Κυριότερα σημεία από το Δημοτικό Συμβούλιο

upload_thumbnail
Μολονότι τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν αυτό που θα χαρακτηρίζαμε κατεξοχήν μείζονα, υπήρξαν και πάλι αντιδράσεις και σημαντικές διαφωνίες, ακόμα και ανάμεσα στα μέλη της συμπολίτευσης. Ας δούμε όμως τα κυριώτερα σημεία του ΔΣ πιο αναλυτικά μαζί με τα σχετικά βίντεο.

Προ ημερήσιας διάταξης

Ενημέρωση Δημάρχου:

Ερωτήσεις:
-Καταρχήν ετέθη ζήτημα για έγγραφο που έχει ζητηθεί από τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης εδώ και 20 μέρες από τον κύριο Δήμαρχο και δεν έχει ακόμα δοθεί, με την απειλή ότι θα το πάρει με εισαγγελική παρέμβαση. Ο κος Δάγλας δικαιολογήθηκε ότι είναι καθυστέρηση της υπηρεσίας λέγοντας χαρακτηριστικά «Δώστε μας λίγο χρόνο ακόμα»
-Για το αναβληθέν θέμα της διαχείρισης των βοθρολυμάτων που ήταν να μπει στο «επόμενο» (δηλαδή στο παρόν) δημοτικό συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΔΣ απάντησε ότι θα μπει σε κάποιο επόμενο ΔΣ, χωρίς να προσδιορίσει το πότε.

-Σοβαρό θέμα ήταν η έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας στον κο Καββαδά Ηλία (υποψήφιο Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας με το ψηφοδέλτιο του κου Δάγλα) βάσει της οποίας μοριοδοτήθηκε για να λάβει θέση εργασίας στον Δήμο, αφήνοντας έτσι δεύτερο άλλον νεαρό δημότη μας. Το θέμα εκτός από διαδικαστικό (αν την δικαιούνταν ή όχι) και πολιτικό ήταν και ηθικό όπως αναφέρθηκε σε έντονους τόνους. Μάλιστα ο κος Ζαβιτσάνος έψεξε τα «νομικίστικα» του κου Αντιδημάρχου και απευθυνόμενος προσωπικά στον κο Δήμαρχο τόνισε: «Δήμαρχε, πάρε την ευθύνη πάνω σου».

Συμπληρωματικά και πληροφοριακά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας:
Σύμφωνα με την αριθμ. 1865/2002 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «κάθε πρόσωπο έχει κατοικία τον τόπο της κυρίας και μόνιμης εγκατάστασής του. Κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μια κατοικίες. Για τις υποθέσεις που αναφέρονται στην άσκηση του επαγγέλματος λογίζεται ως ειδική κατοικία του προσώπου ο τόπος όπου ασκεί το επάγγελμά του. Κατά την έννοια των παραπάνω διατάξεων, κατοικία είναι ο τόπος όπου το πρόσωπο έχει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή του, ο τόπος δηλαδή που έχει καταστεί, σύμφωνα με τη βούλησή του, το σταθερό κέντρο των βιοτικών του εν γένει σχέσεων. Ειδικότερα, ως κύρια εγκατάσταση θεωρείται ο τόπος της οικογενειακής εγκατάστασης (εστίας), ο οποίος έχει το στοιχείο της σταθερότητας».
Και φυσικά υπάρχει και η ηθική διάσταση στο θέμα, για το αν ή όχι εξαργυρώνονται εκλογικές επιταγές με κάθε τρόπο…

 

-Ρωτήθηκε επίσης ο κος Δήμαρχος για την στάση του στις πρόσφατες εκλογές της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ και την θέση του στις συγκεκριμένες ψηφοφορίες, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος το μυστικό της ψηφοφορίας…

