Απάντηση Π. Κονιδάρη στον κο Δήμαρχο Μεγανησίου για την επιστολή του για τα δημοτικά τέλη

fotopan

Απάντηση Π. Κονιδάρη στον κο Δήμαρχο Μεγανησίου

για την επιστολή του για τα δημοτικά τέλη

Κε δήμαρχε,
Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν παρατηρώ ότι διαβάζετε την αρθρογραφία μου λέξη προς λέξη και με μεγάλη επιμέλεια κι ελπίζω να μην είναι τα μόνα μη λογιστικά κείμενα που διαβάζετε. Δεν μπορώ ωστόσο να πω ότι χαίρομαι εξίσου όταν τις όποιες απαντήσεις σας τις δίνετε μέσα από το επίσημο site του Δήμου Μεγανησίου. Μάλλον πρέπει να ξεχάσατε ότι το site αυτό ανήκει σε όλους τους δημότες και λειτουργεί για να τους ενημερώνει για τις ανακοινώσεις του δήμου τους, κι όχι για να γίνεται πολιτικό βήμα για τον εκάστοτε δήμαρχο. Εκτός κι αν έχετε σκοπό να παρέχετε την φιλοξενία σε αυτό και σε μένα ή σε οποιονδήποτε άλλο δημότη επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του επί παντός επιστητού. Εξάλλου έχετε και «δικό σας» site, όπως έχετε δημοσίως δηλώσει, οπότε θα σας παρακαλέσω την επόμενη φορά να εμφανίσετε τις τοποθετήσεις σας με πιο κομψό τρόπο.
Στο προκείμενο τώρα, είναι εμφανές ότι προσπαθείτε μάταια να στηρίξετε όλο το οικοδόμημα της επιχειρηματολογίας σας σε ένα και μοναδικό στοιχείο: την δήθεν εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας. Αποκρύπτετε όμως τεχνηέντως το ότι η οικονομική υπηρεσία (και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία) εκτελεί δικές σας πολιτικές αποφάσεις και εντολές! Και ήταν δική σας απόφαση και εντολή προς αυτήν (πράγμα που εξάλλου επιβεβαίωσε και δημόσια σε δημοτικό συμβούλιο η Προϊσταμένη της υπηρεσίας και το γνωρίζουν όλοι οι σύμβουλοι), η ταξινόμηση των υπαλλήλων, η οποία και διόγκωσε τα νούμερα.
Ως εκ τούτου είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη η αύξηση των τελών και δεν υπολογίσατε σε αυτό ούτε τις διαμαρτυρίες και αντιπροτάσεις των δικών σας συμβούλων, πόσω μάλλον της αντιπολίτευσης ή φορέων. Εντέλει σε όποιον κωδικό κι αν επιλέξετε να τοποθετήσετε τους εν λόγω υπαλλήλους, δεν στερούνται των δικαιωμάτων τους και δεν μπορεί κανείς να σας πει και τίποτε, δεδομένου ότι η Αποκεντρωμένη κάνει έλεγχο νομιμότητας κι όχι έλεγχο σκοπιμότητας. Αν πχ εσείς θέλετε να ξεβιδώσετε όλες τις λάμπες για να κάνετε οικονομία στο ρεύμα ή επιλέγετε να μαζεύετε τα σκουπίδια δύο ή εικοσιδύο φορές την εβδομάδα, κανείς δεν μπορεί να σας ενοχλήσει, αρκεί τα τέλη να είναι ισοσκελισμένα. Κι αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά. Επίσης μια μικρή ερώτηση: πέρσι τέτοια εποχή που ήσαστε ο ίδιος δήμαρχος, τους υπαλλήλους αυτούς (πχ τους οδηγούς) πώς τους πληρώνατε; Παράνομα; Χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι οι οδηγοί απασχολούνται μόλις στο ¼ του χρόνου τους με το απορριμματοφόρο. Το υπόλοιπο διάστημα οδηγούν το λεωφορείο και άλλα οχήματα. Κι αυτό παράνομο είναι;
Με λίγα λόγια, κε δήμαρχε, το να κρύβεστε πίσω από ένα χαρτί των οικονομικών υπαλλήλων σας, το οποίο ο ίδιος απαιτήσατε, θυμίζει την τρύπα στην οποία η στρουθοκάμηλος πασχίζει να χώσει το κεφάλι της για να μην την βλέπουν.
Πάμε τώρα και στον προϋπολογισμό των τελών. Σάμπως τα νούμερα που επικαλείστε εκεί, εσείς ο θιασώτης της «νομιμότητας», δεν είναι πλασματικά; Σας επισημάνθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο ότι πχ το κόστος του ηλεκτροφωτισμού ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ κι εσείς προϋπολογίζετε μόλις 14.000. Επίσης δεν προτείνετε καμία πίστωση για την συντήρηση του ΧΥΤΑ όπως είναι σήμερα, είτε για το κόστος μεταφοράς τους αύριο, κόστη που θα είναι υπαρκτά είτε έτσι είτε αλλιώς. Για την συντήρηση και τα καύσιμα των οχημάτων οι 6.000 σας δεν φτάνουν ούτε για πασατέμπο. Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα, όμως είναι προφανές ότι η λογική του ισοσκελισμού είναι το να αποτρέπει κάποια έμμεση φορολογία από πλευράς του δήμου, κι όχι στο να τσακίσει τους μικρούς και δη νησιωτικούς τουριστικούς δήμους που δεν έχουν τους πόρους και τις υποδομές για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους.
Μιας και κραδαίνετε υπερήφανα την σημαία της «νομιμότητας» και της «διαφάνειας», θα σας συμβούλευα να προσέχετε να μην σας πέσει στο κεφάλι το κοντάρι. Γιατί μέχρι τώρα έχουμε δει πολλά και διάφορα. Ενδεικτικά αναφέρω τις δύο φορές που χρειάστηκε εισαγγελική παρέμβαση για να δώσετε έγγραφα, όπως οφείλατε, τις αλλοιωμένες οικονομικές εκθέσεις, την μεθόδευση στην αντικατάσταση της εταιρίας πληροφορικής ΟΤS, την άρνηση είσπραξης εσόδων από αναψυκτήρια και λιμάνια και άλλα πολλά.
Με όλα αυτά, η φράση σας «να προστατέψω τα συμφέροντα του Δήμου» ηχεί κάπως αλλόκοτα. Αλήθεια κε δήμαρχε, αφού γνωρίζετε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου μας, που μένει δίχως προϋπολογισμό και κινδυνεύει με λουκέτο ή με επιτήρηση, δεν αναρωτηθήκατε τι φταίει; Μήπως φταίει η κεντρική εξουσία; Μήπως οι κακοί νόμοι; Μα αυτά υπήρχαν πάντα και όλοι οι δήμαρχοι ανεξαιρέτως έκαναν την δουλειά τους δίχως να χαρατσώνουν τους δημότες τους. Μήπως πάλι φταίει η αντιπολίτευση που δεν στέκεται «αρωγός» στο χαράτσι δικής σας εφεύρεσης; Τέτοιου είδους… αρωγή, σας το προεξοφλώ, μην προσδοκάτε, όσες παρεμβάσεις κι αν κάνετε στην Αποκεντρωμένη, στο Υπουργείο, στην Τρόικα ή στο ΝΑΤΟ.
Και μην βιαστείτε ξανά να πείτε ότι απλά εικάζω κι εσείς δεν έχετε καμία ανάμειξη σε αυτό που χαρακτηρίζω πολιτικό εκβιασμό, γιατί σας διαψεύδουν πριν από μένα, οι ίδιοι οι σύμβουλοι της παράταξής σας, τους οποίους ούτε καν σεβαστήκατε πολιτικά και ηθικά.
Κε δήμαρχε, η διαφορά αντιλήψεών μας ως προς την αυτοδιοίκηση είναι χαώδης. Γιατί άλλο πράγμα είναι ο δήμαρχος-αγωνιστής κι άλλο ο δήμαρχος- λογιστής. Ο πρώτος νιώθει ότι οφείλει με κάθε τρόπο να υπερασπίσει τα συμφέροντα των δημοτών του και δεν διστάζει να δώσει τους αγώνες του και να πασχίσει για κάτι τέτοιο, ακόμα κι όταν η νομοθεσία του βάζει προσκόμματα. Ο δεύτερος αισθάνεται ότι οφείλει να υπηρετήσει τους αριθμούς και σε αυτούς ομνύει. Οι άνθρωποι, ο λαός έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Εσείς κύριε δήμαρχε έχετε ταχθεί στην δεύτερη κατηγορία κι αυτό είναι το δράμα που ζει το νησί μας εσχάτως.
Κλείνοντας, και μιας και δηλώνετε απερίφραστα ότι δεν έχετε καμία σχέση με την θεατρική τέχνη, να σας επισημάνω μια φράση του Σαίξπηρ από τον «Ιούλιο Καίσαρα», που θα μπορούσε να σας βοηθήσει ενδεχομένως:
 «Το λάθος, αγαπητέ μου Βρούτε, δεν είναι στ’ αστέρια, αλλά μέσα μας…»

Δημ. Σύμβουλος
Παναγιώτης Κονιδάρης