Δηλώσεις του Μεγανησιώτη Δημάρχου Βύρωνα Άκη Κατωπόδη για την Πυρκαγιά στον Καρέα

Η Παρασκευή 17 Ιουλίου ήταν μια δύσκολη ημέρα για την πόλη μας. Ένα μεγάλο μέρος δασικής έκτασης του Υμηττού, έγινε παρανάλωμα του πυρός. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πέντε συμπολίτες μας νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων ενώ στις υλικές ζημιές, συγκαταλέγεται μια κατοικία και η αποθήκη μιας ταβέρνας.
Η μάχη με τη φωτιά κράτησε μέχρι τις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας, όταν και ελέγχθηκε η εστία στην περιοχή Κακόρεμα, το οποίο αποτελούσε και το τελευταίο ενεργό μέτωπο.
Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στα μέτωπα της φωτιάς, συντονίσαμε τις δυνάμεις μας, προσφέραμε βοήθεια στο έργο της πυροσβεστικής και των εθελοντών. Θέσαμε στη διάθεση των πολιτών τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής (Πολυδύναμο), ώστε να φιλοξενήσει άτομα που είχαν πληγεί από την πυρκαγιά, δώσαμε οδηγίες έκτακτης ανάγκης, βοηθήσαμε τα παιδιά από το«Χαμόγελο του Παιδιού» και τις μοναχές από την Ιερά Μονή του Άι Γιάννη, ώστε να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος.
Το κύριο μέλημα μας την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή, ήταν να αποφύγουμε μια πιθανή αναζωπύρωση και να εδραιώσουμε την ύφεση, ενισχύοντας την προσπάθεια για να μην κινδυνεύσει το υπόλοιπο κομμάτι του Υμηττού. Δύο μέρες μετά, θεωρούμε ότι έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο.
Σήμερα, καταγράψαμε τις ζημιές για να αποζημιωθούν οι πληγέντες, ενώ στις άμεσες προθέσεις μας είναι ο καθαρισμός της πληγείσας περιοχής και η αναδάσωσή της.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω στο σύνολο, έναν έναν ξεχωριστά, όλους όσους συμμετείχαν, φορείς και φυσικά πρόσωπα, που πρόσφεραν ανιδιοτελώς τη βοήθεια τους, στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλαμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το κακό που έπληξε την πόλη μας.
Πιο συγκεκριμένα, ευχαριστώ την Εθελοντική Ομάδα των Δασοπυροσβεστών των Δήμων, της Περιφέρειας, της ΚΕΔΕ, τους πολίτες εθελοντές και τους επικεφαλής των παρατάξεων, που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας προσφέροντας τα μέγιστα τόσο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, όσο και στη διαδικασία της επιφυλακής και περιφρούρησης.
Δήμαρχος Βύρωνα
Γρηγόρης Κατωπόδης
Δ.Τ. (α