Δημοτικό συμβούλιο για τα τέλη: πολλές ερωτήσεις, καθόλου απαντήσεις

02a

Με το θέμα των δημοτικών τελών να κυριαρχεί στην ημερήσια διάταξη, διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη δημοτικό συμβούλιο.

Το ενδιαφέρον ωστόσο και κυρίως, εστιάστηκε στις προ ημερήσιας διάταξης τοποθετήσεις και ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

Ενημέρωση Δημάρχου:

Ο κος Παύλος Δάγλας ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται η γεωλογική μελέτη για το ΣΧΟΟΑΠ και ζήτησε συναίνεση στο θέμα. Το άλλο θέμα με την μαρίνα του Βαθιού, όπως ενημέρωσε, βρίσκεται σε «διαιτησία», οι εργασίες στο νέο Δημαρχείο και Ιατρείο ολοκληρώνονται και ο κος Ριμπολόβλιεφ μας χάρισε ένα φορτηγάκι για να κουβαλάμε τα βαρέα αντικείμενα!

Προ ημερήσιας διάταξης:

Η Αντιπολίτευση μέσω του επικεφαλής της απάντησε ότι είναι αυτή που προήγαγε το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ και είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να το συζητήσει και να λάβει αποφάσεις, αποφάσεις ωστόσο, όπως προειδοποίησε, που θα έχουν ένα πολιτικό κόστος. Για το θέμα της δωρεάς Ριμπολόβλιεφ, ο Π.Κονιδάρης απόρησε: «Δεν είμαστε στα δικαστήρια με τον κύριο αυτόν για τις απαγορεύσεις πλεύσης γύρω από τον Σκορπιό; Πώς γίναμε ξαφνικά φίλοι και κάνουμε και δώρα; Εκτός κι αν κάτι δεν γνωρίζουμε…» και χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες «χάντρες σε ιθαγενείς»!

Για το νέο Ιατρείο δήλωσε χαρούμενος επιτέλους, μιας και «η παράταξή του πάλεψε και έτρεξε πολύ για το Ιατρείο αυτό». Στο σημείο αυτό ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος κος Α.Δάγλας που εσχάτως επαναπροσεγγίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον εξάδελφό του δήμαρχο, είχε την… φαεινή ιδέα να παρέμβει για να πει ότι το έργο αυτό δεν ανήκει στην πρώην δημοτική αρχή (και τίνος έργο είναι τότε; φύτρωσε μόνο του;!), προκαλώντας την έκρηξη του κου Κονιδάρη και συνακόλουθα θυμηδία στο σώμα.

Ακολούθησαν για μια ακόμα φορά, πληθώρα ερωτήσεων:

α) Για τους γιατρούς (εξακολουθούμε να είμαστε με έναν γιατρό, ενώ οι 2 αγροτικοί παραμένουν ακόμα και τώρα αποσπασμένοι στο Νοσοκομείο) και το σκάφος (λόγω μηχανικού προβλήματος ξαναέμεινε μεσοπέλαγα στο τελευταίο περιστατικό καρδιοπαθούς). Ο κος δήμαρχος για τους γιατρούς δεν ήξερε και πολλά πράγματα, παρά μόνο ότι ένας νέος αγροτικός έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να έρθει (μέχρι να τον αρπάξουν κι αυτόν;) και για το σκάφος ότι είναι όλα εντάξει. Φυσικά δεν είναι, και ο κος Κονιδάρης επισήμανε ότι τόσα χρήματα που έχει δαπανήσει η δημοτική αρχή για επισκευές του θα είχε αγοράσει καινούρια μηχανή.

β) Ο Γιώργος Αργύρης ρώτησε για το περίφημο (πλέον, είναι η τρίτη φορά που ρωτάει) φως στα Σπήλια για τους ψαράδες, αλλά και για τα χρήματα που πήρε το Λιμενικό Ταμείο (200.000) και δεν πήρε δραχμή το Μεγανήσι. Η απάντηση για το φως ήταν ότι αρρώστησε ο ηλεκτρολόγος, για το δε Λιμενικό Ταμείο ότι δεν δικαιούμαστε επειδή δεν έχουμε εξομοίωση ζώνης! Λες και διεκδίκησε κανείς κάτι ή δεν μπορούσε το Λ.Τ. να χρηματοδοτήσει άλλες δράσεις στην περιφέρειά του!

γ) Η Έλλη Καββαδά έβαλε με την σειρά της το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και μάλιστα μοίρασε και πρόσφατες φωτογραφίες από τον σκουπιδότοπο για να δουν όλοι την χαώδη κατάσταση που επικρατεί. Από το ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης συμπεραίνουμε μάλλον ότι αγνοούσαν την εικόνα που εμφανίζει η Σκίζα. Το θέμα και τα ερωτήματα που έθιξε η κα Καββαδά ήταν πόσοι τόνοι σκουπιδιών μεταφέρονται στην Άρτα και πόσο αυτές οι μεταφορές κοστίζουν στον Δήμο; Διότι, όπως τόνισε, όλα αυτά είναι «για τα μάτια του κόσμου, αφού τα 9/10 των σκουπιδιών θάβονται στον ΧΥΤΑ (!) και μόνο ένα μικρό κομμάτι μεταφέρεται επιβαρύνοντας έτσι τους δημότες μας με περιττά κόστη. Και τι θα γίνει αν καθυστερήσει κι άλλο ο ΣΜΑ; Τί γίνεται επίσης με τον εργολάβο και την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ; Ποιος τον εμποδίζει να ολοκληρώσει το έργο του και γιατί; Τι είδους σχεδιασμός είναι αυτός;»

Αυτά και άλλα αμείλικτα ερωτήματα τέθηκαν, αλλά δεν πήραν ποτέ απάντηση, μιας και ο κος δήμαρχος αρκέστηκε στο να πει ότι «έχετε ζητήσει κάποια οικονομικά στοιχεία με αίτησή σας, θα τα πάρετε». Στο δια ταύτα, καμία κουβέντα.

δ) Το θέμα με το δικαστήριο για το Φανάρι και την αθώωση του τ.δημάρχου για την κατασκευή του αναψυκτηρίου, επίσης έθιξε ο κος Κονιδάρης. «Μου προκαλεί έκπληξη που δεν ακούσαμε τίποτα για ένα τόσο σημαντικό θέμα στην ενημέρωση του κου δημάρχου» είπε για να συνεχίσει με το ιστορικό της υπόθεσης και το τι περίπου έγινε στο δικαστήριο, καθώς και κάποιες διαπιστώσεις, αλλά και πρόταση για το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Όταν μάλιστα με επιμονή ρωτήθηκε ο κος δήμαρχος για το τι προτίθεται να πράξει περιορίστηκε στο να πει ότι θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής, όπως εξάλλου οφείλει από τον νόμο (και οι οποίες αφορούν την επιβολή προστίμου στον παλιό ενοικιαστή, την επαναδημοπράτηση και την διοικητική του αποβολή έως τότε). Στο θέμα επέμεινε ο δ.σ. κος Αυγερινός και ρώτησε τον κύριο δήμαρχο αν αληθεύει ότι η Κτηματική έχει βάλει πρόστιμο στον Δήμο μας και τι ενέργειες έχει κάνει ο ίδιος γι’ αυτό; Κανένα σχόλιο!

Πολύ σύντομα απάντησε σε ορισμένα σημεία ο κος Δάγλας, όπως είπαμε, δίχως να μπει στην ουσία των θεμάτων, μάλιστα διαμαρτυρήθηκε ενοχλημένος: «Ανοίξατε προ ημερησίας όλα τα θέματα του Δήμου!».

