Εργατικό Κέντρο: Πρόγραμμα δράσης

apergia_201_10_2012_lefkada_17

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα

Συνάδελφοι-σες,

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας, στα πλαίσια των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ συζήτησε τον προγραμματισμό και το σχέδιο της δράσης μας για το επόμενο διάστημα.

Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα κατάσταση και δεν πρέπει να χάνεται το κύριο, ότι ο αντίπαλος μας είναι εδώ!  Το κεφάλαιο μαζί με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ που φόρτωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας. Σε όλους τους κλάδους παραμένει και εντείνεται η εργοδοτική επίθεση. Οι απολύσεις, η ανεργία, η κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα απαράδεκτα προγράμματα απασχόλησης, το τσάκισμα των μισθών με κάθε τρόπο συνεχίζουν να υπάρχουν με έναν και μόνο στόχο: Να μειώνεται συνεχώς το «εργατικό κόστος» για να πλουτίζουν και να αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πρόσφατα παραδείγματα στην περιοχή Λευκάδας – Ξηρόμερου τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές δείχνουν το απάνθρωπο κτηνώδες πρόσωπο του συστήματος. Οι απολύσεις των εργαζομένων στα διόδια του Ακτίου, οι απολύσεις και το σταμάτημα των έργων στον οδικό άξονα Αμβρακία – Ακτιο, ο εργασιακός μεσαίωνας στο ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ αλλά και πρόσφατα στο Πυρηνελαιουργείο Βασιλικής είναι οι κορυφές του παγόβουνου.!!! Το κλείσιμο της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και η γενικότερη αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών έχει αποθρασύνει τους εργοδότες σε όλους τους χώρους.

Στις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση προσπάθησε με τις συνεχείς αναφορές της για υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια να κρύψει τα διαπιστευτήρια της στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, το συμβιβασμό με τη φτώχεια και τα ψίχουλα προς τους εργαζόμενους που έχασαν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων τους, συνιστώντας τους «λιτό βίο»….

Η εργατική τάξη, το κίνημα της, οφείλει αποφασιστικά να αποκρούσει τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός για εμάς είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των συγχρόνων λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Ο λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να είναι ούτε θεατής ούτε χειροκροτητής των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των αφεντικών, να μην εγκλωβίζεται στα σχέδια του κεφαλαίου για νέα μνημόνια και διαπραγματεύσεις. Αντίθετα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής-αγωνιστής για τα δικαιώματα του, για την κάλυψη των απωλειών και των σύγχρονων διεκδικήσεων, για αλλαγές και ανατροπές, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Για το σχεδιασμό δράσης

Οι εξελίξεις και η ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος επιβάλλουν δυναμικές παρεμβάσεις. Οι ανάγκες μας, είναι πάνω απ’ όλα και στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας:

  • Είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και πριν απ’ όλα για τα παιδιά μας και σήμερα και αύριο. Δουλειά με συνθήκες ανθρώπινες, με αποκατάσταση των σταθερών συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, με κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ελάχιστη βάση: 5θήμερο, 8ωρο, 40ωρο. Ειδικότερα θα σχεδιαστούν κατά Σωματείο και κατά χώρο δουλειάς περιοδείες και εξορμήσεις για τις συνθήκες, το ωράριο, την απλήρωτη εργασία, την κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Θα συνεχισθεί ο αγώνας για την επαναπρόσληψη των συναδέλφων στα διόδια του Ακτίου καθώς και το ξεκίνημα των έργων στον δρόμο Αμβρακία – Άκτιο με τους συναδέλφους εργατοτεχνίτες να ξαναπιάνουν δουλειά. Επίσκεψη στο Πυρηνελαιουργείο για τους απλήρωτους συναδέλφους και για τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.
  • Ικανοποιητικούς μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας, θα διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο μέσα από ΣΣΕ.
  • Κάλυψη με αποκλειστικά κρατική ευθύνη των βασικών αναγκών των οικογενειών μας σε Υγεία, Εκπαίδευση, κατοικία, φροντίδα για τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, τις γυναίκες και για τους ηλικιωμένους. Άμεση δράση για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και για την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βασιλικής
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση, αναψυχή, διακοπές με τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα αγαθά του πολιτισμού που οι ίδιοι με τη δουλειά μας δημιουργούμε.

Οι βασικές αυτές ανάγκες δε χωράνε στους κανόνες και τις συμφωνίες της ΕΕ, σε παλιά και νέα μνημόνια. Αρκετά ματώσαμε, αρκετά υποφέραμε εμείς και οι οικογένειές μας για να θησαυρίζουν οι λίγοι με τις θυσίες μας. Ο πλούτος που εξουσιάζουν και ιδιαίτερα τα μέσα παραγωγής είναι δική μας κλεμμένη δουλειά. Δε γίνεται να συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Οι ανάγκες μας απαιτούν άλλο δρόμο ανάπτυξης για φιλολαϊκή πολιτική, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Για αυτές τις ανατροπές οργανώνουμε τις δυνάμεις μας και τη συμμαχία μας. Τέτοιο κίνημα παλεύουμε να οργανώσουμε.

Η δράση μας το επόμενο διάστημα να βοηθάει ώστε οι εργαζόμενοι να μην εγκλωβίζονται στην λογική της διαπραγμάτευσης, της αναμονής, της ανοχής και να μην αποδέχονται τα ψίχουλα που θα μοιράζει η κυβέρνηση. Να βγάζουν συμπεράσματα. Να χειραφετηθούν.

Σε αυτή τη βάση το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας και τα Σωματεία (όπως και όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ) θα μπούμε μπροστά για κάθε μικρή και μεγάλη διεκδίκηση στους κλάδους και στους εργασιακούς χώρους. Θα είμαστε μπροστά σε ζητήματα διεκδίκησης αυξήσεων, απολύσεων, μειώσεων μισθών και αλλαγής των εργασιακών σχέσεων με οργανωμένες παρεμβάσεις και αγώνες.

Η εργατική τάξη και το κίνημα της, έχει διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σθένος, δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς τις διεκδικήσεις της.

Διεκδικήσεις που συμπυκνώνονται στο αίτημα:

«Κάλυψη όλων των απωλειών-Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα».

Nα βάλουμε μπρος για ουσιαστικές αυξήσεις παντού!

  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 € για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 €. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 €. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.
  • «Όχι» στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που κατακρεούργησαν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις (κύριες-επικουρικές και εφάπαξ), να μπει τέρμα στους μηχανισμούς που μειώνουν τις συντάξεις από το 2015.
  • Άμεση κάλυψη των απωλειών, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης και  αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.

 Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

  • Άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένεια τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Ανακούφιση της εργατικής-λαϊκής οικογένειας από τα χαράτσια και τη φοροληστεία.

  • Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία εκχώρηση δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να καταργηθούν τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων, μείωση κατά 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ.

 Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ παράλληλα στηρίζει τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων για:

  • Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη.
  • Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων.
  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.

Όποιος βάζει τις δεσμεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου λαού, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη Η αδράνεια, η καθυστέρηση δημιουργούν νέες υποχωρήσεις, νέες απώλειες, παγιώνεται η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν αλλάζει, δε γίνεται πιο ανθρώπινο μέσω των εναλλαγών στις κυβερνήσεις. Από τη δική μας δράση, από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, εξαρτάται η «σωτηρία» μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Ο δρόμος του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για όλους τους εργαζόμενους. Η δύναμη μας βρίσκεται στην ενότητα της εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με τους αυτοαπασχολούμενους, με τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες.

ΛΕΥΚΑΔΑ 9-3-2015