Τα «τέλη και τα τελόπουλα»: τρίτη πράξη της ιλαροτραγωδίας, με το ίδιο όμως τέλος

piase-to-augo

Για τρίτη συνεχή φορά το θέμα του δημοτικού συμβουλίου ήταν -ποιο άλλο;- τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Ο κος Δήμαρχος μέσω της Οικονομικής Επιτροπής έφερε νέα πρόταση με επιπλέον αυξήσεις αυτή την φορά στα νοικοκυριά και μειωμένες (σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση) αυξήσεις στους επαγγελματικούς χώρους. Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, και αυτή την φορά τα τέλη καταψηφίστηκαν, ενώ ο Αντιδήμαρχος κος Κονιδάρης κατέβασε δική του πρόταση (σαφώς ηπιότερη αυτής του κου Δημάρχου) η οποία υποστηρίχτηκε από τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κο Δάγλα, ενώ και η αντιπολίτευση παρέμεινε στην θέση της για μη αύξηση των τελών. Ενδιαφέροντα σημεία είχαμε όμως και πριν την ημερήσια διάταξη. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

Ενημέρωση δημάρχου:

Ερωτήσεις προ ημέρήσιας:

Μεταξύ αυτών και το θέμα (έλλειψης) των γιατρών και το άλλο θέμα της ΚΥΑ όπου αφήνεται έξω από τους σεισμόπληκτους δήμους ο Δήμος Μεγανησίου, στερώντας του τα όποια προνόμια θα σήμαινε κάτι τέτοιο. Η απάντηση του κου Δημάρχου για τους γιατρούς ήταν ότι μας πήραν τον αγροτικό οριστικά (;), ενώ για το θέμα του μη χαρακτηρισμού του νησιού σε σεισμόπληκτου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δόξα τω θεώ, είμαστε δύναμη!», αρνούμενος να δεχτεί ότι έχουμε ανάγκη αυτών των προνομίων…


Προ ημερήσιας επίσης ετέθη ζήτημα για την συμπεριφορά των δημοτικών συμβούλων σε σχέση με τους επαγγελματίες, από τον δημότη κο Γιάννη Σολδάτο, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ρουφιάνους» όσους δημοτικούς συμβούλους κατά καιρούς είχαν καταγγείλει παρανομίες. Η ουσία των επιχειρημάτων του -εάν τα κατανοήσαμε σωστά- υπήρξε το ότι θα έπρεπε, απέναντι σε ένα ανάλγητο κράτος, οι μικροπαρανομίες των επαγγελματιών να μην καταγγέλονται από τον εκάστοτε Δήμο. Απαντήσεις πήρε από τους δ.σ. Θ.Κονιδάρη, Στ. Ζαβιτσάνο και Π. Κονιδάρη:







Ημερήσια διάταξη: το θέμα των τελών
Με την παραδοχή ότι είναι «Η πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Μεγανησίου που τέτοια εποχή δεν έχει προϋπολογισμό…», ξεκίνησε την εισήγησή του ο κος Δήμαρχος.Για μια ακόμα φορά προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα αύξησης των τελών. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός! (…)Μπαρούτι!» συνέχισε.

Η θέση της Αντιπολίτευσης: «Ο δήμαρχος επιμένει απαξιώνοντας αυτό που του λέει το δημοτικό του συμβούλιο»

Επίθεση στην πρόταση έκανε και ο σύμβουλος της Συμπολίτευσης κος Αργύρης (την χαρακτήρισε ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη), κάτι που μάλλον εκνεύρισε τον κο Δάγλα που τον χαρακτήρισε «πρόεδρο του ψέματος» και ακολούθησε φυσικά διαπληκτισμός, όπου είδαμε τον δήμαρχο να σηκώνεται για μια ακόμα φορά απειλητικά από την θέση του και να χρησιμοποιεί διάφορες βαριές εκφράσεις, αδιαφορώντας για τον ρόλο του και τον θεσμό που εκπροσωπεί. Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά δεν μας κάνουν πλέον καμία εντύπωση, μας έχει συνηθίσει, ο δε κος Αργύρης (και όχι μόνο) αποτελεί κάθε φορά γι’ αυτόν κόκκινο πανί.

Η αντιπρόταση του Αντιδημάρχου:

«Η αύξηση αυτή των τελών είναι απαράδεκτη» και με «απειλούν μέσω διαδικτύου» δήλωσε. «Γράφουν το όνομά σου, καλέ μου άνθρωπε;» τον ρώτησε τότε ο δήμαρχος για να δεχθεί την παρέμβαση «εσύ το έγραψες το σχόλιο δήμαρχε και ξέρεις ότι είναι ή δεν είναι για τον Θανάση;». Παρακάτω ο Αντιδήμαρχος, μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές του δημάρχου, διαμαρτυρήθηκε: «δεν μ’ ακούς κατ’ ιδίαν, δεν με ακούς και στο δημ. συμβούλιο;!». Μην το χάσετε αυτό το βίντεο, πολλώ δε μάλλον που έβγαλε και ειδήσεις στο τέλος για την ύδρευση και τα σκουπίδια!

«Ας έρθει κι ο Γκραν Πάπας να κάνει ό,τι θέλει με τα τέλη και τα…τελόπουλα»:

Τοποθέτηση Λάμπρου Δάγλα: «Εφόσον ο κος δήμαρχος δεν παίρνει τις πολιτικές ευθύνες, δεν μπορώ να τις πάρω εγώ»

Τοποθέτηση Παν. Κονιδάρη:

Καταψήφιση:

Η πρόταση του κου Δημάρχου πήρε 4 ψήφους (και 7 κατά), η πρόταση της Αντιπολίτευσης 5 ψήφους και η πρόταση του Αντιδημάρχου 2 ψήφους, άρα δεν πέρασε καμία.

Κι ένα τελευταίο σχόλιο.
Είδαμε (και) σε αυτό το συμβούλιο κάποιους συγκεκριμένους πολίτες (τους συνήθεις…»υπόπτους») να δημαγωγούν, να σχολιάζουν μεγαλόφωνα, να ειρωνεύονται όσους δημ. συμβούλους (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) δεν συμφωνούσαν με τον δήμαρχο, να κάνουν φασαρία κτλ. Να υποθέσουμε ότι οι συνδημότες μας αυτοί αρέσκονται στα χαράτσια; Μωρέ μπράβο! Πρωτοφανές! Και τότε, για να κάνουμε και μια πρόταση, γιατί δεν αναλαμβάνουν σαν καλοί εθελοντές όλα τα χαράτσια που προτείνει ο κος δήμαρχος οι ίδιοι, για να ησηχάσουν κι αυτός, κι αυτοί κι εμείς;