12η συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου: Σκορπιός, Φανάρι και στο βάθος…Σκίζα.

02a

Την Κυριακή που μας πέρασε έγινε συνεδρίαση του ΔΣ, η 12η για φέτος. Προ ημερήσιας διάταξης μπήκε θέμα εκ νέου, μετά το περσινό του οποίου η τύχη αγνοείται, ψηφίσματος διαμαρτυρίας για το θέμα του Σκορπιού και την νέα απαγόρευση διέλευσης για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκορπιού και Σκορπιδίου.  Το θέμα έφερε στο συμβούλιο ο ανεξάρτητος δ.σ. Παναγιώτης Ι. Κονιδάρης και υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις με χλιαρότερη αυτή του κου Δημάρχου. Τελικά αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα- καταγγελία και επιπλέον να γίνει ένσταση μέσω δικηγόρου στο ΦΕΚ του κου Δρίτσα.

Η Αντιπολίτευση έβαλε διάφορα θέματα με προεξάρχον την συζήτηση που ζήτησε να γίνει για το Φανάρι και το εκεί δημοτικό αναψυκτήριο. Ο Πρόεδρος του ΔΣ και ο δήμαρχος δεσμεύτηκαν να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο ΔΣ. Ωστόσο, η πρόσκληση για την 13η συνεδρίαση βγήκε ήδη και δεν περιέχει το εν λόγω θέμα. Απαξίωση;

Το σημαντικό βέβαια θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν το θέμα των σκουπιδιών και της σύμβασης για την μεταφορά τους στην Άρτα μεσω ιδιώτη.
Η θέση του κου Δημάρχου ήταν ότι το θέμα πρέπει να προχωρήσει εξ ανάγκης στην γνωμοδότηση αυτή και να προχωρήσει έτσι μετά ο Δήμαρχος σε απευθείας ανάθεση στον εργολάβο αντί ποσού 20.000 ευρω.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού θύμισε τίνος ήταν έργο του ΣΜΑ (δηλαδή της πρώην δημ. αρχής) που θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, είχε να κάνει με την απαράδεκτη και ασαφή εισήγηση του κου Δημάρχου η οποία δεν ανέφερε ούτε ποσό, ούτε διάρκεια, ούτε είχε συγκριτική μελέτη ή προμελέτη κτλ. Επιπλέον αναρωτηθήκε πού και πώς θα γίνεται η μεταφόρτωση των σκουπιδιών, μιας και ο τράκτωρας του εργολάβου δεν είναι συμβατός με τις σκουπιδιάρες, οπότε το μέρος που θα γίνεται αυτή η μεταφόρτωση θα είναι «ΣΜΑ» χωρίς άδεια ΣΜΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτό ο κος δήμαρχος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η μεταφόρτωση θα γίνεται στην Σκίζα με την βοήθεια τσάπας. Στην Σκίζα η ποία θα βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, υπόψιν!
Αναφέρθηκαν επίσης οι όγκοι που θα μεταφερθούν στην Άρτα (δεν θα είναι επαρκείς, διότι αποκλείεται η ανακύκλωση να φτάσει στο 50 ή 60%, οππότε θα υπάρχει πρόβλημα). Κι ακόμα το κόστος του φέρυ- μπόουτ και άλλα έξοδα και το ποιός εντέλει θα επιβαρυνθεί (μιλάμε για πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, ποσά τα οποία θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τον μεγανησιώτικο κορβανά, μέσω νέων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη…). Κι εντέλει η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει και λόγω της απαξίωσής της και λόγω της προχειρότητας (όπως ισχυρίστηκε) με την οποία έρχονται πολύ σοβαρά θέματα στα δημ. συμβούλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ανεξάρτητος δ.σ. κος Αργύρης, ο οποίος προειδοποίησε την Συμπολίτευση επειδή δεν ενημέρωση αντιπολίτευση, συμβούλους, φορείς κτλ πριν φέρει το θέμα. Τελικά ψήφισε λευκό. Δεδομένου ότι το θέμα απαιτούσε απόλυτη πλειοψηφία (δηλαδή 7 ψήφους) και πήρε 6 υπέρ, 5 κατά κ’ 1 λευκό (ο δ.σ. Αντρέας Δάγλας είχε ήδη αποχωρήσει),δεν πέρασε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ίδιο θέμα δεν μπορεί να ξανάρθει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση παρά μόνο μετά από 2 μήνες. Εντούτοις φαίνεται ότι στο Μεγανήσι ισχύουν άλλοι νόμοι, μιας και ο κος Δήμαρχος επαναφέρει το θέμα για μεθαυριο Παρασκευή! .
Μήπως στο εντωμεταξύ κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη 7άδα συμβούλων για την πολυπόθητη σύμβαση; Θα δούμε…