Εκδήλωση Αφιέρωμα Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου στον Λευκαδίτη ποιητή Άγγελο Σικελιανό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Επτανησίων του Δήμου Γαλατσίου όπως οι περισσότεροι πλέον γνωρίζετε ,από της ιδρύσεως του μέχρις και σήμερα σε πείσμα μιας δύσκολης όσο και περίεργης  καθημερινότητας και των απατηλών εφήμερων προκλήσεων καταστρατήγησης των αξιών του πολιτισμού, συνεχίζει να προσφέρει στον ποιοτικό πολιτισμό παρουσιάζοντας κάθε χρονιά  με πολύ δουλειά ,μεράκι  και την ιδιαιτερότητα που επιβάλλεται ,προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών που ανδρώθηκαν και δημιούργησαν τόσο στα Επτάνησα αλλά και πανελλαδικά με μεγάλη και σημαντική προσφορά στον πολιτισμό, αλλά και  γεγονότα που έχουν σηματοδοτήσει ιστορικά και όχι μόνο τα Επτάνησα   και γενικότερα την Ελλάδα. Το Επτανησιακό πολιτιστικό σωματείο του Δήμου Γαλατσίου θα συνεχίσει να προσφέρει αθόρυβα,ακούραστα και υπεύθυνα στον ποιοτικό πολιτισμό .

Έχει παρουσιάσει μέχρις και σήμερα:

-Τον Διονύσιο Σολωμό

-Τον Νίκο Καββαδία

-Τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

-Τον Ανδρέα Κάλβο

-Την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα

-Την προσφορά των Επτανήσων πανελλαδικά στα γράμματα και τις τέχνες

-Την Ρένα Βλαχοπούλου

-Τον Νίκο Κούρκουλο.

Γιαυτή την χρονιά θα παρουσιάσει το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 ώρα 18.45 στην αίθουσα του πολιτιστικού οργανισμού ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου ( Αρχιμήδους και Ιποκράττους ) τον μεγάλο Ιόνιο βάρδο του μυθώδους και του Ιστορικού τον Λευκαδίτη ποιητή Άγγελο Σικελιανό.

Από τις σπουδαιότερες μορφές των νεοελληνικών γραμμάτων, ο ‘Αγγελος Σικελιανός. Είναι ο λυρικός ποιητής του «Αλαφροΐσκιωτου», ο οραματιστής του «Πεζού Λόγου», ο τραγικός συγγραφέας της «Σίβυλλας», ο μεγαλόπνοος εμπνευστής της «Δελφικής Ιδέας», ο απόστολος της παγκόσμιας ελευθερίας και αδελφοσύνης, της οικουμενικότητας των πολιτισμικών αξιών, της ενότητας του Έρωτος, ο στοχαστής με την ενορατική γνώση και τα μεταφυσικά ερωτήματα , ο  Λευκαδίτης ποιητής που διατύπωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αγάπη του όχι μόνο προς τους ανθρώπους της πατρίδας του, αλλά προς όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Eίναι μια αγάπη πανανθρώπινη. O Σικελιανός υπήρξε ένας οικουμενικός ποιητής. H ολοκληρωμένη συνείδηση του είναι ο τέλειος Aνθρωπισμός, που περνά μέσα από τον ελληνικό λαό και την ελληνική παράδοση και φτάνει να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους. «Ο άρχοντας της λαλιάς μας», όπως τον αποκάλεσε ο Σεφέρης, οδήγησε τον ελληνικό ποιητικό λόγο σε ορισμένες από τις υψηλότερες κατακτήσεις του.   Μέσα στις ιστορικές συγκυρίες που ορίζουν την αρχή της νέας χιλιετίας, το πνευματικό έργο και η δράση του Σικελιανού αποχτούν μια νέα επικαιρότητα, που συναρτάται με ζωτικά προβλήματα και αιτήματα της εποχής μας.

Το Διοκητικό Συμβούλιο όπως κάθε φορά  εργάζεται να παρουσιάσει και αυτή την εκδήλωση αντάξια του ονόματος του  Άγγελου Σικελιανού,του Επτανήσιου ποιητή του πρώτου Έλληνα στοχαστή που σε μια περίοδο που η ιδέα της εθνότητας ήταν ιδεολογικά ατράνταχτη, αντιμετώπισε θεωρητικά την προοπτική μιας παγκόσμιας κοινωνίας, με στόχο βέβαια την απελευθέρωση και όχι την υποδούλωση των λαών βασισμένη όχι στους στρατιωτικούς συνασπισμούς αλλά στους πολιτισμικούς θεσμούς.

Συντελεστές της εκδήλωσης είναι :

  1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Καθηγητής φιλόλογος και ηθοποιός απαγγέλει και διαβάζει Άγγελο Σικελιανό2.   ΕΛΕΝΗ ΣΕΡΓΙΟΥ Ηθοποιός απαγγέλλειΆγγελο Σικελιανό

    3.   ΣΠΎΡΟΣΘΕΙΑΚΟΣ Μέλος το Δ.Σ
    4.      ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΑΣΤΕΡΆΤΟΥ Μέλος του Δ.Σ
    Παρουσιάζουν την ζωή και το έργο του ποιητή

    5 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΣΤΑΣ Μέλος του ΔΣ έχει την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης

    6.    ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ Πρόεδρος ΔΣ έχει την επιμέλεια των κειμένων και την σκηνοθεσία της εκδήλωσης.

    7.    Ο συντονισμός της εκδήλωσης  από  όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου .

 

Η διοίκηση του Επτανησιακού Συλλόγου προσκαλεί Επτανήσιους και φίλους να τιμήσουν με την παρουσία τους την μνήμη του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικές για την εκδήλωση μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ .Εκδήλωση για τον Άγγελο Σικελιανό.

PSEG Sikielianos 2

Πηγή: Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι