Δελτίο τύπου Αντιπεριφερειάρχη κου Χαλκιά

76_gyra_kastro_ammoglossa

Την Πέμπτη 5-3-2015 ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδωρος Χαλικιάς, στα πλαίσια προγραμματισμένων επισκέψεων σε Υπηρεσίες Υπουργείων στην Αθήνα, πραγματοποίησε τις παρακάτω επαφές:

1. Επισκέφθηκε την Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενημερωθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες για τις περεταίρω διαδικασίες που απαιτούνται, τόσο από πλευράς Υπουργείου όσο και από πλευράς Περιφέρειας, ώστε να εκδοθεί η Κ.Υ.Α. με την οποία θα παραχωρείται η κυριότητα της εξορυσσόμενης άμμου από το έργο διάνοιξης του Διαύλου στην Περιφέρεια. Από την ενημέρωση που έγινε στον κ. αντιπεριφερειάρχη προέκυψαν:

Η Κ.Υ.Α., που είχε προωθηθεί προς υπογραφή και επιστράφηκε την 23-1-2015 στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν η αρχική που ως γνωστό προέβλεπε ότι μόνο ένα μέρος της άμμου θα παραχωρούταν δωρεάν στην Περιφέρεια και το υπόλοιπο θα εκποιούταν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την δημόσια πληροφόρηση που είχαμε πριν τις εκλογές, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν όλη η ποσότητα της άμμου στην Π.Ε. Λευκάδας . Η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. έφερε την υπογραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη και δεν είχε υπογραφεί από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο. Ήταν η γνωστή από το καλοκαίρι πρώτη και μοναδική όπως αποδείχθηκε ΚΥΑ. Η (παρα)πληροφόρηση από κυβερνητικούς παράγοντες της τότε κυβέρνησης για δήθεν νέα ΚΥΑ που αναμένονταν να υπογραφεί και να μας δώσει την άμμο το μόνο που κατάφερε ήταν μία ακόμη μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυση αυτού του μεγάλου για το νησί μας προβλήματος.

Η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών είναι θετική για την δωρεάν παραχώρηση της άμμου στην Περιφέρεια όπως άλλωστε ήταν και η αρχική εισήγηση της υπηρεσίας δημόσιας περιουσίας (που όμως τροποποιήθηκε στο ΥΠ Οικονομικών από τον πρώην Γ. Γραμματέα όπως μάθαμε ώστε ένα μεγάλο μέρος της άμμου (52.000 κυβικά) να πωληθεί). Συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες ώστε να προωθηθεί όσο γίνεται πιο σύντομα το θέμα όμως η καθυστέρηση είναι πλέον πολύ μεγάλη και επηρεάζει και το έργο της διάνοιξης του Διαύλου ως προς τις προθεσμίες.

2. Επισκέφθηκε την Διεύθυνση προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα της κατ εξαίρεση και άμεσης πρόσληψης προσωπικού που θα απασχοληθεί στην πλωτή γέφυρα του νησιού μας. Το θέμα είναι άμεσης προτεραιότητας για το νησί μας προκειμένου να συνεχισθεί η απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία της γέφυρας αφού το προσωπικό που εργάζεται στη γέφυρα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες παρατήρησαν ότι το αίτημα είχε ξανατεθεί στο παρελθόν αλλά είναι η πρώτη φορά που συνοδεύεται με όλα τα απαραίτητα-απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενημέρωσαν τον κ. αντιπεριφερειάρχη ότι από πλευράς τους υπάρχει θετική εισήγηση και ο φάκελος θα αποσταλεί στην τριμελή επιτροπή που εγκρίνει τις κατ εξαίρεση προσλήψεις, για τελική έγκριση.

3. Τέλος ο κ. αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και συζήτησε θέματα που αφορούν το κτίριο του διοικητηρίου.