Ο Μεγανησιώτης Δήμαρχος Βύρωνα στον Εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Με μια λαμπρή εκδήλωση εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Βύρωνα. Το τελετουργικό της ημέρας συμπεριλάμβανε Κωδωνοκρουσίες στους Ιερούς Ναούς, τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Α. Τριάδος, την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης) και τη μαθητική παρέλαση.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, ανέφερε ότι διδασκόμαστε από την ιστορική μνήμη και ότι “…τη σημερινή ημέρα αποτίουμε ένα φόρο τιμής στους ανθρώπους που αντιστάθηκαν με ηρωισμό, αυταπάρνηση και θυσίες στην επίθεση της φασιστικής Ιταλίας, υπερασπίζοντας όχι μόνο το δικό μας συμφέρον, αλλά όλων των σκλαβωμένων λαών που βρισκόταν κάτω από την απειλή του φασισμού και του ναζισμού.”
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Βύρωνα έκανε λόγο σε “…έννοιες αδιαπραγμάτευτες όπως είναι η αντίσταση των λαών απέναντι σεμορφώματα και τυφλωμένες από έπαρση και μίσος μάζες”, αναφέροντας ότι “το φαινόμενο της αντίστασης, τόσο τον Οκτώβρη του 1940, όσο και μετέπειτα, την περίοδο της κατοχής, παίρνει σάρκα και οστά χάρη στην ηρωική συμμετοχή απλών ανθρώπων που ζυμώθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον καταπίεσης. Ειδικά στην κατοχή, διαδηλώσεις, μαζικές απεργίες και ένοπλες συγκρούσεις με τον εχθρό αποτέλεσαν ένα καθημερινό σχεδόν σκηνικό, παρά την ισχυρή καταστολή από την πλευρά των ντόπιων και ξένων δυναστών. Πρόκειται για τη σοβαρότερη επαναστατική στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας” ανέφερε σχετικά ο κ. Κατωπόδης.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την περιοχή του Βύρωνα “μια πόλη που γνωρίζει πολύ καλά την έννοια της λέξης «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»” και “που αντηχεί ακόμα το αίτημα για λευτεριά, για πάλη ενάντια στο φασισμό, κάνοντας λόγο για το “Μπλόκο της Νέας Ελβετίας, το Μπλόκο της Γούβας, το Μπλόκο στην καρδιά του συνοικισμού, το σαμποτάζ στο εργοστάσιο του Μαλτσινιώτη” και άλλες αντιστασιακές δράσεις κατοίκων του Βύρωνα εκείνη τη χρονική περίοδο.
Ο Δήμαρχος Βύρωνα πραγματοποίησε αναφορά στο προσφυγικό, λέγοντας “πως μπορούμε να μη βοηθήσουμε, όταν η πόλη μας είναι ένα αμάγαλμα απο πρόσφυγες και εσωτερικούς μετανάστες με πολυπολιτισμικά στοιχεία”. “Όταν δημιουργήθηκε από πρόσφυγες”. Ο Δήμαρχος Βύρωνα ανέφερε ότι “ο φόρος του αίματος που πληρώνουν οι πρόσφυγες, ειδικά τα μικρά παιδιά, είναι πολύ μεγάλος. Η χώρα μας είναι ο πρώτος σταθμός υποδοχής και διέλευσης των συνανθρώπων μας. Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί οργανωμένα και με σχέδιο. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να συνδράμει αυξάνοντας τη χρηματοδότηση της για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, σε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες και φυσικά για τη δυνατότητα προώθησης και υποδοχής του μεταναστευτικού ρεύματος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.”, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για τη συμμετοχή του Δήμου στην καμπάνια αλληλεγγύης των προσφύγων με μια σειρά δράσης, “μια προσπάθεια που θα συνεχισθεί, αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες.
Μετά το τέλος της ομιλίας ο κ. Κατωπόδης κήρυξε την έναρξη της παρέλασης που πραγματοποιήθηκε από τα νιάτα της πόλης με τον λαμπρό τρόπο που αρμόζει τη συγκεκριμένη ημέρα.
Στον εορτασμό παρευρέθηκαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωματείων, Οργανώσεων, Προσκόπων, Οδηγών, καθώς και αντιπροσωπεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: Δήμος Βύρωνα