Ένα δημοτικό συμβούλιο για γέλια και για κλάματα…

IMG_2244

Από που να ξεκινήσει κανείς… Μιλάμε για την τελευταία (9η) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χτες Κυριακή 26/7. Μια συνεδρίαση κατά την οποία, ενώ τέθηκαν σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα για το νησί, στο τέλος δεν ελήφθησαν σχεδόν καθόλου αποφάσεις, αλλά παρέμειναν τα πράγματα στις άκαρπες διαπιστώσεις.

Σύμφωνα με δήλωση του Αντιδημάρχου κου Θ. Κονιδάρη αυτό οφείλεται στην προχειρότητα με την οποία έρχονται τα θέματα στο ΔΣ. Σύμφωνα με την Αντιπολίτευση η ευθύνη βαραίνει τον Δήμαρχο ο οποίος εμφανώς πλέον αδυνατεί να συντονίσει στη βάση κάποιου σχεδίου και στρατηγικών στόχων την δημοτική του ομάδα. Είναι επίσης ηλίου φαεινότερο ότι με κάποια από τα μέλη αυτά τον χωρίζει πλέον χάσμα αγεφύρωτο με αποτέλεσμα πολλάκις οι εισηγήσεις του να καταψηφίζονται (αυτό είναι το 3ο ή 4ο ΔΣ που συμβαίνει κάτι τέτοιο). Το θέμα είναι ότι με όλα αυτά την πληρώνει το Μεγανήσι, το οποίο σε ορισμένους τομείς μοιάζει με ακυβέρνητη σχεδία.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Ενημέρωση Δημάρχου κου Δάγλα:

Προ ημερήσιας διάταξης:
Όπως συνηθίζεται, σημαντικά και επίκαιρα ήταν τα θέματα που τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης, έχοντας να κάνουν κυρίως με την καθημερινότητα και την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου.

Η πυρκαγιά στο σκουπιδότοπο, που τέθηκε ενημερωτικά από τον κο Δήμαρχο.

Ο κος Δήμαρχος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, και όταν σε παρατήρηση δημοτικού συμβούλου ότι ακόμα μυρίζει, τον επέπληξε με την φράση «έχεις ευαίσθητη μύτη»! Η κα Καββαδά Έλλη, πρώην αντιδήμαρχος, έθεσε το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, λέγοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια, είχαμε πετύχει σε συνεργασία με συγκεκριμένο εργολάβο, να αποσοβήσουμε καταστάσεις πυρκαγιάς, για να προσθέσει « η νέα δημοτική αρχή όμως, δεν μας άκουσε»!
Η συζήτηση γενικεύτηκε, όταν ο κος Δήμαρχος άνοιξε το θέμα με την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Μεταφοράς (ΣΜΜ). Ισχυρίστηκε ότι προχωράει το έργο της αποκατάστασης και κατέθεσε την σκέψη του να ενοικιαστεί κοντέινερ για την μεταφορά των απορριμμάτων. Ο κος Ζαβιτσάνος απαντώντας στον Δήμαρχο, του επισήμανε ότι όλα τα ενταγμένα έργα του Δήμου στο ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να απενταχθούν, αφού άλλες φαίνεται να είναι οι προτεραιότητες του κου Δημάρχου. Συγκεκριμένα για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμφώνησε ότι η αποκατάσταση του χώρου έχει συμβασιοποιηθεί και προχωράει, για την προμήθεια όμως του μηχανολογικού εξοπλισμού του ΣΜΜ, που είναι και το βασικό στοιχείο του έργου (πρέσα – κοντέινερ, απορριμματοφόρα κλπ), δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί, αφού όπως αποκάλυψε, είχαν «ξεχάσει» να το εγγράψουν στον προϋπολογισμό του Δήμου Λευκάδας. Πάντως, συμφωνήθηκε να έρθει το θέμα για συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η χρήση και η εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων. Τέθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία παρότι, όπως ανέφερε, είχε ζητήσει με γραπτή αίτησή της, να της δοθούν στοιχεία σχετικά με τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τους επαγγελματίες, της δόθηκε απλά μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που όμως δεν απαντά στο αίτημά της. Ο κος Δήμαρχος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι δεν είδε το περιεχόμενο της απάντησης (!), ενώ ο κος Αντιδήμαρχος που πήρε τον λόγο, αναφέρθηκε στην πρόθεσή σου να αγωνιστεί ενάντια στην Κτηματική Υπηρεσία και στο ότι και τις προηγούμενες χρονιές, καθυστερούσαν να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες με τους κοινόχρηστους χώρους! Μάλλον δεν είχε καταλάβει ότι το ημερολόγιο έγραφε 26 Ιουλίου!

Ο κος Ζαβιτσάνος αναφέρθηκε και στον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο Δήμο με απόφαση Δημάρχου, για να αναρωτηθεί γιατί δεν ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ο κος Δήμαρχος έχει ήδη στείλει την έκθεση του ορκωτού λογιστή, σε άλλες υπηρεσίες. Ενημέρωσε για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου αφού αμφισβήτησε τα στοιχεία της έκθεσης, επανέπεμψε τα απολογιστικά στοιχεία στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, για νέα επεξεργασία.











Τα προβλήματα της καθημερινότητας του οικισμού Βαθέος, τέθηκαν από τον πάρεδρο του οικισμού κο Μάντζαρη, για να δεχθεί την απρόσμενα έντονη και επιθετική αμφισβήτηση από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο, που υποστήριξαν ότι τα πράγματα είναι και «ελαφρώς καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν»!

Από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Σπαρτοχωρίου τέθηκε το θέμα της αρμολόγησης στις «βόλτες», στο αλσύλιο. Ο κος Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι είναι αποκλειστικά δική του η πρωτοβουλία, ενώ και ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κος Κονιδάρης Πάνος, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του, επισήμανε την «ασχήμια» και πρότεινε την αποκατάσταση στην προγενέστερη μορφή.

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης τώρα:
Γενικά τα θέματα ήταν 5, από τα οποία ψηφίστηκαν μόνο τα 2! Το 3ο θέμα αναβλήθηκε για διαδικαστικούς λόγους.

Στο 1ο θέμα (Οργάνωση και λειτουργία οικισμών) ουσιαστικά επικαιροποιήθηκαν οι έως τώρα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά σχεδόν ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, επισήμανε την επικινδυνότητα των νέων μεταλλικών μπαρών (και την αστική ευθύνη που απορρέει από αυτό), με τις οποίες επιχειρείται να κλείνει ο δρόμος.

Στο 2ο θέμα (αμοιβή δικηγόρου για τον διακανονισμό) εγέρθησαν πολλές αντιρρήσεις σε σχέση με το ύψος της αμοιβής και το θέμα πέρασε οριακά (5-4-1)

Το 4ο θέμα δικαιολογεί πλήρως και τον τίτλο του άρθρου, αφού ακούσαμε ταγελαφικά πράγματα.

Παρότι η διατύπωση του θέματος ήταν σχετικά με την τιμή πώλησης του νερού στα λιμάνια, αυτό προϋπέθετε να έχει ευρεθεί ο τρόπος διαχείρισης. Τον τρόπο αυτό είχε υποσχεθεί στην Οικονομική Επιτροπή, ότι θα τον εισηγούνταν ο κος Δήμαρχος. Στην συζήτηση που γενικεύτηκε, ζητήθηκαν εξηγήσεις από την δημοτική αρχή, για την άναρχη και ζημιογόνα για τον Δήμο κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στα λιμάνια, με την αυθαίρετη χρήση ρεύματος και νερού από τουρίστες.

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές εικόνες από τα Σπήλια για να καταλάβετε:
IMG_2256

IMG_2259

Ο κος Αντιδήμαρχος, παραδέχτηκε ότι κάποιοι επαγγελματίες εισπράττουν χρήματα, τα οποία θα δώσουν με μορφή χορηγίας στο Δήμο κάποια στιγμή! Όμως δεν υπήρξαν απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν τεθεί, όπως γιατί αφού δεν είχαν λύσεις διαχείρισης, συντήρησαν και έθεσαν σε λειτουργία τα πίλερς. Αυτό που άφησε άναυδους τους παραβρισκόμενους, ήταν η δήλωση του αντιδημάρχου κου Κονιδάρη, ότι το νερό και το ρεύμα έως τώρα, είναι χορηγία του Δήμου στον τουρισμό! Φανταζόμαστε (και ελπίζουμε) να αστειευόταν…
Σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης, που είχε δεσμευτεί να φέρει ο κος Δήμαρχος, στην πραγματικότητα ήταν ανέφικτος, αναγκάζοντας ακόμα και τον Αντιδήμαρχο να εκφράσει την έντονη διαφωνία του. Τελικά η πρόταση που φάνηκε να έχει την συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η πρόταση της αντιπολίτευσης, που πρότεινε τον προγενέστερο τρόπο διαχειρισης (δηλαδή με έναν άνθρωπο σε κάθε λιμάνι, όλη την ημέρα). Στην πρόταση αυτή αντέδρασε μόνο ο κος Δήμαρχος, ο οποίος άφησε να υπονοηθεί ότι θα το καταγγείλει στο ΙΚΑ και ότι αυτός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Μετά από αυτό, η αντιπολίτευση απέσυρε την πρότασή της, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να αναλάβει τελικά τις ευθύνες της.
Έτσι οδηγηθήκαμε στο να μην παρθεί καμία απόφαση με αποτέλεσμα προφανώς να συνεχιστεί η υπάρχουσα (άναρχη) κατάσταση στα λιμάνια… Θλίψη.

 

Στο 5ο θέμα: Η αντικατάσταση του Δημάρχου στο Πολιτιστικό Κέντρο με άλλον σύμβουλο δεν βρήκε ανταπόκριση από κανέναν σύμβουλο της συμπολίτευσης (!), με αποτέλεσμα να υπάρξει έκρηξη του Αντιδημάρχου (που θα ήταν ο νέος Πρόεδρος του Π.Κ.) για τον πρόχειρο τρόπο που ήρθε το θέμα στο συμβούλιο, δημιουργώντας προστριβή με τον Δήμαρχο για να κλείσει ένα συμβούλιο, έτσι κι αλλιώς άγονο, με τον πιο άγονο τρόπο. Κρίμα…