Στα όρια και το ΚΥ Βασιλικής, τοποθέτηση βουλευτή κου Καββαδά και ένα σχόλιο

autopic1715

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ
Βουλευτής Ν. Λευκάδας
αν. Γραμματέας Κ.Ο Νέας Δημοκρατίας

Αθήνα 03 Φεβρουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Αναστολή εφημεριών στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής

Δυστυχώς πληροφορούμαι ότι αναστέλλονται οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής.
Ήδη η 6η Υγειονομική Περιφέρεια κοινοποίησε σχετική απόφαση, μεταξύ άλλων, προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, όπου αναφέρει ότι «λόγω εκτάκτων αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδος και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, αναστέλλεται η εφημερία του ΠΕΔΥ- ΚΥ Βασιλικής μέχρι 20-04-2016». Επιπλέον σημειώνεται ότι «το Κ.Υ Βασιλικής θα λειτουργεί σε τακτικό πρωινό ωράριο και στη συνέχεια οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής θα καλύπτονται από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας».

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες της Λευκάδας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής της Βασιλικής, που ήδη έχουν δοκιμαστεί από το φονικό σεισμό του Νοεμβρίου, αυτή τη φορά δέχονται ένα επιπλέον πλήγμα, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
Ουσιαστικά αφήνουν το Κέντρο Υγείας της Βασιλικής χωρίς εφημερίες και αναγκάζουν τους πολίτες να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα μακριά, για να καλύψουν κυρίως τις έκτακτες ανάγκες υγείας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα στελέχωσης και του Νοσοκομείου Λευκάδας και του Κέντρου Υγείας Βασιλικής. Θα μπορούσαν όμως να εξευρεθούν λύσεις ώστε να καλύπτονται, χωρίς ρίσκα για όλους τους κατοίκους του Νησιού, οι ανάγκες στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Για να υπάρξει λύση στο θέμα και ενόψει της λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας, θα πρέπει να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό και μην προσπαθούν με ημίμετρα να διαχειριστούν το πρόβλημα.
Πραγματικά με ανησυχεί ο τρόπος που χειρίζονται τα προβλήματα υγείας του Τόπου η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός.
Εκτός κι αν το σχέδιό τους είναι να κλείσουν οριστικά το Κέντρο Υγείας στη Βασιλική και η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργού Υγείας κ. Ξανθού που προβλέπει ότι οι γενικοί γιατροί του ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία) θα συμμετέχουν στις εφημερίες του ΕΣΥ, αποτελεί απλώς «τα προεόρτια» μιας τέτοιας πολιτικής.

………………………………………………………………………..

Σχόλιο ΜΤ: Να συμπληρώσω ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη του νησιού παρουσιάζει μια εικόνα απίστευτης διάλυσης, πρωτόγνωρη σε όσους υπηρετούμε το σύστημα υγείας, αλλά και σε όλους τους πολίτες του νομού. Τα λάθη και οι αποσπασματικοί χειρισμοί του παρελθόντος και του παρόντος, οι μνημονιακές «δεσμεύσεις», η συνολική κατάσταση στην χώρα, εξαθλίωσαν το νοσοκομείο και κατ’ επέκταση τείνουν να εξαθλιώσουν και τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά αγροτικά, τα μόνα κύτταρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είχαν απομείνει ζωντανά.

Η κατάσταση δε επιδεινώνεται ραγδαία και τα σημάδια της στο Μεγανήσι είναι εμφανή: μας πήραν τον έναν αγροτικό (μάλλον οριστικά και αμετάκλητα) και η προκήρυξη για τον δεύτερο που έπρεπε να έχει βγει εδώ και καιρό αγνοείται. Ακόμα κι αν έρθει δεύτερος όμως είναι πολύ πιθανό να τον πάρουν κι αυτόν. Απομένει ο Γενικός Ιατρός, που δεν αποκλείεται, σύμφωνα και με τον βουλευτή, να κάνει κι αυτός εφημερίες στο Νοσοκομείο! Μετά βέβαια στο νησί μας, στην Βασιλική, στο Νυδρί κτλ, θα κάνει εφημερίες ο… παπάς.

Μήπως έφτασε η ώρα για μια δυναμική απάντηση, πριν έρθει καλοκαίρι και κλάψουμε με μαύρο δάκρυ;