Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου τιμά για τα 160 χρόνια από τον θανατό του την μνήμη του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού

Φίλες και φίλοι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Επτανησίων της πόλης μας την Κυριακή 28 Μαίου 2017 τις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού οργανισμού ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου της πόλης τιμώντας  160 χρόνια από τον θανατό του την μνήμη του μεγάλου Εθνικού μας ποιητή  του Ζακυνθινού Διονυσίου Σολωμού παρουσιάζει ΄γιαυτή την χρονιά τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του «ψάλτη της ελευθερίας ,του γενάρχη του νεοελληνικού πνευματικού πολιτισμού».Ο Σύλλογος των Επτανησίων  συνεχίζει και αυτή την χρονιά  την προσφορά του στον ποιοτικό πολιτισμό.Το Διοικητικό του Συμβούλιο σκηνοθετεί επιμελείται και παρουσιάζει ΄ τον άνθρωπο που μας άφησε παρακαταθήκη τον εθνικό μας ύμνο .Τον Επτανήσιο με  ξάστερη, δυνατή, φλογερή να διασχίζει τα χρόνια η φωνή του δίνοντας στους Έλληνες το μεγάλο παράγγελμα.
Αγωνιστής του εθνικού ιδανικού και της αλήθειας, που τα βλέπει σφιχτοδεμένα στη βαθύτερη ουσία της εθνικής μας ζωής και της ιστορίας του έθνους του, ο συμπατριώτης μας ποιητής διέπρεψε ως κατ’ εξοχήν ποιητής της λευτεριάς. Παιδί της αγωνιζόμενης Ελλάδας, αυτό τον αγώνα βύζαξε απ’ τα στήθια της μάνας του. Αυτό τον αγώνα πρωτοανάσανε στον αέρα των παιδικών του χρόνων. Αυτό τον αγώνα, που συνοψιζότανε σε μια λέξη πελώρια, στ’ όνομα «Λευτεριά», που την κουβάλησε στ’ άδυτα της ψυχής του, σαν άφηνε, παιδάκι ακόμα, τα χώματα της πατρίδος.Σε εκείνα  τα χώματα  γινότανε πιο ιερή από τις βροντερές φωνές των κλέφτικων καριοφυλιών όταν ο αντίλαλός τους, περνώντας από τη στενή θάλασσα που χώριζε το πατρικό νησί του από την ελληνική στεριά συγκλόνιζε την παιδική του ευαισθησία και χαραζότανε μ’ ανεξίτηλες χαραματιές στην άγραφη πλάκα της νεογέννητης μνήμης του.

Λιγερός κι αγέραστος, άλλοτε ορμητικός κι άλλοτε πάλλοντας από την πιο λεπτή ευαισθησία, οδεύει ο σολωμικός στίχος πάνω σ’ όλες τούτες τις πολεμικές. Είναι μια ποίηση που έχει, λες, συνείδηση της αξίας της. Είναι μια ποίηση που συνήθισε πια να βλέπει το γερο-χρόνο να της ανοίγει σε κάθε σταυροδρόμι τις πύλες του για να περνάει.

Ποίηση με θεμέλιο το φοβερό κι ασίγαστο μίσος κατά της τυραννίας, χτίζεται το φλογερό οικοδόμημα της λευτεριάς. Ποίηση επική και διθυραμβική, με ήρωες κεντρικούς τους χιλιάδες θρυλικούς αγωνιστές του Εικοσιένα.
Με ήρωες τους απλούς, εκείνους φουστανελοφόρους και βρακοφόρους που, ανεβάζοντας τους στα ύψη, τους τοποθετεί πλάι στο ολόλαμπρο άρμα του ομηρικού Αχιλλέα και στις δοξασμένες αθάνατες σαλαμινομάχες αισχυλικές ψυχές.
Τους αγνούς και ακατέργαστους εκείνους χωριάτες και νησιώτες, τους κατεργασμένους μονάχα από τα βάσανα της  σκλαβιάς κι από τα μαθήματα ελπίδας γι ανάσταση του Γένους και λυτρωμό.

Όσο μικρό σε έκταση είναι το έργο του Σολωμού, τόσο υψηλό είναι σε εμπνεύσεις, τόσο πλούσιο σε αίσθημα, τόσο δυνατό σε ορμή, τόσο γνήσιο, τόσο γεμάτο ολοζώντανες εικόνες, τόσο μουσικότατο κι αρμονικότατο, τόσο μεστό από τα αγνά εκείνα ιδανικά που φλόγιζαν τον καιρό εκείνο κάθε γνήσιου Έλληνα την ψυχή.

Φίλες και φίλοι. Εργαζόμαστε και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια  με σεβασμό στην μνήμη του Επτανήσιου ποιητή να φανούμε αντάξιοι της προσφοράς του στον νεοελληνικό πνευματικό πολιτισμό και να παρουσιάσουμε σε όλους εσάς τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του «ψάλτη της ελευθερίας¨ του συμπατριώτη μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Σας περιμένουμε την Κυριακή 28 Μαίου 2017 τις 7 το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού οργανισμού ΘΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ στο ισόγειο του Δημαρχείου της πόλης όλοι μαζί να τιμήσουμε την μνήμη του ψάλτη της λευτεριάς του Διονυσίου Σολωμού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

PSEG Dionisios Solomos 1

Πηγή: Γαλατσιώτικοι Αντίλαλοι