Διαφορές της νέας ΚΥΑ για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού- παραλίας

4851603096_07450203de_z

Διαφορές της ΚΥΑ ΔΔΠ0005159/586ΒΈΞ2015/07.04.2015 (ΦΕΚ 578/09.04.2015 τεύχος Β’) με την προϊσχύσασα για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού-παραλίας


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 578/09.04.2015 τεύχος Β’ η ΚΥΑ ΔΔΠ0005159/586ΒΈΞ2015/07.04.2015: Απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ Βαθμού.
Με την ανωτέρω ΚΥΑ παραχωρείται απευθείας και με αντάλλαγμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ Βαθμού της χώρας, το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας από την ημερομηνία δημοσίευσής της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ήτοι από 09.04.2015) μέχρι την 31.3.2017.
Το δικαίωμα αυτό μπορεί να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε Ο.Τ.Α. σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία του άρθρου 266 του ν. 3463/2006, εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της ή μετά από σχετική τροποποίηση του καταστατικού της, προκειμένου να περιλαμβάνεται στους σκοπούς της η άσκηση των δραστηριοτήτων του άρθρου 2 της ΚΥΑ.
Οι διαφορές της ανωτέρω ΚΥΑ με την προϊσχύουσα ΚΥΑ Δ10Β1027032ΕΞ2014/1033/11.02.2014 (ΦΕΚ 328/13.02.2014 τεύχος Β’) αφορούν τα εξής:
– Σκοπός παραχώρησης
– Χρόνος παραχώρησης
– Εξαιρούμενοι από την παραχώρηση χώροι
– Αντάλλαγμα
– Υποχρεώσεις ΟΤΑ Α΄ Βαθμού
– Προϋποθέσεις μεταβίβασης σε τρίτους
– Πρόσθετοι όροι για καντίνες
– Αντικατάσταση της Κτηματικής Υπηρεσίας
– Διαδικασία μεταβίβασης σε τρίτους
– Χρόνος εγκατάστασης μισθωτή στον κοινόχρηστο χώρο
– Αρχείο εκμισθουμένων ακινήτων
– Μη συμμόρφωση σε ΚΥΑ-Λήψη μέτρων προστασίας
– Λήξη μίσθωσης σε τρίτους
– Προθεσμία παραχώρησης
– Δημοσιότητα προκηρύξεων και μισθωτηρίων
________________________________________
Σκοπός παραχώρησης
Στο άρθρο 2 ορίζεται ότι η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουσμένους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι, λειτουργία τροχήλατου -αυτοκινούμενου ή μη- αναψυκτηρίου). Διευκρινίζεται όμως ότι η άσκηση άλλης δραστηριότητας, όπως η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 13 της ΚΥΑ και της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.
________________________________________

Χρόνος παραχώρησης
Στο άρθρο 3 ορίζεται ότι η παραχώρηση του άρθρου 1 της ΚΥΑ αρχίζει από τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 09.04.2015 και ισχύει μέχρι 31.3.2017.
________________________________________
Εξαιρούμενοι από την παραχώρηση χώροι
Σύμφωνα με το άρθρο 4 περ. δ΄ της νέας ΚΥΑ εξαιρούνται από την παραχώρηση οι κοινόχρηστοι χώροι του άρθρου 1 όταν έχουν εκτελεσθεί στους ανωτέρω κοινόχρηστους χώρους έργα άνευ αδείας του Ν. 2971/2001 ή καθ’ υπέρβαση αυτής. Στην περίπτωση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η εξαίρεση της προγενέστερης ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση που είχε υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης των ανωτέρω έργων κατά την διαδικασία και τις προϋποθέσεις του άρθρου 27, του ν.2971/01 όπως ίσχυε, ήταν δυνατή η παραχώρηση κατά την διαδικασία της ΚΥΑ, εφόσον πριν την παραχώρηση της χρήσης προσκομιζόταν από τον Δήμο στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία βεβαίωση τεχνικής υπηρεσίας, είτε του ιδίου, είτε της οικείας Περιφέρειας, περί της ασφάλειας της χρήσης των έργων αυτών, ως είχαν.
Επίσης, με το άρθρο 4 περ. στ΄ της νέας ΚΥΑ εξαιρούνται από την παραχώρηση οι κοινόχρηστοι χώροι του άρθρου 1 όταν το εύρος του αιγιαλού ή της όχθης είναι μικρότερο των έξι (6) μέτρων, με εξαίρεση την περίπτωση της παρ.(α) του άρθρου 9 της ΚΥΑ, δηλ. η περίπτωση όσων έχουν όμορες ξενοδοχειακές εν γένει επιχειρήσεις, κάμπινγκ ή κέντρα αναψυχής, στους οποίους παραχωρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι χωρίς δημοπρασία. Στην προγενέστερη ΚΥΑ οριζόταν επιπρόσθετα ως εξαίρεση και η περίπτωση παραχώρησης αιγιαλού, με δημοπρασία, για την άσκηση της δραστηριότητας εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής. Στην περίπτωση αυτή, το εμβαδόν του παραχωρούμενου αιγιαλού ανερχόταν, κατ’ ανώτατο όριο, σε δέκα (10) τετραγωνικά μέτρα, χωροθετούμενα με τη μεγάλη διάσταση παράλληλη προς τη θάλασσα.
________________________________________

Αντάλλαγμα
Αναφορικά με το αντάλλαγμα στο άρθρο 6 της νέας ΚΥΑ ορίζεται σε ποσοστό 30% [αντί του προγενέστερου 20%] επί των ακαθαρίστων εσόδων που πραγματοποιεί ο οικείος φορέας του άρθρου 1 από την άσκηση των δραστηριοτήτων.
Εφόσον το δικαίωμα έχει μεταβιβαστεί από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού σε τρίτους, το αντάλλαγμα ορίζεται σε ποσοστό 30% [αντί του προγενέστερου 20%] επί του συμφωνηθέντος μισθώματος, το οποίο καταβάλλεται από τους τρίτους με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 10 της ΚΥΑ.
Το άρθρο 10 της ΚΥΑ διευκρινίζει ότι στην περίπτωση μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης προς τρίτους το μισθωτικό αντάλλαγμα προσδιορίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001.
________________________________________

Υποχρεώσεις ΟΤΑ Α΄ Βαθμού
Σύμφωνα με το άρθρο 7 της νέας ΚΥΑ οι Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τα κατά τόπους αρμόδια Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας [αντί τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, οι οποίες πρόβαιναν και στη λήψη των μέτρων προστασίας] προκειμένου να εισηγηθούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας για τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
________________________________________

Προϋποθέσεις μεταβίβασης σε τρίτους
Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. β΄ η μέγιστη κάλυψη χρήσης δεν πρέπει υπερβαίνει το 50% του παραχωρούμενου χώρου, προκειμένου να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός (1) μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής, πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) [αντί των προγενέστερων 3] μέτρων, από την ακτογραμμή για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων.
Στη νέα ΚΥΑ σε αντίθεση με την προγενέστερή της δεν προβλέπεται ότι στους κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται άνευ δημοπρασία (άρθρο 9 παρ. α΄της προγενέστερης ΚΥΑ) και υπό την προϋπόθεση της ρητής σχετικής αναφοράς στο μισθωτήριο συμβόλαιο, δύναται να τοποθετηθεί αρθρωτό ξύλινο δάπεδο σε ποσοστό επιφάνειας 50% της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όταν η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης το επιτρέπει.
Περαιτέρω, διευκρινίζεται στο άρθρο 9 παρ. γ΄ ότι οι περιορισμοί της παρ. 3 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001 ισχύουν μόνο για τις κατόπιν δημοπρασίας μισθώσεις.
Ειδικά για την εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων για τα θαλάσσια σπορ το άρθρο 9 παρ. δ΄της ΚΥΑ προβλέπει ότι ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί του Γενικού Κανονισμού Λιμένα και των οριζομένων στο συνημμένο παράρτημα τεχνικών προδιαγραφών της ΚΥΑ.
________________________________________

Πρόσθετοι όροι για καντίνες
Σύμφωνα με το άρθρο 11 της νέας ΚΥΑ ο μέγιστος χώρος που δύναται να μισθωθεί για την τοποθέτηση τροχήλατων καντινών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 τ.μ.[αντί των 30 τ.μ.]. Επίσης, δεν προβλέπεται στη νέα ΚΥΑ η δυνατότητα τοποθέτησης αρθρωτού ξύλινου δαπέδου και σκιάδας για την αναμονή του κοινού, σε ποσοστό 70% του μισθωμένου χώρου.
________________________________________

Αντικατάσταση της Κτηματικής Υπηρεσίας
Αντί της Κτηματικής Υπηρεσίας στη νέα ΚΥΑ ως αρμόδια προβλέπεται η Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας ή το αρμόδιο Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας.
________________________________________

Διαδικασία μεταβίβασης σε τρίτους
Σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΚΥΑ η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος της απλής χρήσης προς τρίτους διενεργείται αποκλειστικά και μόνο με τη σύναψη έγγραφης σύμβασης μίσθωσης και το μισθωτήριο συμβόλαιο συντάσσεται σε τρία (3) αντίγραφα που υπογράφονται από τα συμβαλλόμενα μέρη, αφού καταβληθεί εφάπαξ από το μισθωτή ποσοστό 30 % επί του συνολικού μισθώματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου [αντί του ποσοστού 20% επί του συνολικού μισθώματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και ποσοστού τουλάχιστον 30%, επίσης, επί του συνολικού μισθώματος στον Ο.Τ.Α..].
Ο κοινόχρηστος χώρος που παραχωρείται αποτυπώνεται με επιμέλεια του Δήμου και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του αντισυμβαλλομένου, σε επισυναπτόμενο στο μισθωτήριο: 1) σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη του άρθρου 11 του Ν. 4281/2014, όπου δεν υφίσταται καθορισμένος αιγιαλός, 2) σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή «OPEN» της ΕΚΧΑ ΑΕ., [αντί i) σε υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή «OPEN» της Κτηματολόγιο Α.Ε. («ελεύθερη θέαση ορθοφωτοχαρτών») όπου δεν υφίσταται καθορισμένος αιγιαλός…] 3) σε απόσπασμα του τοπογραφικού διαγράμματος καθορισμού, όπου αυτός υφίσταται.
Α. Σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΚΥΑ στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης χωρίς δημοπρασία επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
Το αργότερο εντός 7 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου [αντί 3 ημερών πριν την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης], ο οικείος Δήμος αποστέλλει εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο στην αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση ή στο αρμόδιο Αυτ/λες Γραφείο Δημ. Περιουσίας [αντί στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία], αντίγραφο σχεδίου του προς υπογραφή μισθωτηρίου συνοδευόμενου από το υπόβαθρο ή το απόσπασμα του εδαφίου 2, της παραγράφου β’, του άρθρου 10 της ΚΥΑ.
Επιπρόσθετα, η προθεσμία ενημέρωσης του Δήμου από το αρμόδιο όργανο ότι συμφωνεί ή όχι επί του περιεχομένου του σχεδίου του μισθωτηρίου παρατείνεται από τις 7 εργάσιμες ημέρες στις 12 εργάσιμες ημέρες από την λήψη του σχεδίου.
Β. Σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΚΥΑ στις περιπτώσεις μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης με δημοπρασία επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ ο Δήμος αποστέλλει στο αρμόδιο όργανο το αντίγραφο σχεδίου της προκήρυξης της Δημοπρασίας εντός προθεσμία 7 εργάσιμων ημερών [αντί εντός 3 εργάσιμων ημερών] πριν την κατά νόμο δημοσίευση της προκήρυξης της Δημοπρασίας.
Επιπρόσθετα, η προθεσμία ενημέρωσης του Δήμου από το αρμόδιο όργανο ότι το περιεχόμενο της προκήρυξης συμφωνεί ή όχι με την ισχύουσα νομοθεσία παρατείνεται από τις 7 εργάσιμες ημέρες στις 12 εργάσιμες ημέρες από την λήψη της προκήρυξης.
________________________________________

Χρόνος εγκατάστασης μισθωτή στον κοινόχρηστο χώρο
Στο άρθρο 10 της νέας ΚΥΑ προβλέπεται για την περίπτωση της απευθείας παραχώρησης και για την περίπτωση της δημοπρασίας, πέραν της υπογραφής του μισθωτηρίου συμβολαίου μεταξύ του Δήμου και του μισθωτή και η προσυπογραφή του από τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, ώστε ο μισθωτής να έχει δικαίωμα να εγκατασταθεί στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
________________________________________

Αρχείο εκμισθουμένων ακινήτων
Στο άρθρο 10 της ΚΥΑ ορίζεται ότι οι Περιφερειακές Δ/νσεις Δημόσιας Περιουσίας [της Κτηματικής Υπηρεσίας] τηρούν αρχείο στο οποίο θα καταγράφεται το σύνολο των εκμισθούμενων στην περιοχή αρμοδιότητας τους κοινόχρηστων χώρων, βάσει των προσκομιζόμενων μισθωτηρίων συμβολαίων από το Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας και των συνοδευόντων αυτά ορθοφωτοχαρτών και λοιπών στοιχείων, ενώ το φυσικό Αρχείο παραμένει στα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.
________________________________________

