Αυτά είναι τα πέντε μικρά ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε

Μεταξύ αυτών το Μεγανήσι

Στον αντίποδα των φημισμένων και πολυσύχναστων νησιωτικών προορισμών στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο αλλά και την Κρήτη, διακρίνουμε πέντε μικρά νησάκια που αξίζει να επισκεφτείτε έστω και μία φορά στην ζωή σας. Μάλιστα, από μόνα τους αποτελούν προορισμό και όχι μια απλή στάση, ειδικά για όλους εσάς που θέλετε να νιώθετε σαν σύγχρονοι Ροβινσώνες!  

Δήλος, Μύκονος139494551_1468409858

Ο μύθος λέει πως εδώ κατέφυγε η Λητώ για να γλιτώσει από την οργή της Ήρας και να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Θεωρείται ένα από τα πιο φωτεινά σημεία του πλανήτη και υπήρξε από τους πρώτους υπέρμαχους της πολυπολιτισμικότητας. Ο λόγος για τη Δήλο, το σπουδαιότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, που απέχει περίπου 20 λεπτά από τη Μύκονο. Αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε το ιερό νησί και τον άκρως εντυπωσιακό αρχαιολογικό της χώρο. Εδώ θα θαυμάσετε τα περίφημα ναξιώτικα λιοντάρια, την οικία του Διονύσου, μωσαϊκά που μαρτυρούν τον πλούτο της εποχής και φυσικά το υπέροχο μουσείο. Ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο, κάνοντας μια περιήγηση ανάμεσα στα «ολοζώντανα» ερείπια μιας αρχαίας πόλης. Tip: Για να την προσεγγίσετε μπορείτε να πάρετε ένα από τα καράβια που αναχωρούν από το Γυαλό και να βρεθείτε σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως μέσα σε 30′ το πολύ. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά, συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα.

Μεγανήσι, Λευκάδα 

139494551_1468409897

Μόλις 4 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα εντοπίζεται το Μεγανήσι, ένα μικρό νησί 20 τ.χ. (οξύμωρο αν σκεφτείτε τις εντυπώσεις που δημιουργεί η ονομασία του), το μεγαλύτερο ωστόσο του συμπλέγματος των Πριγκιπονήσων (ανάμεσά τους και ο θρυλικός Σκορπιός του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση) ακριβώς απέναντι από το Νυδρί. Από το λιμάνι του Νυδρίου η διαδρομή για το Μεγανήσι διαρκεί μόλις 30′ με το φέρρυ μποτ, γι αυτό και αξίζει να αφιερώσετε μία ημέρα για να γνωρίσετε αυτό το μικρό «διαμαντάκι» του Ιονίου. Με βασικό χαρακτηριστικό του τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, τα καταπράσινα φιόρδ και τις θαλάσσιες σπηλιές, διαθέτει τρεις βασικούς οικισμούς. Το Σπαρτοχώρι στην κορυφή του Μεγανησίου, με στενά σοκάκια και θέα στο φυσικό κόλπο Σπήλια, το Κατωμέρι την πρωτεύουσα του νησιού που δεν είναι άλλη από ένα γραφικό χωριό και το Βαθύ, το λιμανάκι με τα αραγμένα ιστιοπλοϊκά. Απολαύστε τις βουτιές σας σε κάποια από τις παραλίες του νησιού όπως οι Άι Γιάννης, Φανάρι, Αθερινός, Λιμονάρι, Σπηλιά και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα από τα πιο γνωστά σημεία του: τη θαλάσσια σπηλιά του Παπανικολή. Οφείλει την ονομασία της στο υποβρύχιο Παπανικολής, που χρησιμοποιούσε το Σπήλαιο ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον υπέροχο φυσικό διάκοσμο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Στο Μεγανήσι, βρίσκεται επίσης και η Μονή του Αγίου Ιωάννη, χτισμένη τον 15ο αι. και κατεστραμμένη αργότερα από τους πειρατές. Τον 17ο αι. το μοναστήρι αναβίωσε ξανά μετά από την επιμονή μιας μοναχής, ο τάφος της οποίας βρίσκεται στα θεμέλια του ιερού. Tip: Θα προσεγγίσετε το Μεγανήσι από το Νυδρί, με κόστος εισιτηρίου €2/ άτομο και €13-14 (αναλόγως το μήκος)/ αυτοκίνητο.  

Διαπόντια Νησιά, Κέρκυρα 

139494551_1468409920

Τα Διαπόντια είναι ένα σύμπλεγμα 11 μικρών νησιών που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κέρκυρα και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για εκδρομή από το νησί των Φαιάκων. Τα πιο γνωστά είναι οι Οθωνοί (το μεγαλύτερο από τα νησιά, που αποτελεί το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας), η Ερεικούσσα (το βορειότερο του επτανησιακού συμπλέγματος) και το Μαθράκι (το νοτιότερο και μικρότερο όλων των Διαπόντιων). Μια επίσκεψη εδώ θα σας κάνει να νιώσετε, έστω και για λίγο, πώς είναι να βρίσκεστε στον παράδεισο. Οι Οθωνοί βρίσκονται 12 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Δράστη στην Κέρκυρα και διαθέτουν δαντελωτές ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά, πυκνή βλάστηση, μικρούς οικισμούς με πέτρινα σπιτάκια. Η Ερεικούσσα, που οφείλει την ονομασία της στο θάμνο ερείκη με το γλυκό άρωμα και τα ροζ άνθη, είναι κατάφυτη από ελιές και διακρίνεται για τις όμορφες ακτές της. Το λιμάνι της βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και ονομάζεται Πόρτο, ενώ στο δυτικό τμήμα της θα συναντήσετε το παλιό λιμάνι, Φύκι. Τέλος, το Μαθράκι, ο «βενιαμίν» των Διαπόντιων, χαρακτηρίζεται από την πλούσια βλάστηση, τα πανέμορφα μονοπάτια και τις ακτές με τα κρυστάλλινα νερά, τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά του. Tip: Δρομολόγια για τα Διαπόντια νησιά πραγματοποιεί το πλοίο Αλέξανδρος Κ. από το νέο λιμάνι της Κέρκυρας.  

Γαύδος, Κρήτη

139494551_1468409934

 Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, απέχει 32 ναυτικά μίλια από την Παλαιόχωρα και 22 από τη Χώρα των Σφακίων στο νομό Χανίων. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν το νησί της Καλυψούς όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησί με τριγωνικό σχήμα και έκταση μόλις 30 τ.χλμ., το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Διαθέτει ελάχιστους οικισμούς, όπως είναι το Καστρί (πρωτεύουσα), η Άμπελος και τα Βατσιανά (το νοτιότερο κατοικημένο τμήμα του). Το νησί έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους (δεν ξεπερνούν τους 50), ωστόσο, το καλοκαίρι πολλοί κατασκηνωτές επιλέγουν τη Γαύδο για τις εναλλακτικές διακοπές τους. Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει και θα σας ενθουσιάσει είναι οι χαλαροί ρυθμοί, οι ονειρεμένες παραλίες –Άη Γιάννης, Καραβέ, Κόρφος, Ποταμός, Τρυπητή, Σαρακίνικο, Λαυρακάς– με τα παραδεισένια, κρυστάλλινα νερά και τους κέδρους που φτάνουν μέχρι και τη θάλασσα, η μαγευτική ανατολή και δύση του ηλίου. Ταβερνάκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφενεία θα βρείτε σε διάφορες περιοχές του νησιού. Tip: Στη Γαύδο θα φτάσετε με δρομολόγια της ΑΝΕΝΔΥΚ (τηλ. +30 28210 95511) από τη Χώρα Σφακίων (€21,20/ άτομο), την Παλαιόχωρα (€23,30/ άτομο) ή την Σούγια (€22,30/ άτομο).

Αρκοί, Πάτμος

139494551_1468410782

 Ένα μικροσκοπικό νησάκι των Δωδεκανήσων που θα σας προσφέρει απίστευτες εικόνες και στιγμές ηρεμίας. Ο προορισμός σας εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Πάτμου –από όπου αναχωρούν δρομολόγια για Αρκιούς, Μαράθι και Λειψούς– και μια ανάσα από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, οι ακτές της οποίας είναι μάλιστα ορατές. Η όμορφη θέα, το αξιοζήλευτο φυσικό σκηνικό, οι ονειρικές παραλίες και η ηρεμία που επικρατεί θα σας μαγέψουν. Σημείο αναφοράς των Αρκιών είναι οι εκπληκτικές ακτές τους. Η πιο φημισμένη ονομάζεται Τηγανάκια, η οποία ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα σαν πισίνας νερά και το βραχώδες τοπίο που απλώνεται ολόγυρά της. Μπορείτε να την προσεγγίσετε με το αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου και στη συνέχεια πεζή. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε τα ερείπια του παλιού ιταλικού παρατηρητηρίου από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα σπήλαια, που λειτουργούσαν ως καταφύγια, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας στα ερείπια του παλιού οικισμού του νησιού. Αν βρεθείτε στο νησί στις 23 Αυγούστου, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να παραβρεθείτε στο πανηγύρι που διοργανώνεται στην κεντρική πλατεία με τοπικό φαγητό, παραδοσιακή μουσική και χορό. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα €5/άτομο, η απλή διαδρομή

Πηγή: www.greekguide.com