Ερώτηση αδαούς: Μα, αυτή δεν είναι η δουλειά της Αντιπολίτευσης;

Ημερήσια διάταξη: 

Πολλές από τις τυπικές αποφάσεις ήταν ομόφωνες, ωστόσο «μάχη» έγινε και πάλι, όπως και πέρυσι, στο θέμα των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Η εισήγηση του κου δημάρχου ήταν λιτή: «Τα τέλη παραμένουν  στο ίδιο ύψος και σας καλώ να τα ψηφίσετε». Ο Π.Κονιδάρης τότε πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι για την ακρίβεια , «Παραμένουν 100% αυξημένα, αυτό παραμένουν!». Κατόπιν ρώτησε γιατί φέτος οι οδηγοί που έχουν χρεωθεί αποκλειστικά στην καθαριότητα χρεώνονται 2 μήνες σε άλλο (διοικητικό) κωδικό; Γιατί αυτό δεν έγινε πέρυσι με αποτέλεσμα να μην ψηφίζονται τα τέλη από τους συμβούλους και να φτάσει ο Δήμος στα πρόθυρα της κατάρρευσης Μάη μήνα, οι σύμβουλοι να εκβιάζονται από την Αποκεντρωμένη και τις γελοίες (κυριολεκτικά) αποφάσεις της και να ποινικοποιείται η πολιτική σκέψη και η ελευθερία της επιλογής; Γιατί ο κος δήμαρχος δεν άκουγε τις προτάσεις που του έγιναν τότε και επέμενε στις δραματικές αυξήσεις των δημοτικών τελών και μάλιστα διερρύγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς; Πώς τώρα μπορεί να γίνει κι αλλιώς; Και γιατί μόνο 2 μήνες και όχι 6 με υπηρεσιακό συμβούλιο ή 10 με πολιτική βούληση;

Και σε αυτό το σημείο η Αντιπολίτευση κατέβασε ακριβώς μια τέτοια πρόταση την οποία και παρουσίασε και μοίρασε στους δημοτικούς συμβούλους, προτείνοντας βάση αυτής ελάφρυνση των δημοτικών τελών κατά 40% και κοντά στα επίπεδα των παλαιών τιμών. Η επίθεση της Αντιπολίτευσης όμως δεν είχε στόχο τον κο δήμαρχο, αλλά κυρίως τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και την τεράστια ευθύνη που τους βαραίνει. Κι αυτοί;

Άλλοι προτίμησαν να μην μιλήσουν καθόλου. Ο Αντιδήμαρχος ενώ παραδέχτηκε ότι είναι λάθος και «προσπαθεί να πείσει και τους άλλους γι’ αυτό», συμφωνόντας κατ’ ουσία με την Αντιπολίτευση, δήλωσε ωστόσο ότι θα το ψηφίσει «με πόνο ψυχής» («σαν κι αυτούς που ψηφίζουν τα μνημόνια…», τον «κάρφωσε» ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης). Ο κος Πολίτης αναρωτήθηκε «τι να πούμε στον κόσμο;» («Συγγνώμη! να πείτε» ξαναπετάχτηκε ο προηγούμενος… για να συμπληρώσει: «τελικά πότε λέγατε ψέματα-πέρυσι ή φέτος;»)

Η ψηφοφορία εντέλει δεν επιφύλασσε και πολλές εκπλήξεις. Η παράταξη του κου δημάρχου (5) ψήφισε υπέρ. Η Αντιπολίτευση (5) ψήφισε την δικιά της πρόταση. Λευκό ψήφισε ο κος Αργύρης, αφού κατέκρινε και ο ίδιος το περυσινό πανηγύρι που, όπως φαίνεται έγινε δίχως λόγο.

Οι κοι Π.Ι.Κονιδάρης και Α.Δάγλας, ανεξάρτητοι σύμβουλοι, υπερψήφισαν επίσης, περνώντας την πρόταση του κου δημάρχου. Για τους 2 τελευταίους είναι προφανές ότι οι διαφωνίες που τους οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση δεν είναι πολιτικές ή διαφορές ουσίας με τον κο δήμαρχο, αλλά προσωπικού χαρακτήρα, κάτι που δεν αποκλείεται και να αλλάζει με τον καιρό.

Ή ακόμα και με τον άνεμο…

Ακολουθεί συμβούλιο με το Τεχνικό Πρόγραμμα την Τετάρτη που μας έρχεται.