ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Kalamos_amerikaniki_apostoli_OSS

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ “ΠΕΡΙΚΛΗΣ»  ΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ  ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

 

Από τον Χρήστο Παπαδόπουλο *

 

Φίλοι και φίλες, συμπατριώτες-σες καλησπέρα σας

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ    ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΘΕΡΜΟΥ: « ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Το βιβλίο αφορά στα ντοκουμέντα, τηλεγραφήματα και απαντήσεις της ΟSS(Οffice of Strategic Services) στο στέλεχός της  Κώστα Κουβαρά ,καθώς και συμπεράσματα από την περίοδο Μαΐου έως Οκτωβρίου του 1944. Ο καταγόμενος από την Ιθάκη, Κώστας Κουβαράς, την περίοδο εκείνη ήταν διαπιστευμένος στην έδρα του αρχηγείου  του ΕΑΜ στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας.

Τα έγγραφα αυτά αποτελούν τμήμα των επίσημων αρχείων και λήφθηκαν από το Στρατιωτικό Τμήμα των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ ( ΝΑRA-National Archives and Records Administration) με τη φροντίδα του συγγραφέα Ηλία Θερμού ο οποίος έκαμε  τη μετάφρασή τους καθώς και τη συγγραφή ένα κεφαλαίου προλεγομένων.

Ποια όμως ήταν η ΟSS (Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών); Ιδρύθηκε από το Ρούσβελτ με τη συνδρομή των Αγγλικών μυστικών υπηρεσιών και ήταν προκάτοχος της CΙΑ.

H ΟSS   είχε διάρθρωση που  αποτελούνταν  από  πολλά τμήματα .¨ Ένα από αυτά ήταν το εργατικό γραφείο ( Labor Desk) του Καϊρου στο οποίο εργαζόταν ο Κώστας Κουβαράς

και υπαγόταν στην S.I.( Secret  Intelligence) δηλαδή στο τμήμα κατασκοπείας της ΟSS.

¨Οπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο του το 1976 : “Η αποστολή Περικλής απαρτιζόταν από τρία άτομα: Τον Κώστα Κουβαρά, αρχηγό, τον Κώστα Παπαδόπουλο, ασυρματιστή, και τον Γιάννη Κακοσαίο, που μας έδωσαν οι Εαμικές οργανώσεις της Αιγύπτου  για σύνδεσμο με το ΕΑΜ. Οι δύο πρώτοι ήταν Αμερικανοί πολίτες ο Κουβαράς αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και ο Παπαδόπουλος, υπαξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού.”

Ο ίδιος αναφέρε στο ίδιο:

“Προσπάθησα να κρατήσω τη δική μου αποστολή εντελώς μυστική από τους ¨Αγγλους και το κατόρθωσα ως ένα σημείο….”

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για τα αρχεία είναι:

Μάλιστα, αυτά τα έγγραφα έστελνε ο Κουβαράς στις Αμερικανικές υπηρεσίες. Είναι όμως  αξιόπιστα, ακριβή και κατά το δυνατόν αντικειμενικά;

Η έκθεση των προϊσταμένων του Κουβαρά που ελέγχουν και αξιολογούν τον Κουβαρά και είναι στα ντοκουμέντα που δόθηκαν από τις Αμερικανικές υπηρεσίες στον συγγραφέα Ηλία Θερμό τις θεωρούν αξιόπιστες.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟSS  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΠΟΣΤΟΛΗ  “ΠΕΡΙΚΛΗΣ”

Mε ημερομηνία 25 Αυγούστου 1944 αναφέρει για το ΕΑΜ: “……που είχε κιόλας αποδείξει ότι είχε γίνει η κυρίαρχη ανταρτική οργάνωση στην Ελλάδα και η μόνη που προέβαλε αποτελεσματική αντίσταση στον εχθρό”.

¨Έτσι το εργατικό γραφείο ανέλαβε να δημιουργήσει επαφή με το ΕΑΜ…. Ο στόχος αυτός ακολούθως πήρε τη μορφή της Αποστολής “Περικλής”.

