Μίνα Κακανιά στον Prisma 91,6: Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί γαστρονομική γνώση χιλιετιών στο Μεγανήσι αν η παλιά γενιά δεν την μεταφέρει στην νέα!

Στο Μεγανήσι βρέθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ Axion Hellas, η έγκριτη δημοσιογράφος γαστρονομίας Μίνα Κακανιά, εξηγώντας  στους Μεγανησιώτες πώς μπορεί η Ελληνική γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν να βοηθήσει την ανάπτυξη του νησιού. O βασικός σκοπός της παρουσίασης ήταν να προταθούν τρόποι για την αναβάθμιση της γαστρονομίας εκμεταλλευόμενοι γηγενή προϊόντα, έτσι ώστε να αποτελέσει η κουζίνα τους έναν από τους πρώτους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να επιλέγουν το Μεγανήσι σαν τόπο διακοπών.

Η κυρία Κακανιά μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο και τον Παναγιώτη Κουνιάκη, λέγοντας ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό και ανακάλυψε για άλλη μια φορά, είναι ότι η νέα γενιά κάπως έχει φύγει πάρα πολύ από την αγροτική ζωή, όχι την βαριά, αλλά έστω και για το δικό τους σπίτι, με αποτέλεσμα πολλές μαμάδες-γιαγιάδες των προηγούμενων γενιών είχαν το χωράφι τους και έβαζαν τα δικά τους λαχανικά-ψυχανθή, τώρα ο κόσμος έχει απομακρυνθεί και έχει προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό τρόπο διατροφής.

Όπως παρατήρησε και στα super market είδε πάρα πολλά ξένα προϊόντα, καθώς στις μικρές κοινωνίες ακόμα λειτουργεί μια τοπική παραγωγή, λέγοντας μάλιστα ότι ο αντιπρόεδρος της ανέφερε ότι και δυο παιδιά που έφτιαχναν δικά τους προϊόντα δεν μπόρεσαν να συντηρηθούν και το μαγαζί τους έκλεισε.

Είναι κρίμα ανέφερε η νέα γενιά, να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την γνώση της προηγούμενης γενιάς και αυτή να μην μπορέσει να μεταφερθεί στους επόμενους Μεγανησιώτες και αυτό πρέπει να δουλευτεί συλλογικά, καθώς για να προχωρήσει είναι απαραίτητη η συλλογικότητα και η σταθερότητα.

Μάλιστα τον Χειμώνα που τα καταστήματα δεν δουλεύουν πάρα πολύ, υπάρχει ο χρόνος για να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας, για να μπορούν να είναι έτοιμοι το καλοκαίρι για να μπορούν να παρακινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Η  κυρία Κακανιά  ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια λέσχη γαστρονομίας ή ένας σύλλογος, να συναντιούνται και να μαγειρεύουν και να δείξει η γιαγιά την γνώση, η οποία θα πάει στράφι.

Αν δεν το προλάβουμε αυτό έχει φύγει λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί γνώση χιλιετιών.

Επίσης ανέφερε ότι καταλαβαίνει απόλυτα όταν έχεις ζήσει κάπως μη κοπιάζοντας, είναι λογικό να μην μπορείς να γυρίσεις στο χωράφι ξανά.

Η ίδια εξέφρασε την βεβαιότητα της ότι ένας νέος αν ασχοληθεί μόνο με το μέλι, το λάδι και την φακή, θα πάει πάρα πολύ καλά, ωστόσο θα πρέπει να έχει στο μυαλό του τον σύγχρονο τρόπο μάρκετιν.

«Πρέπει ένας άνθρωπος να το πάρει στην πλάτη του και να προχωρήσει να κάνει μια κίνηση για να σωθεί η άλλη κατάσταση και οι άλλοι θα ακολουθήσουν, «ανέφερε.