-Τέθηκε ακόμα από την Αντιπολίτευση το θέμα του 4ου δασκάλου και τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος γι’ αυτό. Εκεί κάποια στιγμή ο κος Ζαβιτσάνος ρώτησε αστειευόμενος αν «η Τζένη πέθανε»;! Θυμίζουμε ότι μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είχε ισχυριστεί σε προηγούμενες επιτυχείς κινητοποιήσεις Δήμου και Γονέων ότι το θέμα το είχε «τακτοποιήσει η Τζένη» (!) δηλαδή υπηρεσιακός παράγοντας κάποιου Υπουργού…

-Μείζον επίσης επίσης θέμα της διαδικασίας αναδείχθηκε η έλλειψη ενημέρωσης και εισηγήσεων, αφού σε κάποιους συμβούλους δεν εστάλησαν καθόλου εισηγήσεις, σε κάποιους μόνο την Δευτέρα το πρωί και πάντως όχι για όλα τα θέματα (μέχρι το 7ο). Η Αντιπολίτευση ζήτησε την αναβολή των υπόλοιπων θεμάτων απειλώντας ειδάλλως με αποχώρηση διαμαρτυρόμενη για την σκόπιμη, όπως υποστήριξε, υποβάθμιση του ΔΣ, κάτι που υλοποίησε στην πορεία της συνεδρίασης. Η απάντηση του Αντιδημάρχου κου Θ. Κονιδάρη ήταν ότι…τελείωσε το μελάνι στον Δήμο! Παρ’ όλα αυτά, όπως φάνηκε στην πορεία, είχε… απομείνει λίγο μελάνι για την εισήγηση του 8ου πχ θέματος, η οποία υπήρχε, διαβάστηκε από τον κο Κονιδάρη, αλλά η Αντιπολίτευση δεν την είδε ποτέ!

 

Ημερήσια Διάταξη:
Θέμα 2 (Συγκρότηση ΚΟΙΔΕΜ):

Θέμα 3 (Πολιτιστικό Κέντρο):

Θέμα 6 (Ανταλλαγή οχημάτων):








Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία 8 υπέρ- 4 κατά

Θέμα 7 (Τροποποίηση προϋπολογισμού):





Tο θέμα υπερψηφίστηκε (8 υπέρ- 4 κατά)

Στο 8ο θέμα η Αντιπολίτευση επανέφερε το αίτημά της για αναβολή των υπόλοιπων θεμάτων και καλύτερη λειτουργία του ΔΣ, με εισηγήσεις και ενημέρωση, αλλά η δημοτική αρχή επέμεινε στο να προχωρήσει η διαδικασία και έτσι η Αντιπολίτευση αποχώρησε ομαδικά ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε αν και όχι ομαλά, καθότι υπήρχαν στην συμπολίτευση αντικρουόμενες απόψεις σε σχέση με το θέμα αυτό (8ο: χαρακτηρισμός μονοπατιού ως δημόσιο δρόμο), ο οποίος τελικά (κατά πλειοψηφία) δεν χαρακτηρίστηκε ως τέτοιος. Όπως προείπαμε ο κος Αντιδήμαρχος εδώ ήταν ο εισηγητής, αλλά με εισήγηση (αρνητική), καθώς και με εισηγήσεις τεχνικών και νομικών υπηρεσιών που κατείχε -καθώς φαίνεται- μόνο ο ίδιος!

Ένταση ανάμεσα στα μέλη της συμπολίτευσης υπήρξε και παρακάτω σε κάποια θέματα που αφορούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών δημοτών, με αποτέλεσμα (παρά την απουσία της αντιπολίτευσης) να αναβληθούν τα 2 από τα 5 προκαλώντας την διαμαρτυρία του εισηγητή κου Θ. Κονιδάρη που τόνισε: «Δεν είναι κατάσταση αυτή, τι θα γίνει δηλαδή με την αναβολή; Θα μας έρθει εποιφήτηση; Δίνουμε την εικόνα ότι ερχόμαστε στα συμβούλια απροετοίμαστοι»!