Δημοτικό συμβούλιο: στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα του νησιού

DSC00193

Το χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, παρά τις επιμέρους αντιπαραθέσεις, είχε ένα πρόσθετο στοιχείο: ανέδειξε όλα τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή το Μεγανήσι. Η έλλειψη προϋπολογισμού που κινδυνεύει να νεκρώσει τον Δήμο, η απόπειρα υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου μας σε τριθέσιο, η νέα αποικιοκρατική σύμβαση με τον Δήμο Λευκάδας που θα μας στερήσει και το νερό, το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών (τώρα και στο μέλλον), η έλλειψη προσωπικού στον Δήμο και αρκετά ακόμα, συζητήθηκαν ή προ ή κατά την ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα υπήρξε και η αντικατάσταση του παραιτηθέντος Στάθη Ζαβιτσάνου (για τον οποίο όλοι είχαν δυο λόγια να πουν) από την Βησσαρία Πολίτη  και η επισημοποίηση του νέου επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Παναγιώτη Κονιδάρη. Αναλυτικότερα:

Ενημέρωση Δημάρχου:

Εισαγωγή και ερώτηση προ ημερήσιας από τον δ.σ. Π.Κονιδάρη:

Ο δ.σ. Γιώργος Αργύρης:

Ακολούθησε το θέμα της υποβάθμισης του σχολείου από 4θέσιο σε 3θεσιο (κάτι που σημαίνει ότι χάνει τις ειδικότητες), όπου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κατέθεσε ψήφισμά του στον Πρόεδρο και διαμαρτυρήθηκε για το ότι το σχετικό έγγραφο είχε φτάσει στον Δήμο από τις 18 Γενάρη και δεν ενημερώθηκε κανείς, ώστε να προλάβουμε καταστάσεις. Για ολιγωρία κατηγόρησε και η Αντιπολίτευση τον κο Δήμαρχο, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Τελικά αποφασίστηκε μια σειρά επαφών και κλιμάκωση κινητοποιήσεων αν χρειαστεί.

Στην επιφάνεια ήρθε και η σύμβαση που έχει αποστείλει ο Δήμος Λευκάδας για την ύδρευση του νησιού, η οποία αλλάζει όλο το σκηνικό της ύδρευσης, αφήνοντας το Μεγανήσι έρμαιο στις διαθέσεις των Βαυκεριωτών (!), αυξάνοντας το κόστος του νερού κατά πολύ, κόβοντάς το κατά το δοκούν και άλλα εξίσου τραγικά. Η Αντιπολίτευση ζήτησε το συντομότερο δυνατόν να συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο για το θέμα και να κληθεί σε αυτό όλος ο κόσμος, ώστε να γνωρίζει. Ο κος Δήμαρχος το χαρακτήρισε πολύ σοβαρό θέμα και ζήτησε προτάσεις από όλες τις πλευρές. Ο κος Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι η δημοτική αρχή έχει δικιά της αντιπρόταση αλλά δεν την ανέλυσε και ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να το φέρει τελικά στο επόμενο συμβούλιο.

Μετά από ερώτηση του Προέδρου της Τ.Κ.Βαθέος κου Π. Μάντζαρη, επιβεβαιώθηκε από τον κο Δήμαρχο ότι τα σκουπίδια πλέον μαζεύονται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή και μόνο! Ο κος Αντιδήμαρχος εξέφρασε σε σχετική ερώτηση συμβούλου της Αντιπολίτευσης την αντίθεσή του σε αυτό και δήλωσε ότι ήταν προσωπική επιλογή του δημάρχου.

Για τις προσλήψεις προσωπικού:

Για τα υδατοδρόμια:


Ένταση δημιουργήθηκε στο θέμα της παραχώρησης ενός παλιού λεωφορείου από τον Δήμο Βύρωνα. Η Αντιπολίτευση διαφώνησε με πολιτικά επιχειρήματα, που ξεκινούσαν από την κεντρική εξουσία που μετατρέπει τους δήμους σε ζητιάνους, αναφέρθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος το οποίο, όπως παραδέχτηκε και ο οδηγός και ο κος δήμαρχος, δεν θα περνάει μέσα από το Σπαρτοχώρι, αναρωτήθηκε γιατί αν χρειαζόμαστε πράγματι μεγάλο λεωφορείο ανταλλάξαμε το καινούριο μας για να πάρουμε ένα σε άθλια κατάσταση (όπως το περιγράφει η απόφαση του δήμου Βύρωνα) κτλ. Η απάντηση του κου Δημάρχου ήταν από αυτές που μας έχει συνηθίσει: «Μας χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτάμε και στα δόντια;»…

Τελικά στο θέμα υπήρξαν 6 ψήφοι υπέρ, 5 κατά και ένα λευκό (Γ.Αργύρης), ενώ ο σύμβουλος Α, Δάγλας είχε ήδη αποχωρήσει.
Ακολούθησε η πλήρωση των διαφόρων επιτροπών με ελάχιστες αλλαγές.

Είναι προφανές ότι τα σοβαρά θέματα που άνοιξαν ή ήρθαν στην επιφάνεια σε αυτό το συμβούλιο θα μας απασχολήσουν για αρκετό καιρό ακόμα, με κάποια από αυτά να είναι κρίσιμα για το μέλλον του τόπου, όπως η ύδρευση και τα σχολεία μας.