Ρώσικη ψυχή στην εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

IMG_0473

Στα πλαίσια του έτους 2016 ως «έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία» και της δημιουργίας τμήματος Ρώσικης λογοτεχνίας στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου εκδήλωση αφιερωμένη στη Ρώσικη τέχνη και λογοτεχνία, στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Λευκάδας.
Στην εκδήλωση μίλησαν η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης κα Μαρία Ρούσσου, ο αντιπρόεδρος του πνευματικού κέντρου δήμου Λευκάδας κος Σπύρος Αρβανίτης, ο πατήρ Αθανάσιος Κοσμάς, η φιλόλογος κα Τασοπούλου Μαρία, η πρόεδρος του Συλλόγου ελληνορώσικης φιλίας Μεγανησίου «ΓΚΟΡΛΙΤΣΑ» κα Ελένα Σίτνικοβα και η πρόεδρος του Συλλόγου ρωσόφωνων Λευκάδας «Σλάβα» κα Γκαλήνα Σμυρνόβα. Επίσης, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μεγανησίου κος Παύλος Δάγλας και οι αντιδήμαρχοι Λευκάδας κος Φίλιππος Κούρτης και κος Σπύρος Πολίτης.
Υπήρξε οπτικοακουστική προβολή πτυχών του ρώσικου πολιτισμού, καθώς και έκθεση βιβλίου ρώσικης λογοτεχνίας στα ρώσικα και στα ελληνικά. Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ρώσικη μουσική από το βιολί που έπαιξε η κα Ελπίδα Κωνσταντινίδη και το πιάνο που έπαιξε η κα Ελένα Σίτνικοβα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Συλλόγου «ΓΚΟΡΛΙΤΣΑ». Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκαν όχι μόνο το άκουσμα ρώσικης μουσικής, αλλά και παιδιά του Συλλόγου με την παραδοσιακή ρώσικη ενδυμασία με ρώσικα γλυκά . Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ελένα Σίτνικοβα μίλησε για την ρώσικη ψυχή μέσα από την ρώσικη τέχνη, τα παιδιά του Συλλόγου η μεγανησιώτισσα Σοφινίνα Κονιδάρη και ο λευκαδίτης Μάρκος Ρομποτής απάγγειλαν το έπος του Α.Πούσκιν «Ο Τσάρος Σαλτάνος» και στις δυο γλώσσες (τη μετάφραση του οποίου έκανε η λευκαδίτισσα κα Βιβέτ Τσαρλαμπά-Κακλαμάνη), που κλέψανε την παράσταση.
Ο Σύλλογος παρουσίασε εξαιρετική έκθεση ρώσικης λαϊκής τέχνης με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα «Χοχλομά», «Φεντόσκινο», «Πάλεχ», «Ματριόσκα», «Ζόστοβο» και άλλα. Στο τέλος της εκδήλωσης τους καλεσμένους περίμεναν τσάι από το αληθινό «Τούλσκι σαμοβάρ» αντίκα, ρώσικα ποτά και παραδοσιακά ρώσικα κεράσματα από το «ΓΚΟΡΛΙΤΣΑ» .
Αυτή η εκδήλωση ήταν η πρώτη στη σειρά εκδηλώσεων στα Ιόνια Νησιά στα πλαίσια του «Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία».

IMG_0462

IMG_0463IMG_0500