκε με 7 υπέρ και 5 κατά (της αντιπολίτευσης).

Θέμα 34: Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού

Παρότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερες διαφωνίες για την αναγκαιότητα κάποιων από τις τροποποιήσεις, αφού ο κος Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα που μεταφέρονται από τον κωδικό για την έκδοση βιβλίου με τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας θα μπουν ξανά στο επόμενο Τ.Π.

Ωστόσο στο θέμα της πρόσληψης εταιρίας συμβούλων από την Άρτα για να βοηθήσουν τον Δήμαρχο στα αυξημένα καθήκοντά του στον κυκεώνα του Καλλικράτη και της Δημόσιας Διοίκησης, υπήρξαν πολλές ενστάσεις από τον κο Ζαβιτσάνο, εκτιμώντας ότι το κόστος για 3 μήνες (8.000 ευρώ) είναι πολύ μεγάλο. Άλλη ένσταση που μπήκε ήταν το ότι θα μπορούσε ο Δήμαρχος (όπως του επιτρέπει ο νόμος) να επιλέξει την λύση του επιστημονικού συνεργάτη για τον ίδιο με πολύ μικρότερο κόστος. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κος Αργύρης, που επιτέθηκε στην επιλογή αυτής της εταιρίας και στην παρέμβασή της (για την οποία όπως δήλωσε έχει στοιχεία) στα συστήματα του Δήμου. Αν και αρχικά ο κος Δάγλας επέμενε: «εγώ θα διαλέξω ποιος θα με συμβουλεύει», μετά από αρκετή αναστάτωση ο δήμαρχος προτίμησε να αποσύρει την προτεινόμενη τροποποίηση και το θέμα δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία.

Και κάτι τελευταίο, με αρκετό ωστόσο ενδιαφέρον. Όταν σε μια αποστροφή του λόγου του ο κος Στάθης Ζαβιτσάνος αναφέρθηκε στην υποστήριξη του κου Δημάρχου από γνωστό μεγανησιώτικο σάιτ (ΜΝ), ο κος Παύλος Δάγλας μας ξάφνιασε με την παραδοχή: «Γιατί; Να μην έχω κι εγώ το σάιτ μου; Εσύ πώς έχεις το δικό σου; [δείχνοντας την κάμερα του ΜΤ]».

Ως διαχειριστές του ΜΤ να ενημερώσουμε λοιπόν τον κύριο Δήμαρχο πώς είναι δικαίωμά του να έχει όποιο σάιτ επιθυμεί «δικό του», αλλά καλά θα έκανε να μην ανακατεύει το Meganisi Times στα πολιτικά του επιχειρήματα. Πρώτον γιατί το ΜΤ έχει αποδείξει τόσα χρόνια ότι παραμένει ανεξάρτητο και δεν παίρνει το μέρος καμιάς παράταξης, ούτε είναι πολιτικό όργανο, αντίθετα προβάλει ισότιμα όλες τις απόψεις. Δεύτερον, γιατί δεν πρέπει να συγχέει την μία ιδιότητα (blogger) με κάποια άλλη, πχ δημοτικός σύμβουλος ή φαρμακοποιός ή, ξέρω γω, ορειβάτης ή ολυμπιακός. Εμείς τουλάχιστον τα έχουμε από καιρό ξεχωρισμένα και μιλάμε με την γλώσσα της αλήθειας και με γεγονότα στο ενημερωτικό κομμάτι, κι όχι με εικασίες, φημολογίες ή αυθαίρετες ερμηνείες σκοπιμοτήτων και –κυρίως- τα άρθρα μας είναι επώνυμα και φέρουν πάντα την υπογραφή και την ευθύνη του γράφοντα. Τρίτον γιατί το ΜΤ ακολουθεί πολύπλευρη προβολή των θεμάτων του νησιού μας (πολιτιστικά, ιστορικά, κοινωνικά κτλ) κάτι για το οποίο έχει εκτιμηθεί από τον κόσμο εντός και εκτός νησιού, όπως δείχνει κι η επισκεψιμότητά του, και δεν του χρειάζονται τα επιπλέον διαπιστευτήρια ενός πολιτικού παράγοντα, έστω κι αν αυτός είναι ο Δήμαρχος Μεγανησίου.         

Ακούστε την ηχητική καταγραφή του δημοτικού συμβουλίου (με Windows Media Player):

WS_20002

Μέρος 1ο:

Μέρος 2ο: