Με αφορμή τις Εκλογές του Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ»

Άρθρο του Αιμίλιου Πετρόπουλου

Ήδη στα περισσότερα σπίτια των Μεγανησιωτών στην Αθήνα έχει φτάσει το κάλεσμα για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ. Πρόκειται για την Κυριακή 20 Νοέμβρη στις 18:00 στο δημαρχείο του Βύρωνα.

Έχει ιδιαίτερη σημασία κατά τη γνώμη μου η συμμέτοχη όλων ,εκείνο το απόγευμα. Το βασικό που πρέπει να δούμε είναι κατά ποσό και αν έχει αξία ο σύλλογος να δυναμώσει, να αποκτήσει γερά ποδάρια, να δραστηριοποιηθεί όσο το δυνατό περισσότερο συσπειρώνοντας όλους τους Μεγανησιώτες. Κάνοντας πράξη, δηλαδή, τους λόγους ύπαρξης του.

Αυτό βέβαια καλούμαστε να το κάνουμε σε μια εποχή που όλα δουλεύουν ανάποδα για την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη , την βοήθεια μιας και η πλειοψηφία του κόσμου –δυστυχώς- κάτω από αυτές τις συνθήκες κοιτάζει τη πάρτη του ,τη τσέπη του ,τη βολή του. Εδώ λοιπόν πρέπει να σταθούμε και να αναλογιστούμε:

Σ αυτές τις συνθήκες πιο σημαντικό είναι ή δεν είναι το να βρούμε τρόπους, αιτίες, ζητήματα ώστε να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο;

Σ αυτή την κατάσταση, όπου σίγουρα δεν είναι όπως η δεκαετίες 70′ – 80′ πρέπει ή δεν πρέπει να βρούμε τρόπους να γίνουμε πιο αλληλέγγυοι γύρω από κόσμο που το έχει πραγματικά ανάγκη;

Σ αυτό το χάος του κέντρου αξίζει ή δεν αξίζει να βρει τρόπους να αναδυθεί το Μεγανησιώτικο στοιχείο γύρω από το πολιτισμό, την τέχνη τις παραδόσεις και τους προβληματισμούς μας;

Σήμερα που το νησί διαμορφώνεται από όλες τις πλευρές για άλλους θετικά για άλλους αρνητικά (δεν είναι της ώρας η προσωπική μου γνώμη) ,πρέπει η δε πρέπει να ακούγεται η φωνή των Μεγανησιωτών μέσα από τον φορέα τους;

Όλα αυτά τα ερωτήματα νομίζω έχουν μια απάντηση :

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΩΝ

Συχνά βέβαια ακούμε από πολλούς διάφορους προβληματισμούς .Καλό είναι να τους παίρνουμε υπόψη μας όπως επίσης καλό είναι να λύσουμε και ορισμένα ζητήματα που κρατάνε χρόνια.

«Ο Μέντης εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τάδε δήμαρχου του τάδε προέδρου ή κάνει αντιπολίτευση στο δήμο κτλ»

«Ο Μέντης να μην ασχολείται με τα προβλήματα γιατί θα του κολλήσουν πολιτική ταμπέλα»

«Ο Μέντης έχει χάσει το κόσμο του, παλιά ήμασταν πιο πολλοί κτλ»

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα που δε τα θυμάμαι…

Προφανώς και δεν μπορώ να απαντήσω, φαντάζομαι και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ για τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει καθαρό είναι ότι ο Μέντης είναι σύλλογος επομένως μαζεύονται μια σειρά από γνώμες , θέσεις όλων των ειδών. Το θέμα είναι πως συλλογικά πρέπει να διαμορφώνεται μια θέση που στόχο θα έχει να προβάλει πχ ένα πρόβλημα να βάζει προβληματισμό προτάσεις και λύση. Όπως κάνουν δηλαδή όλοι η αντίστοιχοι σύλλογοι.

Ξεχωρίζουμε για παράδειγμα το πρόβλημα του δημοτικού σχολειού. Αυτό δε σημαίνει ότι ο Μέντης κάνει αντιπολίτευση στο δήμαρχο και αβάντζο στο πρώην, ίσα ίσα που προβληματίζεται για το μέλλον του νησιού και βγαίνει στη δράση.

Θα ήταν παράλογο να υπάρχουν ζητήματα σοβαρά στο νησί και ο σύλλογος να κοιτά μόνο χορούς και γλέντια.

Από την άλλη, χρειάζεται να μας προβληματίσει η συμμετοχή του κόσμου στις δραστηριότητες του συλλόγου. Σίγουρα δεν είναι μόνο δικό του πρόβλημα. Από πλευρά του όμως πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κερδίσει κόσμο με βάση το περιεχόμενο, τη δουλεία του, τον προσανατολισμό του. Αυτό είναι βέβαια προς επεξεργασία και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη δουλεία.

Συμπερασματικά πάνω σ αυτά τα θέματα ένα είναι σίγουρο. όσο περισσότεροι συμμετέχουν τόσο καλύτερα οργανώνεται η δουλειά, το σχέδιο του συλλόγου τόσο καλύτερα ελέγχονται τα λάθη και η αδυναμίες του.

Σημαντικό είναι επίσης να δούμε ο Μέντης σήμερα σε πια φάση βρίσκεται .Αυτό έχει σημασία να μη το δούμε μόνο με την προσωπική μας ματιά αλλά με πιο συλλογικό τρόπο με βάση τα πεπραγμένα του.

Αρχικά να πούμε ότι μετά από κενό λίγων χρόνων ο σύλλογος ξαναπατάει στα πόδια του. Την τελευταία δεκαετία χάρη στην προσπάθεια παλιών και νέων συμπατριωτών. Εδώ αξίζει να ξεχωρίσουμε τη δράση κυρίως των νέων παιδιών που με απειρία τα πρώτο καιρό κράτησαν τον Μέντη στα χέρια τους και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

Αυτό που προσπάθησε στη συνέχεια να κάνει ήταν να αναδείξει τη δράση του όλα αυτά τα 40 χρόνια .να θυμίσει τις μεγάλες δυνατότητες του να γνωριστεί με περισσότερο και νεότερο κόσμο. Γι αυτό δημιούργησε το βίντεο με την ιστορία του, γι αυτό μάζεψε το σύνολο της εφημερίδας του, γι αυτό μάζεψε σπουδαίο υλικό στο αρχείο του. Με βάση αυτό το υλικό σχεδιάζει τη δημιουργία λευκώματος.

Μπήκε μπροστά για σοβαρά προβλήματα και στάθηκε αλληλέγγυος στο νησί: στο δημοτικό σχολειό για τον βιολογικό καθαρισμό ,στάθηκε δίπλα στα σχολεία σε ηλικιωμένους παρείχε τράπεζα αίματος. ανέδειξε ανθρώπους της τέχνης του νησιού μας στο θέατρο, στο βιβλίο. Πραγματοποίησε χορούς κυκλοφόρησε CD ενισχύοντας την πλούσια παράδοση του νησιού μας

Βρίσκεται σε καλύτερη επικοινωνία με άλλους φορείς του νησιού (σύλλογος γυναικών ΠΑΣ Μεγανησίου)

Όλα αυτά με την προσπάθεια όχι μόνο των μελών του ΔΣ αλλά και την προσπάθεια πολλών φίλων του Συνδέσμου .

Αξίζει αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί πιο πλούσια πιο έντονα πιο δυνατά. Ο ΜΕΝΤΗΣ μετά της 20 Νοέμβρη να βγει πιο ενισχυμένος με τη συμμετοχή όλων μας.