Μη συμμόρφωση σε ΚΥΑ-Λήψη μέτρων προστασίας
Σύμφωνα με το άρθρο 6 της νέας ΚΥΑ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με στην υποχρέωση του άρθρου 6 σχετικά με την καταβολή του ανταλλάγματος, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας με εισήγηση του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις του εδαφίου β’, του άρθρου 13 της ΚΥΑ. [αντί της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία επιπλέον φρόντιζε για την εξασφάλιση των απολογισμών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και των ισολογισμών των δημοτικών ανωνύμων εταιρειών]
Στο άρθρο 13 περ. Β) της νέας ΚΥΑ προβλέπεται ότι σε περίπτωση μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται με την ΚΥΑ και το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001, συνεπάγεται η λήψη όλων των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία μέτρων για την προστασία των κοινοχρήστων χώρων κατά παντός υπευθύνου και στην περ. Γ) προβλέπεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεως των όρων του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001, της ΚΥΑ καθώς και εν γένει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στους παραχωρούμενους χώρους ανακαλείται η παραχώρηση με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και αποδίδονται τα εισπραχθέντα μισθώματα αλλά και τα τυχόν προς είσπραξη μισθώματα υπέρ του Δημοσίου. Αντίθετα, στην προγενέστερη ΚΥΑ προβλεπόταν ότι με την επιφύλαξη λοιπών κυρώσεων που προβλέπονταν από τη νομοθεσία, η μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων που ορίζονταν στην ΚΥΑ, συνεπάγονταν την υποχρέωση του Ο.Τ.Α. να αποδώσει στο Δημόσιο μόνο το 30% του αναλογούντος στον Ο.Τ.Α. μισθώματος, επιφυλασσομένων των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας των Δημοσίων Κτημάτων.
________________________________________

Λήξη μίσθωσης σε τρίτους
Σύμφωνα με το άρθρο 8 της νέας ΚΥΑ ο μισθωτής οφείλει να παραδώσει τους κοινόχρηστους χώρους στην αρχική τους κατάσταση μετά τη λήξη, με οποιοδήποτε τρόπο, της μισθωτικής σχέσης, εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα, σε αντίθεση με την προγενέστερη ΚΥΑ που προέβλεπε απλά ότι μετά τη λήξη της μίσθωσης δεν επιτρέπεται η παραμονή του μισθωτή στον παραχωρηθέντα χώρο.
________________________________________

Προθεσμία παραχώρησης
Σύμφωνα με το άρθρο 14 της νέας ΚΥΑ όλες οι μεταβιβάσεις του δικαιώματος απλής χρήσης κοινοχρήστων χώρων, απευθείας ή κατόπιν δημοπρασίας [ενώ με την προγενέστερη ΚΥΑ η σχετική πρόβλεψη αφορούσε μόνο τις απευθείας μεταβιβάσεις], σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από τους Δήμους έως και την 31η Μαΐου εκάστου έτους παραχώρησης, εξαιρουμένων των νέων επιχειρήσεων της παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν. 2971/2001 [η εξαίρεση δεν υπήρχε στην προγενέστερη ΚΥΑ].
Από την 1η Ιουνίου εκάστου έτους οι συμβάσεις απευθείας παραχώρησης, θα συνάπτονται μόνο από τον Προϊστάμενο των Περιφερειακών Δ/νσεων Δημόσιας Περιουσίας ή από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας [αντί της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας] και τους ενδιαφερόμενους, με το αντάλλαγμα 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου Δήμου. Στη νέα ΚΥΑ δεν προβλέπεται ειδική πρόβλεψη για τους χώρους του άρθρου 5 της ΚΥΑ, δηλαδή για όσους τελούν υπό ειδικό καθεστώς.
Περαιτέρω στο άρθρο 14 της νέας ΚΥΑ προστέθηκαν οι εξής διατάξεις για τη διαδικασία δημοπρασίας:
Ομοίως, από την 1η Ιουνίου εκάστου έτους, η διαδικασία δημοπρασίας θα διενεργείται από τον Προϊστάμενο των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας ή από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, εξαιρουμένων των δημοπρασιών που έχουν ήδη προκηρυχτεί μέχρι την 31η Μαΐου εκάστου έτους παραχώρησης της παρούσας, οι οποίες ολοκληρώνονται από το Δήμο.
Το μισθωτήριο συμβόλαιο κοινοποιείται εντός 10 ημερών, από τη σύναψή του, με μέριμνα της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας ή του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας [αντί της Κτηματικής Υπηρεσίας] στον δικαιούχο δήμο, προκειμένου να λάβει γνώση και να προχωρήσει στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του αναλογούντος σε αυτόν ποσοστού επί του μισθώματος.