ΔΗΛΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ δημοτικής παράταξης «ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον» στις δηλώσεις του κου Δημάρχου.

50193_112911555434725_3584_n

«ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον» στις δηλώσεις του κου Δημάρχου.

Στο χαρακτηρισμό του κου Δημάρχου για την αντιπολίτευση, με την φράση «ο κος Ζαβιτσάνος και η παρέα του» αλλά και στον ισχυρισμό του, ότι επί 7,5 χρόνια δεν έγινε κανένα έργο στο Σπαρτοχώρι, αντέδρασε με έντονη δήλωσή της η δημοτική παράταξη του κου Ζαβιτσάνου. Η τοποθέτηση του κου Δημάρχου έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο από το οποίο απουσίαζε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το θέμα φάνηκε να περνάει απαρατήρητο μέχρι την στιγμή, που έγινε αντικείμενο ειδικού ρεπορτάζ από το site του κου Γαβρίλη. Η ανάγκη ειδικού ρεπορτάζ προέκυψε από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο Σπαρτοχώρι απέναντι στη δημοτική αρχή, ύστερα και από την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, όπου οι συνολικές πιστώσεις για έργα στο Σπαρτοχώρι ανέρχονται στο συνολικό ποσό των… έξι χιλιάδων ευρώ (6.000€)! Το άρθρο που «στήθηκε» από τον κο Δάγλα και τον κο Γαβρίλη, με συνειδητά ψέματα όπως αποδεικνύεται, επαναλαμβάνει αυτά που είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κος Δάγλας, προσπαθεί να υποβαθμίσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ταυτόχρονα να πείσει ότι σε μεταγενέστερη κατανομή δεν θα αδικηθεί το Σπαρτοχώρι!

Αναλυτικά η δήλωση της δημοτικής παράταξης «ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον»:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΜΕΓΑΝΗΣΙ – Μαζί στο μέλλον»

 

                                       ΔΗΛΩΣΗ

Από τον κο Παύλο Δάγλα και τον κύριο Γαβρίλη, δεν περιμέναμε ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος, σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό «ο κ. Ζαβιτσάνος και η παρέα του». Προφανώς υπονοούν μια δημοτική παράταξη, που τίμησε την ψήφο του Μεγανησιώτη με ένα σημαντικό έργο και για το οποίο είναι περήφανη. Κατ’ επανάληψη, έχουμε αποδείξει το πόσο συκοφάντες, ψεύτες και λασπολόγοι είναι. Και το λέμε με ευθύτητα, χωρίς ερωτηματικά ή άλλα στίγματα του γραπτού λόγου! Ας αποδείξουν ότι δεν είναι!

Σχετικά λοιπόν με τις τελευταίες δηλώσεις τους , ότι δηλαδή είχαν 7,5 χρόνια να γίνουν έργα στο Σπαρτοχώρι και τα … δήθεν οράματά τους για το Σπαρτοχώρι. Αναφέρουμε μερικά από τα έργα και τις δράσεις μας αποκλειστικά στον οικισμό Σπαρτοχωρίου, χωρίς να αναφερόμαστε στα γενικότερα έργα, που προφανώς αφορούν και το Σπαρτοχώρι, όπως για παράδειγμα την ύδρευση, την υγεία, τα έργα περιβάλλοντος, τον τουρισμό κ.λ.π

Επίσης να υπενθυμίσουμε την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρέθηκε ο Δήμος το 2011 και 2012, που βασική προτεραιότητα έμπαινε τότε η ανάγκη να μείνει όρθιος. Τα καταφέραμε, για να υπάρχει σήμερα γεμάτο ταμείο, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα!

 

Έργα και δράσεις στον Οικισμό Σπαρτοχωρίου

  ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ
1 Πλακοστρώσεις : Εκκλησία- Σωκράτη, Στραγαλινού -Τζούμα,   Αρεθέϊκα
2 Πλακοστρώσεις : Από εκκλησία- Στεφάνι- κεντρική αγορά – Στεφάνι , Σκλαβενίτη – συνεταιρισμό,
3 Αλσύλλιο Ηλεκτροφωτισμός – Αποψίλωση (Κάθε δύο χρόνια το αποψιλώναμε)
4 Αγορά ακινήτου Σπαρτοχώρι (από Καββαδά) – Δρόμος προς Τσολακέικα
5 Δρόμος Ρόκας- Μονοπάτι Σπηλιάς Κύκλωπα
6 Συντήρηση- Παλιό Δημοτικό Σπαρτοχωρίου
7 Πλακόστρωση Μαμαϊτα, Κατωποδέϊκα κ.α
8 Επισκευή σκάλας «Αλμυρά»
9 Διαμόρφωση παραλίας «Ρόκα» – Αναψυκτήριο
10 Διαμόρφωση περιοχής Σπήλια (ασφαλτικά – κρηπίδωμα) αλλά και   συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα προστασίας, Αλμυρά. Εξοπλισμοί λιμανιού.
11 Ανάπλαση – συντήρηση χώρων άθλησης & πολιτισμού Σπαρτοχωρίου (Γυμνάσιο)
  ΟΔΟΠΟΙΙΑ
1 Είσοδος οικισμού από λαγκάδι μέχρι Ζαμπάτη και σύνδεση με περιφερειακό.
2 Διαμόρφωση δρόμου από δεξαμενή Τζούμα προς περιφερειακό
3 Συντήρηση δρόμου προς Ράχες
4 Δρόμος Τιμόθεου – Περιφερειακός
5 Δρόμος βλασταράς
6 Δρόμος Γυμνασίου (είσοδος Σπαροχωρίου)
7 Αποκατάσταση προσβασιμότητας και συντήρηση   οδικού δικτύου, δρόμος Άη – Γιαννιού, Στραβνάμ, Κουτελάδες κ.λ.π
  Υπάρχουν έργα γενικότερης σημασίας, κυρίως παιδείας και πολιτισμούαθλητισμού, που όμως έγιναν στο Σπαρτοχώρι και είναι:

 

1 Συντήρηση Γυμνασίου -Λυκείου – Νέες αίθουσες
2 Μελέτη προσθήκης αιθουσών Γυμνασίου – Λυκείου
3 Κατασκευή νέας σύγχρονης αίθουσας πολιτισμού
4 Συντήρηση αγροτικού ιατρείου
5 Ηλεκτρονικός εξοπλισμός αίθουσας πολυχώρου (Ήχος, φως)
7 Οργάνωση και λειτουργία Γυμναστηρίου
8 Εγκατάσταση και εξοπλισμός Δημοτικού Οδοντιατρείου
  ΔΙΑΦΟΡΑ
1 Η αντικεραυνική προστασία του οικισμού
2 Η διαμόρφωση και οι εξοπλισμοί των παιδικών χαρών
3 Παρεμβάσεις – συντηρήσεις- εξοπλισμοί κοινοχρήστων χώρων
4 Δημιουργία και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης
5 Αποκατάσταση χώρων απορροής ομβρίων και λυμάτων (Σκιώτη- Σπαρτοχώρι κ.α.)
6 Αποψιλώσεις και αποκατάσταση προσβάσεων στο αλσύλλιο Σπαρτοχωρίου. Αντικατάσταση επισκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
7 Διευθετήσεις όμβριων στον οικισμό (π.χ Μπεκιαρέικα)

 

Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει να κάνει με ένα σχεδιασμό που δεν ολοκληρώθηκε σαν δράση, γι’ αυτό και δεν καταγράφεται, όπως για την περιοχή του Άη – Γιάννη, της Σπηλιάς του Παπανικολή, τα αρχαιολογικά ευρήματα και αλλού. Σε όλα αυτά όμως να προσθέσουμε και αυτά που αφήσαμε. Κάποια γίνονται και κάποια αγνοείται η τύχη τους. Αυτά είναι:

  1. Προβολή της ιστορικής διαδρομής του Μεγανησίου Λευκάδας, προϋπολογισμού 350.000 €. Το παλιό δημοτικό Σπαρτοχωρίου, αναπαλαιώνεται και διαμορφώνεται σε μουσείο. Είναι σε εξέλιξη!
  2. Βελτίωση προσβασιμότητας και δικτύωση χώρων ενδιαφέροντος μέσω παλαιών μονοπατιών στο Μεγανήσι Λευκάδας ,προϋπολογισμού 330.000 €. Διαδρομές, που συνδέουν μαζί με το υπάρχον οδικό δίκτυο όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του Νησιού. Μεταξύ άλλων: Σκάλα Σπήλια – Σπηλιά Κύκλωπα, Προς Σπηλιά Παπανικολή, Προς Σπαθί μου Ράχη (Ράχες), Παλιός δρόμος Άη Γιάννη. Δεν γνωρίζουμε την τύχη τους.
  3. Αναπαλαίωση – Συντήρηση παλαιών πηγαδιών στο Μεγανήσι Λευκάδας, προϋπολογισμού 100.000 €. Αναπαλαιώνουμε και προβάλλουμε όλα τα παλιά (κοινόχρηστα) πηγάδια, που για το Σπαρτοχώρι (ήταν ) είναι: Τα πηγάδια Σπήλια, Ρόκα, βλασταρά. κ.λ.π Η δημοτική αρχή τα αποποιήθηκε και απεντάχθηκαν.
  4. Η πλατεία Σπαρτοχωρίου, έργο που το αφήσαμε στην νέα δημοτική αρχή σε φάση προένταξης. Μαζί με αυτό και πίστωση 125.000€ για την αγορά του παλιού ελαιοτριβείου του «Βρεττού», όπως και την πίστωση 150.000€ για το νέο ελαιοτριβείο.

Τέλος, για την «Ρόκα» υπήρχε μελέτη διαμόρφωσης του χώρου, που συμπεριλαμβάνει και το αναψυκτήριο.   Μελέτη εγκεκριμένη, που εκπόνησε η αρχιτέκτων Κατερίνα Χελιδώνη. Τώρα, το γιατί ο κος Δάγλας εκπονεί νέα μελέτη χωρίς το αναψυκτήριο, χωρίς τη γραμμή παραλίας, χωρίς το παραπλεύρως απαλλοτριωμένο κομμάτι, προφανώς και έχει να κάνει με το δικό του «όραμα»!

Αυτά σε γενικές γραμμές για το Σπαρτοχώρι.

Αν και είχαμε αποφασίσει να πάψουμε να ασχολούμαστε με το δίδυμο Παύλο – Γαβρίλη και Σία, δεν αντέξαμε, χρονιάρες μέρες,   στον πειρασμό να απαντήσουμε… Περιμένουμε την επόμενη φορά, για το Κατωμέρι και το Βαθύ. Περιμένουμε….

Μέχρι τότε!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΕΣ.

Με την ευχή μας, το 2016 να φέρει χαρά και ευτυχία σε κάθε Μεγανησιώτη.

 

Μεγανήσι 2 Γενάρη 2016

 

 

                       Κατά Παύλου… « Ο κος Ζαβιτσάνος και η … παρέα του»