Αποτελέσματα: Τηλεγραφήματα 189.Αυτό το υλικό προωθήθηκε αμέσως μόλις παραλήφθηκε και αποδείχτηκε σταθερά υψηλής ποιότητας. Η ιδιαίτερη αξία μεγάλου μέρους των πολιτικών πληροφοριών σχολιάζεται αναλυτικά παρακάτω.

..Σε γενικές γραμμές η Αποστολή “Περικλής” ήταν εξαιρετικά δραστήρια και παραγωγική και τα υλικά της έχουν προωθηθεί εκτενώς και αξιοποιηθεί από τις υπηρεσίες….»

 

ΑΠΟ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ  ΤΗΣ OSS  ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ  ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Κώστας Κουβαράς στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας σημειώνει ;

“(28 ΜΑΙΟΥ 1944) Αυτό που έχει προξενήσει κατάπληξη σε όλους μας από τότε που πατήσαμε σε ελληνικό έδαφος είναι ο βαθμός ελέγχου που ασκεί το ΕΑΜ  σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. ¨Έως ένα σημείο θα μπορούσε  κανείς να πει πως το ΕΑΜ είναι η πιο αποτελεσματική κυβέρνηση της χώρας σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κυβερνιέται κι ελέγχεται από το ΕΑΜ.”

Στη συνοπτική αναφορά του στην υπηρεσία του στις  1 Ιουνίου με τίτλο γενικά συμπεράσματα αναφέρει: » 1) Οι εκλογές για την ΠΕAΕΑ ήταν αρκετά δίκαιες 2) Η μοναρχία είναι ένα νεκρό ζήτημα 3)Οι κομμουνιστές είναι ισχυροί 4)Τα παλαιά κόμματα έχουν χάσει την επιρροή τους στο λαό  5) Η πλειοψηφία του λαού βρίσκεται στο πλευρό του ΕΑΜ 6)Πολλά μέλη της ελληνικής εκκλησίας  στηρίζουν το ΕΑΜ.»

Αξίζει να αναφέρω για την τοπική μας ιστορία δύο σημεία από τα πολλά τηλεγραφήματα της περιόδου:

Το πρώτο : «1 Ιουλίου 1944: Οι αντάρτες της Λευκάδας εκκαθαρίστηκαν από τους Γερμανούς τελευταία. Το ΕΑΜ φοβάται ότι αυτή η επιχείρηση δίνει το σύνθημα για μεγαλύτερες εκκαθάρισης των ανταρτών από το Ξηρόμερο.» Προφανώς αναφέρεται στη μάχη στο Λαϊνάκι  της Λευκάδας που έγινε τον Ιούνιο του 1944 κάνοντας μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα αυτό.

Το δεύτερο:“21 Σεπτεμβρίου: Τα στρατεύματα του Ζέρβα επιτίθενται εναντίον των ανταρτών μέσα στην πόλη της Πρέβεζας από τις 19 Σεπτεμβρίου.”

Νέο τηλεγράφημα “22 Σεπτεμβρίου: Οι  επιθέσεις του Ζέρβα στην Πρέβεζα συνεχίζονται ακινητοποιώντας έτσι τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο από το να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση.”

Ο  ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ   1976

Ο Κ.Κουβαράς εκδίδει το 1976 μετά την πτώση της χούντας ένα βιβλίο που αφιερώνεται από την αρχή στους αγωνιστές του ΕΑΜ . Εκδίδεται τρία χρόνια πριν το θάνατο του συγγραφέα το 1979.

Εχει  τίτλο : «ΟSS-ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ».

Το αφιερώνει όπως γράφει από την αρχή ”Στα παιδιά του ελληνικού λαού που πολέμησαν με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με αυτοθυσία κι ενθουσιασμό για το καλό της πατρίδας τους.”

Το βιβλίο του περιλαμβάνει την παρουσία του στο βουνό στην έδρα του ΕΑΜ αλλά και την απελευθέρωση της Αθήνας, τη μάχη των Δεκεμβριανών μέχρι τις αρχές του 1945.

Επομένως,  χρονικά έχει μεγαλύτερο εύρος από τα παρουσιαζόμενα ντοκουμέντα της αποστολής «Περικλής»  που εκτείνονται μέχρι τον Οκτώβριο του 1944.

¨Όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του 1976:”Η παληκαριά και ο ηρωισμός έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην επιβίωση του Ελληνισμού μέχρι σήμερα. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο ¨Έλληνας μαχητής της Αντίστασης, ο ¨Έλληνας αντάρτης, θα γίνει η κυριαρχούσα μορφή στο μύθο της  μελλοντικής Ελλάδας και θα συντελέσει στην επιβίωση και άνθησή της ως έθνους.”

Και συνεχίζει:

“ Ο μεγαλύτερος ήρωας της Αντίστασης , ο ¨Αρης Βελουχιώτης, δολοφονήθηκε και το κεφάλι του αναρτήθηκε σε τηλεφωνικό στύλο. Οι αγωνιστές που πολέμησαν τον εχθρό είναι ακόμα στην εξορία. Οι συνεργάτες των Γερμανών, που πήραν μέρος στα Τάγματα Ασφαλείας, κυβέρνησαν την Ελλάδα εφτάμιση χρόνια και πολλοί τιμήθηκαν με παράσημα. Μη χειρότερα.”

“ Το κείμενο αυτό ,το παρουσιάζω σήμερα στον αναγνώστη, έτσι όπως γράφτηκε τότες  που τα γεγονότα ήταν νωπά στη μνήμη μου, δίχως αλλαγές ή προσθαφαιρέσεις

Εκτός από τις σημειώσεις που κρατούσα στο βουνό, σε μικρά τετράδια, έκαμα χρήση και μερικών από τις εκθέσεις μου προς την Αμερικανική Μυστική Υπηρεσία.

Το χειρόγραφο έμεινε αχρησιμοποίητο  τόσα χρόνια, γιατί νόμιζα πως δεν έχει έρθει ο καιρός για τη δημοσίεψή του. Σήμερα που άρχισε να φυσάει κάποιος άνεμος ελευθερίας και που μπαίνει πιά επιτακτικά το θέμα της αποκατάστασης της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης στον τόπο όπου αυτή ξετυλίχθηκε και ύστερα από παροτρύνσεις που είχα από αγαπητούς φίλους, το δίνω στη δημοσιότητα, με την ελπίδα ότι μπορεί να αποτελέσει μια συμβολή στην κατανόηση μιας μεγαλειώδους περιόδου της ελληνικής ιστορίας που οι νέες γενιές των Ελλήνων έχουν χρέος να γνωρίσουν.”

Αυτά στον πρόλογο του βιβλίου του το Νοέμβριο του 1976.

Στο βιβλίο του περιγράφει τις σχέσεις του  με την ΕΑΜική  ηγεσία και κάνει κρίσεις για αυτήν ,τον Σιάντο ,τον Ιωαννίδη κ.α.

Το βιβλίο του Κουβαρά αναφέρεται και στο Δεκέμβρη του 1944 και τη μάχη της Αθήνας.

Για αυτό αποτελεί πολύτιμη πηγή για εκείνη την περίοδο και την ένοπλη επέμβαση των Άγγλων.

Ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης της αστυνομίας ενάντια στον Αθηναϊκό λαό

στο Σύνταγμα την 3η Δεκεμβρίου του 1944.

Παρακολουθούσε τη σφαγή από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας που έμενε εκείνη την περίοδο. Την περιγράφει συγκλονιστικά στο βιβλίο του ,καθώς και όλη την περίοδο των Δεκεμβριανών.

Συζητά με την Εαμική ηγεσία εν μέσω των μαχών του Δεκεμβρίου.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της συζήτησής του με το ηγετικό στέλεχος της ΕΑΜικής ηγεσίας Δημήτρη Παρτσαλίδη ,το Δεκέμβριο, στο προαύλιο ενός υφαντουργείου στα  Πατήσια στην έδρα του ΕΑΜ, προσπαθώντας να προφυλαχθούν στον περίβολο, ενώ ένα Αγγλικό αεροπλάνο πετούσε από πάνω τους ,έτοιμο να πολυβολήσει.

