Επίσκεψη Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ» στο Υπουργείο Παιδείας για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Μεγανησίου

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου και ώρα 11.30, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ» επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να συνομιλήσουμε με τον αρμόδιο Υπουργό για το θέμα υποβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Μεγανησίου. Καθώς, ο Υπουργός απουσίαζε, ήρθαμε σε επαφή με έναν στενό του σύμβουλο, τον κο Γιάννη Κουφόπουλο, με τον οποίο συζητήσαμε για το φλέγον ζήτημα.

Ο ίδιος ανέφερε τα εξής: Έχει ήδη λάβει την επιστολή μας από τη Δευτέρα, και έχει συνομιλήσει με το Βουλευτή Λευκάδας, το Διευθυντή του σχολείου και το Διευθυντή Εκπαίδευσης, οπότε ήταν ενήμερος για το θέμα. Σε ότι αφορά το υπηρεσιακό κομμάτι, ανέφερε ότι το σχολείο του Μεγανησίου προ 3ετίας είχε 34 παιδιά, και την επόμενη χρονιά έχασε το ¼. Οργανικά, λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια ως 3θέσιο, και ας είναι στα χαρτιά 4θέσιο. Ωστόσο δεν έχει χάσει τις ειδικότητες (Αγγλικά, Μουσική , Γυμναστική). Θα είναι τυπικό και βάσει νόμου να αλλάξει σε 3θέσιο το σχολείο. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κος Γκούσης Κωνσταντίνος, έχει στείλει μία επιστολή με την οποία δεσμεύεται (εφ’ όσον την εγκρίνει και ο Υπουργός) να κρατήσει τις τρεις ειδικότητες στο σχολείο του νησιού, ακόμα και αν αυτό μετονομασθεί σε 3θέσιο. Αν τα παιδιά μείνουν ίδια, και δεν μειωθούν κατά πολύ, τότε θα μείνουν και οι ειδικότητες. Η ενημέρωση έχει σταλεί στο γραφείο του Υπουργού, οι προτάσεις μαζεύονται, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία.

Τα μέλη του Δ.Σ. με τη σειρά μας, του υπενθυμίσαμε την αναγκαιότητα να μην χαθούν οι ειδικότητες στο Μεγανήσι, καθώς λόγω της θέσης του, δεν καθιστά εύκολο στα παιδιά του νησιού να μεταφερθούν εύκολα σε άλλο σχοελίο, για να μάθουν αγγλικά και μουσική. Μία τέτοια κατάληξη, θα έχει ως αποτέλεσμα, οι νέοι γονείς και τα παιδιά που ζουν εκεί, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, ώστε να δώσουν μια καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά τους, και να ερημώσει το νησί μας.  Δεν θα πρέπει να παίζει κανένα ρόλο το πόσοι μαθητές έχουν μείνει στο σχολείο, ώστε να παραμένουν και οι ειδικότητες. Αυτές θα πρέπει να παραμείνουν όπως και να έχει, μιας και η περίπτωση του Μεγανησίου (και άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων, που δεν είναι και πολλές στην Ελλάδα), δεν θα τους επιτρέψει να τα μάθουν σε κάποιο διπλανό σχολείο ή χωριό. Η απόφαση αυτή όμως, δεν μπορεί να παραμείνει στην ευχέρεια κανενός Διευθυντή Εκπαίδευσης, αλλά να κατοχυρωθεί μέσα από κάποιες νομικές ενέργειες. Η δέσμευση ενός Διευθυντή Εκπαίδευσης δεν φθάνει, ούτε καν η δέσμευση του Υπουργού.  Επιθυμούμε λοιπόν να κατοχυρωθεί νομοθετικά, ανεξαρτήτως τίτλου θέσεων σχολείου, οι 3 ειδικότητες να παραμείνουν.

Ο κος Κουφόπουλος ανέλαβε να μας ενημερώσει για όποια απόφαση λάβουν τα αρμόδια όργανα.

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως τέτοιες ενέργειες και τέτοια συσπείρωση και κινητοποίηση, από όλους τους θεσμικούς φορείς που αφορούν το Μεγανήσι, κατοίκους του νησιού και της Αθήνας, μπορεί να επιφέρει πολύ σημαντικές εξελίξεις και αποτελέσματα. Το σπουδαιότερο από όλα είναι να θυμόμαστε πάντα πως για τα σοβαρά προβλήματα του νησιού, οι Μεγανησιώτες πρέπει να κινούνται ενωμένοι, υπερασπίζοντας τις πραγματικές τους ανάγκες, είτε είναι ντόπιοι, είτε ετεροδημότες. Αυτό έχει δείξει η ιστορία του νησιού μας.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ»

Πηγή: Σύνδεσμος Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ»