Mεγανησιώτικες συνταγές…Μπουρμπουρέλια!

Σήμερα 21 Νοέμβρη η εκκλησία μας γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου για τους αγρότες, που την ονομάζουν, «της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας», της «Μεσοσπορίτισσας» ή της «Ξεσπορίτισσας», ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σπορά. Λέγεται και «Πολυσπορίτισσα», επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζουν να βράζουν σπόρους από τα γεωργικά τους προϊόντα, που άλλα τρώνε  και άλλα προσφέρουν για τα «χρόνια πολλά» και την ευδοκίμηση της σποράς. Σπόρους πηγαίνουν για ευλογία και στην εκκλησία.

Γιορτάζουν κυρίως οι Μαρίες οι ανύπαντρες. Και στο Μεγανήσι  οι νοικοκυρές κάθε χρόνο μαγειρεύουν  Μπουρμπουρέλια ή Πολυσπόρια. Μια συνταγή που περιέχει όλα τα όσπρια.
Τα Μπουρμπουρέλια της πεθεράς μου.

Τα Μπουρμπουρέλια της πεθεράς μου.

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ Ή ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ

100γρ. φακές

100γρ. φασόλια μέτρια

100γρ. φασόλια γίγαντες

100γρ. κουκιά

100 γρ. ρεβύθια

100γρ.καλαμπόκι

100γρ. σιτάρι

100γρ.μπιζέλια

Λάδι

Αλάτι-πιπέρι

Λεμόνι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε από βραδύς τα φασόλια  τους γίγαντες τα ρεβύθια  τα κουκιά και το καλαμπόκι.

Τα βράζουμε προσθέτοντας  τα υπόλοιπα όσπρια, αλάτι και πιπέρι.

Οταν βράσουν και χυλώσουν ρίχνουμε μέσα  το λάδι και το λεμόνι.

 

Από την εκδήλωση:Μεγανησιώτικη κουζίνα!

Από την εκδήλωση:Μεγανησιώτικη κουζίνα!