«Ωεω-ωεω-ωεω-έχουμε δήμαρχο… τον Αχιλλέα Μπέο» (άρθρο της Ράνιας Πάλμου)

psinakis1

Ωεω-ωεω-ωεω-έχουμε δήμαρχο… τον Αχιλλέα Μπέο

Της Ράνιας Πάλμου

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών , σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ήταν δύσκολα και σκληρά, αναδεικνύοντας τα χειρότερα τμήματα εξυπηρέτησης των συμφερόντων.

Αν αυτό για τους δημοκρατικούς πολίτες παραμένει λυπηρό , για τους αριστερούς και για αυτούς που έχουν ελπίσει σε μια άλλη διαχείριση παραμένει αναπάντητο ερώτημα .Γιατί δηλαδή οι Ψινάκηδες , οι Μωράληδες , οι Μπέηδες κέρδισαν στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση  σε περιοχές που ο Σύριζα υπερτερούσε στην στενά <<πολιτική ψήφο>>;

Παρά το ότι έχουμε διανύσει ήδη ένα χρόνο από τις εκλογές ,οι έντονες πολιτικές εξελίξεις δεν βοήθησαν στη διερεύνηση των ερωτημάτων. Οι απαντήσεις όμως θα βοηθήσουν ιδιαίτερα όχι μόνο στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως στη σημερινή συγκυρία που γίνεται απεγνωσμένη προσπάθεια από τις εξωτερικές και εσωτερικές δυνάμεις των δανειστών να  ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση και να περάσουμε στις παλιές καλές και γνώριμες λύσεις.

Το πολιτικό σκηνικό ένα χρόνο πριν είναι γνωστό : Μνημονιακές δυνάμεις ,αυταρχισμός ,εκφοβισμός ,  επίθεση σε όλα τα δικαιώματα , πολιτική στα όρια  του κοινοβουλευτισμού. Αδιέξοδο και  απογοήτευση σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Και εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση…

ΜHNYMA 1 :ΤΙΜΩΡΙΑ

Τα  αποτελέσματα των  εκλογών εξέφρασαν περισσότερο την αγανάκτηση της κοινωνίας  παρά την ελπίδα της. Ξαφνικά και λαμβάνοντας υπόψη το ανύπαρκτο, στα μάτια του κόσμου , πολιτικό κόστος  των εκλογών για την αυτοδιοίκηση  , ο κόσμος θεώρησε ότι τιμώρησε ότι θε ότι είχε σχέση με το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Σε αυτό επένδυσαν και όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις .

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του κ Μώραλη <<τη Κυριακή αποφασίζουμε ! Αν θα συνεχίσει ο Πειραιάς να διοικείται από έναν δήμαρχο που διαφεντεύει με αυταρχισμό <<οικογενειακά συστήματα >> και κλειστές ομάδες . Έναν δήμαρχο που όσο και να  προσπαθεί να καλλωπίσει , να ωραιοποιήσει την εικόνα του είναι ένας εκφραστής του παλαιοκομματισμού…>>

Δηλώσεις επίσης  για κομματικό ταμείο ψήφων , για διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα ,για καρέκλες και μοιράσματα ,για λαμόγια και κλέφτες , για φθαρμένα και άχρηστα οράματα ,προσωπικές επιθέσεις ενάντια σε πρώην δημάρχους και ένας άκρατος λαϊκισμός είναι  κοινά χαρακτηριστικά  αυτών των δυνάμεων.

Και το παρανοϊκότερο όλων είναι ότι αυτοί που κατηγορούν τους υπολοίπους για  ποινικά αδικήματα είναι υπόδικοι όπως ο κ. Μπέος , έχουν ύποπτες διασυνδέσεις όπως ο κ. Μώραλης (βλέπε Μπαρμπή ) ή συντάσουν ψηφοδέλτια συμπεριλαμβάνοντας εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στην  εκτέλεση παράνομων πράξεων, που είτε έχουν διωχθεί νομικά , είτε όχι  ,είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

Η κριτική για το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα  δανείζεται συνθήματα  από αυτά που προβάλει η  Χρυσή Αυγή ,  η οποία αυτοπροβάλλεται ως  ο πιο συνεπής αντίπαλος του συστήματος   κατηγορώντας ως κλέφτες και αλήτες τους πολιτικούς και ζητώντας << να καεί να καεί το  μπου…

…η Βουλή>>.  Η σύμπτωση δεν είναι τυχαία …

Η απαξίωση  του πολιτικού συστήματος  , συμπεριλαμβάνει  και τις βασικές δημοκρατικές  κατακτήσεις,  εγκυμονώντας κινδύνους για τις βασικές δημοκρατικές λειτουργίες.

