Διάβημα-διαμαρτυρία πολιτών για την ασύστολη καταπάτηση του αιγιαλού

DSCN1907

Λάβαμε επιστολή (την οποία και δημοσιεύουμε παρακάτω), καθώς και χαρακτηριστικές φωτογραφίες για την καταπάτηση που υφίσταται ο αιγιαλός από ιδιοκτήτες βιλών τα τελευταία χρόνια. Το θέμα είναι πράγματι σοβαρό και αναμένονται εξελίξεις.

DSCN1881 (1)

ΣΤΟ ΒΙΛΑ-ΝΗΣΙ ΟΙ REAL ESTATE EXOYN…. ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Με ανησυχία παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια την υποτιθέμενη ανάπτυξη του νησιού με το μοντέλο της βίλας με πισίνα το δημόσιο αιγιαλό που απευθύνεται σε υψηλού οικονομικού επίπεδου τουρισμό. Μόνο που αυτή η ανάπτυξη έχει βάλει σε κίνδυνο το ίδιο το περιβάλλον του νησιού με την ασύδοτη εκτός σχεδίου δόμηση, την δόμηση σε κορυφογραμμές , την έντονη παράλια δόμηση.
Αυτή τη στιγμή η ακτογραμμή του νησιού στο Μπάλο , στα Αμπελάκια ,στην Ελιά , στου Ρεμετζινού , στη Λίμνη κ.λ.π. έχει υποστεί ολοφάνερες πολλαπλές αλλοιώσεις με δόμηση μέσα στη θάλασσα ,με πλήρη ιδιωτικοποίηση των παραλιών με φράχτες , εξέδρες μπετόν , σκάλες κ.λπ. και ταμπέλες που επιβεβαιώνουν την απαγόρευση προσπέλασης των ακτών, αλλά και την αλιεία στη γύρω περιοχή. Και όλα αυτά σε περιοχές που έχουν καθοριστεί ως προστατευτέες.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις άδειες δόμησης , τον καθορισμό η μη της γραμμής αιγιαλού, τις αγοραπωλησίες και την ακριβή έκταση της αγοραπωλησίας και αν αυτή προσμετρά τον αιγιαλό και την παραλία στην αρτιότητα του οικοπέδου ,είναι θέμα που πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από τις αρμόδιες αρχές και τις υπηρεσίες. Προς αυτή τη κατεύθυνση καλούμε το Δήμο Μεγανησίου, την περιφέρεια , το λιμενικό , την πολεοδομία Λευκάδος , τη κτηματική υπηρεσία να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα και να προστατέψουν το περιβάλλον του νησιού.
Σήμερα όλο το νησί έχει μπει στο στόχαστρο των μεσιτών και REAL ESTATE αμφιβόλου νομιμότητας και αποτελεί επενδυτικό στόχο , ενώ οι πιέσεις που δέχεται το περιβάλλον του νησιού από την εκτός σχεδίου δόμηση είναι ισχυρότατες. Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί εκμετάλλευσης της γης και παραμείνει χωρίς ειδικές διατάξεις η εκτός σχεδίου δόμηση ,οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές και για το περιβάλλον του νησιού αλλά και για τους κατοίκους . Μια τέτοια σοβαρή εξέλιξη θα έχει αναμφίβολα και επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού και στις αξίες της γης, αφού η εντατική εκμετάλλευση της με νόμιμα και αυθαίρετα δημιουργούν υψηλούς κινδύνους για τη φυσιογνωμία του νησιού και λόγω του μεγέθους του. Καλούμε το υπουργείο να προβεί άμεσα στην έκδοση ειδικών διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση .
Καλούμε το Δήμο να προχωρήσει άμεσα και από κοινού με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αυτοψία των παράλιων περιοχών με το σκάφος που έχει στην ιδιοκτησία του και να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να δει άμεσα την προώθηση θεμάτων που αφορούν την δημιουργία σχεδίου για τον καθορισμό των χρήσεων.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Σημ. ΜΤ: Το κείμενο υπογράφουν 65 πολίτες του Μεγανησίου και τα ονόματά τους είναι στην διάθεση του σαίτ (δεν τα δημοσιεύουμε για λόγους οικονομίας χώρου και επειδή η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται).