5ο δημ. συμβούλιο: Ισολογισμός του 2012

upload_thumbnai2l

Με μόνο θέμα τον Ισολογισμό του 2012 πραγματοποιήθηκε η 5η συνεδρίαση του δ.σ. Εκεί έγινε παρουσίαση της έκθεσης των ορκωτών λογιστών και ακολούθησε συζήτηση και διευκρινήσεις από τους λογιστές.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο κος δήμαρχος υποστήριξε ότι η λειτουργία της Οικονομικής υπηρεσίας με την προηγούμενη δημοτική αρχή «ήταν μπάχαλο» και δήλωσε ότι «θεωρώ ότι είναι δική μας επιτυχία το στήσιμο των ισολογισμών για να προχωρήσει ο δήμος μπροστά».

Ακολούθησε η συνοπτική παρουσίαση του ορκωτού λογιστή κου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι το υπολογιζόμενο λογιστικό έλλειμμα ανέρχεται στις 48.000 ευρώ. Σε ερώτηση κατόπιν δημοτικού συμβούλου (του κου Ν.Πολίτη) διευκρίνισε για δεύτερη φορά («για να μην γίνονται παρανοήσεις», όπως είπε) ότι άλλο πράγμα είναι ένα λογιστικό έλλειμμα, που σημαίνει απλά ότι έγιναν λάθη στο διπλογραφικό σύστημα κτλ, κι άλλο ένα ταμειακό. Με απλά λόγια, αν μια υποχρέωση του δήμου πληρωθεί κανονικά, αλλά δεν περάσει στο σύστημα, δημιουργεί λογιστικό έλλειμμα.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος Κονιδάρης στην τοποθέτησή του παραδέχτηκε ότι υπήρχαν λάθη από την υπηρεσία αλλά ότι τα δικαιολογεί ελλείψει λογιστικών γνώσεων αυτής, νέων δεδομένων στους δήμους και πίεσης προσαρμογής σε μια νέα κατάσταση που ταλαιπώρησε όλους τους δήμους της χώρας, κι όχι μόνο αυτόν του Μεγανησίου. Επιπλέον τόνισε ότι η έκθεση των ορκωτών αναφέρει ότι στην πορεία εντοπίστηκαν ποσά που είχαν αποπληρωθεί κανονικά (πχ οι μισθοδοσίες 2 15/μέρων κ.ά.) αλλά δεν είχαν από λάθος κοπεί τα εν λόγω εντάλματα ή δεν είχαν καταχωρηθεί στους σωστούς κωδικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τεχνητά και όχι πραγματικά ελλείμματα. Τα διασταυρούμενα αυτά ποσά κατεβάζουν το προς διερεύνηση λογιστικό έλλειμμα σε 13.800. Τόνισε μάλιστα ότι αν ο κος Δήμαρχος είχε την καλή διάθεση να συνεργαστεί με την παλιά και την νέα του Οικονομική Υπηρεσία θα διασταύρωνε όλα τα λογιστικά λάθη και δεν θα είχε κανένα έλλειμμα.

Ο δ.σ. κος Αυγερινός (λογιστής κι ο ίδιος)  επισήμανε ότι λάθη γίνονται, κι όχι μόνο από την υπηρεσία αλλά και από τους λογιστές, ακόμα και στις προσκλήσεις του δημοτικού συμβουλίου (υπήρχε πράγματι λάθος διατύπωση στην συγκεκριμένη), αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τον λογιστή κο Λαμπρακάκη.

Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κου Θ.Κονιδάρη ήταν «πολιτική» όπως δήλωσε, ενώ επέρριψε ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση σε μια, θα την χαρακτηρίζαμε, αμφίδρομη τοποθέτηση («όλοι είμαστε προσωρινοί και θα ελεγχθούμε» και «κάθε φορά στις παρυφές της εξουσίας κινούνται άνθρωποι οι οποίοι διευκολύνονται αλλά μετά ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος»).

Ο ισολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα, αν και η αντιπολίτευση δήλωσε ότι κρατάει κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με τις προθέσεις του κου δημάρχου.

Δείτε τα σχετικά βίντεο:


(Πηγή βίντεο: www.meganisi.gov.gr)