Ταυτόχρονα είναι πολύ συμφέρουσα για  αυτούς που έχουν ουσιαστικές ευθύνες για την πορεία της χώρας. Οι πολιτικές ευθύνες για την κατάντια ενός λαού,  εγκλωβίζονται στην  καταγγελία κάποιων σκανδάλων, που δεν τιμωρούνται. Αλλά και όταν τιμωρούνται όπως στην υπόθεση  του Τσοχατζόπουλου ,παίρνουν το χαρακτήρα της αυστηρής τιμωρίας του ενός ,προκειμένου οι άλλοι να είναι έξω. Τέλος η κίνηση αυτή ξεπλένει μικρά και μεγάλα σκάνδαλα  μη πολιτικών λαμογίων αλλά συμφερόντων  και μαύρου χρήματος ,που σε σύμπλευση με τμήματα του κρατικού μηχανισμού ,πολιτικούς και μη , οργιάζουν μέχρι και σήμερα…

 

ΜHNYMA 2 : Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΟΣ –Ο ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

 

Είναι  γελοίο , ξεκαρδιστικά αφελές αν όχι σκόπιμα  αποπροσανατολιστικό, να θεωρούμε ότι οι δήμαρχοι δεν εξυπηρετούν συμφέροντα.

Κατ αρχάς ως κομμάτι ενός κρατικού μηχανισμού και ειδικά  μετά τον Καλλικράτη   ,οι δήμοι  συνδέθηκαν περισσότερο με την λαντζεροδουλιά της εξουσίας και  έχασαν κάποια από τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά τους. Tην τελευταία δε πενταετία με τις απελευθερώσεις σε όλα και με την πολιτική που εφαρμόστηκε για τη γη και για τα δημόσια έργα αλλά και με τον οικονομικό μαρασμό των δήμων και την απαξίωση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτική, οι δήμοι εφάρμοσαν αντίστοιχα την πολιτική της λιτότητας .Η στροφή δε στο δήμο επιχειρηματία, με τις αναπτυξιακές, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την ανυπαρξία χρηματοδότησης ενέπλεξαν ακόμα περισσότερο τη κατάσταση.

Πάντως   είναι παράλογο, να θεωρούμε ότι οι δήμοι παραμένουν ανεξάρτητοι συμφερόντων. Ίσα  – ίσα αυτό που είδαμε στις εκλογές είναι ότι σε περιοχές που παίζονται  σοβαρά συμφέροντα (Πειραιάς) οι δικαιούχοι δεν εμπιστεύονται ούτε τις κλασσικές δικές τους  δυνάμεις, τη Ν.Δ η το ΠΑΣΟΚ  , αλλά αναλαμβάνουν οι ίδιοι επιθετικά  την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Ο κ. Μώραλης κι ό Ολυμπιακός σαν επιχείρηση κάθε άλλο παρά άχρωμοι είναι. Το χρώμα τους κυμαίνεται από βαθύ μπλε έως μαύρο η δε σχέση του κ. Μόραλη με τον κ. Μπαρμπή (πρόεδρος της ΠΕΦΟ και γενικός γραμματέας του ιδρύματος κρατικών υποτροφιών την περίοδο της Χούντας) είναι σχέση εγκαρδιότητας και αλληλεκτίμησης….

Παρόμοια σκηνικά στήνονται σε πολλές  περιοχές της χώρας  όπου το σύνολο των επιχειρηματιών της περιοχής στηρίζει και συγκροτείται γύρω από ένα ψηφοδέλτιο, αναλαμβάνοντας το ίδιο τη διοίκηση των συμφερόντων του.

Ο καλύτερος δήμαρχος λοιπόν δεν είναι ο ανεξάρτητος δήμαρχος αλλά ο αγωνιστής δημοκράτης  δήμαρχος, που προσπαθεί να υπηρετήσει τους συμπολίτες του και  να ταχθεί με τα συμφέροντα των λαϊκών ανθρώπων, να υπηρετήσει τον άνθρωπο, να προστατέψει το περιβάλλον και παλεύει  να είναι δίκαιος  και ανιδιοτελής.

ΜHNYMA 3 :ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Είναι από τις φορές που εμφανώς το όραμα αγγίζει πλήρως τα κυρίαρχα συμφέροντα. Ο Μώραλης εντάσσει στο πρόγραμμα του τις  βασικές δραστηριότητες του κ. Μαρινάκη ,του οποίου είναι βασικός εκπρόσωπος ,  τα πλοία του οποίου όμως προτιμούν την Λιβεριακή σημαία.

Ο κ Μώραλης καλεί τους εφοπλιστές να επιστρέψουν από την Κηφισιά , ο κ. Μπέος θέλει το Βόλο Μονακό , ο κ. Ψινάκης επικαλείται τους ξένους celebritiesκαι επιχειρηματίες  που γνωρίζει  και θα τους χρησιμοποιήσει για την ενίσχυση  του κύρους της χώρας διεθνώς . Οι  εφοπλιστές δηλαδή  που αρνούνται να φορολογηθούν και αλλάζουν τη σημαία των πλοίων ( τα συμφέροντα των οποίων υπεράσπισε η Χρυσή Αυγή με τη τρομοκρατία των εργαζομένων στην ζώνη του Πειραιά) και οι άνεργοι του Πειραιά έχουν ακριβώς το ίδιο όραμα και τις ίδιες ελπίδες…..

Παράλληλα δεσμεύσεις στα  προγράμματα τους , απλά δεν υπάρχουν… Εκτός από γενικές υποσχέσεις για τάξη , διαφάνεια , δημοκρατία , αξιοκρατία , τιμωρία παρανομιών δεν ορίζονται

προγραμματισμοί και πλάνα , δεν αποκαλύπτονται προθέσεις , δεν προβάλλονται αρχές που θα μπορούσαν πραγματικά να αποτελέσουν εμπόδιο στη διαφθορά , ενώ η πρακτική που καταδίκαζαν εφαρμόζεται από τη πρώτη μέρα σε συμβάσεις και προσλήψεις.

Ένα χρόνο μετά δεν έχουμε μάθει κάτι για τα μεγαλεπήβολα σχέδια .Δεν μας έχει αποκαλύψει κανείς τη πορεία του έργου. Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί προθέσεις  για θέματα φωτιά , όπως π.χ τα σκουπίδια που βρέθηκαν στο κέντρο της διαμάχης από τους αγώνες των εργαζομένων.

Η  γενικότητα αυτή δεν είναι τυχαία αλλά αποκαλύπτει την  ανυπαρξία των  δημοκρατικών προθέσεων  και εκφράζεται με το σχηματισμό ψηφοδελτίων , μέσα στα οποία όλοι οι καλοί χωράνε , από το ΠΑΣΟΚ έως τη Χρυσή Αυγή και από τη ΝΔ έως το ΛΑΟΣ …

Για πρώτη φορά όμως  εμφανίζονται  ψηφοδέλτια που η κομματική ιδεολογία αντικαθίσταται με κάτι χειρότερο και αυτό είναι η θέση στη παραγωγή , το άμεσο επάγγελμα και τα συμφέροντά του.

 

 Τέλος σε όλες τις περιπτώσεις αργά η γρήγορα είτε με τη διαχείριση , είτε με τις πολιτικές αποφάσεις , είτε με την ίδια την  ανυπαρξία αρχίζουν και εμφανίζονται οι πραγματικές προθέσεις …

Πολύ σύντομα θα αποκαλυφθούν και τα πραγματικά συμφέροντα μαζί με τις συγκρούσεις τους  και τότε ο Βασιλιάς θα αποδοθεί γυμνός στο λαό …

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ …..ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ… ΠΑΥΛΑ

Οι ομοιότητες εμφάνισης , παρουσίασης και προβολής τέτοιων ψηφοδελτίων σε περιοχές της χώρας δεν είναι τυχαίο γεγονός.

<<Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα ..Δεν έχω ταυτότητα, δεν είμαι κομματόσκυλο… Είμαι  ανεξάρτητος , ανεξέλεγκτος ,δικός σας>>  δήλωνε ο κ. Μπέος στο Βόλο..

Ενάντια στα μνημονιακά συμφέροντα έδωσαν τη μάχη χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα ,μέσα από τα ψηφοδέλτια της αριστεράς…

Δύο διαφορετικά μέτωπα με ξεκάθαρη αντίθεση.

Το ερώτημα που  παραμένει αναπάντητο είναι  τι κάνει η αριστερά  όταν βρίσκεται  στριμωγμένη και αναγκάζεται να επιλέξει ανάμεσα σε  ξένους προς αυτή πολιτικούς σχηματισμούς .

Η υποστήριξη άλλων δυνάμεων της αριστεράς, ενδυναμώνει  όλη την αριστερά και είναι αδιαμφισβήτητη κίνηση.

Τι κάνει όμως στον Πειραιά ,στον Μαραθώνα και σε πολλές άλλες περιοχές όπου η αιχμή της συντηρητικής πολιτικής συγκρούεται με πιο κεντρώα και  ήπια γραμμή; Διαπραγματεύεται προσπαθώντας  να εισπράξει κάτι ,παραμένει παντελώς αδιάφορη ,ή κρατά μια στάση αρχών αξιοποιώντας τις  αντιθέσεις  και εκτιμώντας τι πραγματικά θα ωφελήσει τον κόσμο , ποια πολιτική θα είναι πιο επιρρεπής στην πίεση του λαϊκού κινήματος;

H διερεύνηση του ερωτήματος, προφανώς και δεν θα κριθεί από τα γραφεία κάποιων κομματικών μηχανισμών, αλλά είναι θέμα που θα αξιολογηθεί με το σύνολο της κοινωνίας και όχι έξω από αυτήν…