Στιγμές Μάρτη ’17!

Μεγανήσι!

Ατέλειωτος μου φάνηκε ο Μάρτης. Δεν ξέρω  για σας, αλλά εμένα με κούρασε. Λες κι ήταν διπλός μου φάνηκε.

Ήταν όμως γεμάτος και χορταστικός με εκδηλώσεις, γιορτές αλλαγές…

Κι εφέτος  διέψευσε την παροιμία και δεν ήταν καθόλου γδάρτης. Το αντίθετο. Ζεστός και ηλιόλουστος με ελάχιστες βροχές και λίγη ψύχρα Μας άφησε να κάνουμε τις δουλειές μας αφού το Πάσχα είναι μια ανάσα και οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει προ πολλού και κοντεύουν να ολοκληρωθούν.

Οι ήχοι της άλλαξαν κι ο Μάρτης που είναι μήνας μεταβατικός, μας έβαλε κανονικά στην  καλοκαιρινή ψυχολογία. Η απόλυτη ησυχία διαταράχτηκε από τους ήχους των πιεστικών που  πάλευαν μανιωδώς με την πρασινίλα που άφησε ο χειμώνας και των τριβείων που διώχνουν τα παλιά χρώματα για να μπουν τα φρέσκα.. Τα χελιδόνια που ήρθαν αθόρυβα ξεθάρρεψαν κι αυτά  και πρόσθεσαν το κελάηδημα τους στο μουσικό μοτίβο της εποχής.

Το άλλο μοτίβο των χρωμάτων άλλαξε κι αυτό . Τα μπουμπούκια άνθισαν, οι κήποι πρασίνισαν, κι οι δρόμοι άσπρισαν με ασβέστη και τσιμεντόχρωμα .Οι πλατείες λουλούδιασαν και κάτασπρες και καθαρές περιμένουν τις φωνές των παιδιών και τους ήχους των ποδηλάτων.

Κι οι μυρωδιές ανάκατες. Αυτή από  τα καμένα φύλλα  τα κλαριά και τη σανουριά ανακατώνεται με την μυρωδιά της χλωρίνης, του νέφτι και της λαδομπογιάς.

Υπερισχύει όμως η μοσκοβολιά του μαλακτικού στις απλώστρες, του άζαξ  στα τζάμια και του απορρυπαντικού στα πατώματα.

Και το νησί ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον ερχομό του Πάσχα. Σε μια εβδομάδα θα είναι όλα έτοιμα…

Τα πρώτα φώτα όπως κάθε χρόνο άναψε και φέτος ο «Γάτζος» στο Βαθύ. Έτσι πήρε μπρος και το  πρώτο μπουρί .

Κι οι μέρες κυλάνε αργά  …

Το ξεκίνημα του Μάρτη έφερε αλλαγές στην δημοτική αρχή με νέο πρόεδρο του Δ.Σ. και νέο αντιδήμαρχο.

Ο Νίκος  πήρε την θέση του προέδρου και ο Λάμπρος   αυτή του αντιδημάρχου .Καλοστέριωτοι και καλά κουράγια !

 Λίγο αργότερα η Ηλακάτη έβγαλε τις γυναίκες έξω σε μια εκδήλωση για την γιορτή της  στο Precious Η βραδιά είχε από όλα. Λαχειοφόρο, μπουφέ μουσική, προζύμια λουλούδια και διαγωνισμό ανοίγματος φύλλου όπου εδώ μάλλον έπρεπε να διαγωνιστούν οι άντρες αφού οι γυναίκες έχουν δώσει τις εξετάσεις τους … Του χρόνου κορίτσια στους άντρες …ο πλάστης!

 Ύστερα η ομάδα της  axion hellas  έφτασε   στο νησί  έτοιμη να προσφέρει γνώσεις, υπηρεσίες και δώρα .

Εκείνες τις μέρες υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση. Ο κόσμος  μετακινούνταν από το ένα χωριό στο άλλο για να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία των δωρεάν εξετάσεων .

Η δράση της ΜΚΟ επεκτάθηκε και στον ενημερωτικό τομέα και ειδικοί μίλησαν στα σχολεία για θέματα που αφορούν έφηβους μαθητές και όχι μόνο.

Σεμινάριο γαστρονομίας  διοργάνωσε και ο σύλλογος επαγγελματιών με θέμα την προώθηση της ντόπιας παραδοσιακής κουζίνας, εκμεταλλευόμενος και αυτός τις γνώσεις  της κυρίας Κακανιά μέλος και εκείνη της  axion hellas.

Κι ενώ  γιατροί και ειδικοί είχαν αποχωρήσει ο ερχομός της νύφης μας άφησε άφωνους και με πολλά ερωτηματικά αφού επιστημονική άποψη δεν υπήρχε για να δικαιολογήσει το φαινόμενο.

Γιατί εδώ χρειάζεται ομάδα ειδικών…. τι ομάδα όλο το τιμ. Ψυχολόγοι, χειρούργοι, κοινωνιολόγοι και…ψυχίατροι.

Με το «χαίρω πολύ» άφωνοι μείναμε όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε το κορίτσι. Κι αφού δεν υπήρχαν λογικές εξηγήσεις ο καθένας έβγαζε τα δικά του συμπεράσματα κι έφτιαχνε τα δικά του σενάρια… Κι οι άντρες; Νάταν η ζήλια ψώρα!!!

Ότι και νάναι…θα φανεί… κι οσονούπω ο γάμος. Και γάμους περιμένουμε και γεννητούρια.

Κι ένας λόγος παραπάνω να κρατήσει ο καλός καιρός για τις νυφούλες που ετοιμάζονται κι όλα να πάνε καλά. Ειρήνη χαμογέλα κάθε μέρα μέχρι το γάμο, να κρατήσεις μακριά τη βροχή.

Μακριά έδιωξε και την καντεμιά, κι η ρέντα γύρισε πάλι στη καλύτερη «Ψαρού» του νησιού. Ένα χταπόδι πιάστηκε αυτή τη φορά στο αγκίστρι. Καιρό είχαμε να δούμε τέτοιες στιγμές. Μάτι κακό, αλλά έφυγε με ξαβασκαμό .

Μάτι κακό χτύπησε και το δάσκαλο που άφησε για λίγο τα μαθήματα και τρέχει στους γιατρούς και στις ξεματιάστρες. Μισός θα μείνεις στο τέλος , το νου σου!

Για ξε- μάτιασμα ήταν και τα παιδάκια μας στην γιορτή και στην παρέλαση των σχολείων στις 25 Μαρτίου.

Λίγα αλλά πανέμορφα και καμαρωτά έπαιξαν τραγούδησαν και παρέλασαν και φέτος και με καλό καιρό  ευτυχώς, ενώ γονείς και παππούδες τα καμάρωναν.

Και το βράδυ της ίδιας μέρας έγιναν οι καθιερωμένες πια από ότι φαίνεται λαμπαδοφορίες από την «Ηλακάτη».

Ο Μάρτης αλλάζει ώρα και καλοκαιριάζει για τα καλά. Οι περίεργες θερμοκρασίες για την εποχή ανησυχούν πολλούς που φοβούνται ότι ο Μάρτης είναι πίσω και θα βγάλει τις ομορφιές του το Πάσχα. Έτσι κι αλλιώς θα μου πείτε πάντα το Πάσχα βρέχει όποτε και να πέφτει. Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα είναι αλλιώς.

Να ευχαριστηθεί κι ο κόσμος που θα έρθει, να ψηθεί και κανένα αρνί στη σούβλα γιατί ξεχάσαμε πως είναι. Με τη λύπη και την κακοκαιρία, με την άσχημη ψυχολογία των καιρών και σε μια αγχώδη καθημερινότητα αφήσαμε πίσω μας πολλά.

Και όσο οι εργασίες συνεχίζονται κι ένα ένα τα μαγαζιά ετοιμάζονται οι εν δυνάμει  εργαζόμενοι νεαροί είπαν να κάνουν Πάσχα νωρίτερα κι έστρωσαν γιορτινό τραπέζι. Δυό μέρες τρώγανε τα παιδιά…νάναι καλά παίρνουν δυνάμεις….

Κι ενώ ο σεφ έφτιαχνε τα φλαμπε του οι άλλοι παρακολουθούσαν survivor. Οι μισοί με τους διάσημους κι  οι άλλοι με τους μαχητές. Και για να σας προλάβω , ναι, το μισό νησί αν όχι παραπάνω βλέπει  survivor. Και να λείπουν τα σχόλια. Δεν κατάλαβα; Τελικά σε τι διαφέρει από τα ποδόσφαιρα και τα μπάσκετ που παρακολουθούν οι άντρες και χτυπιούνται. Εγώ πάντως είμαι με τους διάσημους… μια ζωή μες τους σελέμπριτι (τρομάρα τους)  !!!

Και ευχάριστες στιγμές είχαμε κι αυτό το μήνα με τρία μωράκια να γράφονται στο δημοτολόγιο μας. Η Χριστίνα και ο Ζώης  (Αυγερινός ) απέκτησαν το δεύτερο παιδάκι τους, αγοράκι.

Κοριτσάκι έφερε στον κόσμο ο Δημήτρης (Δάγλας) και η σύζυγος του, και η μικρή   Φρατζέσκα  που ήρθε πριν από δυο χρόνια στο νησί με την οικογένειά της από την Αλβανία απέκτησε αδερφάκι, ένα αγοράκι.

Αγοροχρονιά κι η φετινή από ότι φαίνεται γιατί και στις επόμενες γεννήσεις πάλι αγοράκια περιμένουμε. Στις προχωρημένες γιατί οι λιγοκαιρινές  δεν γνωρίζουν ακόμα. Καλή σιγουριά κορίτσια και συγχαρητήρια.

Να πω συγχαρητήρια και στο Μαράκι μου που συναγωνίστηκε τα μεγάλα και καλά προετοιμασμένα σχολεία της Λευκάδας στο άλμα εις μήκος και βγήκε τρίτη με ελάχιστη διαφορά από τους δυο πρώτους.

Για τα σχολεία η άνοιξη είναι εποχή των εκδρομών. Όχι ότι το χειμώνα δεν πάνε  αλλά οι περισσότερες γίνονται τώρα. Πριν τις εξετάσεις  και τις διακοπές του Πάσχα. Πολλά σχολεία τα τελευταία χρόνια έχοντας προορισμό την Λευκάδα έρχονται βόλτα και στο Μεγανήσι. Έτσι τα καΐκια μας επισκέπτονται όλο και συχνότερα. Σχολεία και σύλλογοι είναι οι επισκέπτες της εποχής  που δίνουν μια μικρή ανάσα στα μαγαζιά .

Αλλά και ξένα ψαροκάικα ήρθαν τις τελευταίες μέρες στα  μέρη μας.

Κι η σαιζόν ανοίγει με το κλείσιμο του Μάρτη και ο σύλλογος γυναικών ετοίμασε ένα πάρτι καραόκε στο Boom-Boom  για να την υποδεχτεί και να αποχαιρετήσει τον χειμώνα που φεύγει. Τα ταλέντα δεν ξεδιπλώθηκαν αφού από ότι φάνηκε οι περισσότερες γυναίκες δεν ήταν έτοιμες να υποδεχτούν την καλοκαιρινή σαιζόν και να αφήσουν πίσω τον ξένοιαστο χειμώνα για να πιάσουν πάλι δουλειά. Όμως η βραδιά είχε πολύ γέλιο, ωραία μουσική και  συγκινητικές αφηγήσεις …

Κι ο φετινός Μάρτης φεύγει από το Μεγανήσι κάπως έτσι. Κι αλλάζουμε εποχή και συνήθειες. Η μεγάλη ατέλειωτη μέρα φέρνει ύπνηλία και κούραση. Οι δουλειές πολλαπλασιάζονται. Ο κόσμος επιστρέφει σιγά σιγά και τα κλειστά σπίτια ξανανοίγουν ένα ένα.Οι οικοδομές συνεχίζουν με αυξανόμενη πορεία. Νέα πρόσωπα φτάνουν για να εργαστούν στις επιχειρήσεις  και οι επιχειρήσεις ανακαινίζονται . Κι όλοι ελπίζουν σε μια καλύτερη σαιζόν. Κι εκείνοι που δεν ανήκουν σε αυτούς συνεχίζουν τις καθημερινές τους συνήθειες ελπίζοντας ο καθένας σε κάτι.Γιατί όλοι κάτι έχουν να περιμένουν. Κάποιοι από αυτούς απλά …ένα θαύμα!

Σε αυτούς θα στείλω την σκέψη την αγάπη και τις ευχές μου…

Καλό μήνα και καλό Πάσχα σε όλους!

Και μέχρι να τα πούμε ξανά…να είμαστε όλοι καλά και οι επόμενες στιγμές να είναι όπως τις περιμένει ο καθένας..

Από Μεγανήσι…Καλό Βράδυ!