Τον Μάρτιο του 1945 συναντά στα Τρίκαλα τον Άρη Βελουχιώτη. Γράφει: « ¨Όταν συναντηθήκαμε, ο ¨Αρης βρισκόταν σε μια μεγάλη αίθουσα ψηλοτάβανη,πίσω από ένα γραφείο και δεν είχε καθόλου επιβλητική εμφάνιση: Κοντός και γεροδεμένος με μακριά γενειάδα. Σύντομα όμως άρχισε να ψηλώνει στα μάτια μου,ώσπου κατάλαβα πως είχα μπροστά μου έναν αληθινό άντρα.»

Οι αντιλήψεις του και η τοποθέτησή του για το ρόλο και την επέμβαση των Άγγλων,  είναι πολύ καθαρές και αναφέρονται στο βιβλίο του:

«Σκέφτηκα κατόπι γι αυτούς που εξαπολύουν τους πολέμους, για τη δημοκρατία και τη δικτατορία, για τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, για τον Τσώρτσιλ! Και σύγκρινα και τους τρεις,

Προσπαθώντας να χαράξω τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσά τους. Πρόβλημα αρκετά δύσκολο, γιατί μου ήταν δύσκολο να αποφασίσω που να χαράξω την γραμμή. Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι υποκίνησαν και εξαπέλυσαν τον πόλεμο γι αυτό που οι ίδιοι θεωρούσαν ως συμφέρον για την πατρίδα τους. Ο Τσώρτσιλ δεν εξαπέλυσε τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά μπήκε σ’ αυτόν ως αμυνόμενος. Στη μικρή όμως αυτή ελληνική υπόθεση, ο Τσώρτσιλ εξαπόλυσε έναν πόλεμο. ¨Ένα πόλεμο μικρής κλίμακας βέβαια, πάντως πόλεμο. Ο Τσώρτσιλ προετοίμασε αυτό τον πόλεμο και τον διεξήγαγε ως το τέλος.»

 

ΤΟ  ΔΟΓΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ   Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΥΒΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Στις  12 Μαρτίου του 1947 ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών  Τρούμαν από το βήμα του Κογκρέσου εκφωνεί έναν ιστορικό λόγο. ¨Ηταν από τους σημαντικότερους λόγους του 20 ου αιώνα στην Αμερικανική ιστορία γιατί καθόριζε και καθορίζει την στάση και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για δεκαετίες μέχρι και σήμερα. ¨Ήταν η αρχή των μεταπολεμικών επεμβάσεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Ο λόγος αφορούσε την Αμερικάνικη επέμβαση στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα την  εμπλοκή των ΗΠΑ στον Ελληνικό εμφύλιο με σκοπό την συντριβή του Δ.Σ.Ε.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης στις 14 Μαρτίου του 1947 έγραφε στον Ριζοσπάστη: « Ο μοναρχοφασισμός έχει ,επιτέλους, το λόγο του Προέδρου Τρούμαν. Δεν ξέρουμε αν θα μείνει ευχαριστημένος. Εκείνο όμως που ασφαλώς κατάφερε είναι να αποκτήσει έναν ακόμα τίτλο προδοσίας και ξεπουλήματος της Ελλάδας στους ξένους.»

Ο Κουβαράς καταθέτει στην επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας στις 31 Μαρτίου του 1947 ενόψει της Αμερικανικής εμπλοκής και επέμβασης στην Ελλάδα.

Με έντιμο τρόπο και συνεπής στις πεποιθήσεις του, ένα περίπου μήνα μετά τον λόγο του Τρούμαν, καταγγέλλει την κυβέρνηση των Αθηνών ,την βία και την τρομοκρατία που εξαπολύθηκε μετά το 1945 ενάντια στους αγωνιστές και ζητά να επανεξετάσουν οι ΗΠΑ την στάση τους όσον αφορά την εμπλοκή τους στον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Αναφέρει στην κατάθεσή του: «Η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα θα όξυνε μιαν  ήδη  άσχημη κατάσταση και στο τέλος ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού θα έπρεπε να εξοντωθεί.»

Καταθέτει στην Γερουσία ,όπως αναφέρει, και το έγγραφο από τα Γερμανικά αρχεία του καλοκαιριού του 1944,που βάζει και στο βιβλίο του 1976 και αναπαράγεται και στο παρόν βιβλίο.

Φυσικά αυτό δεν έγινε αφού ο Τρούμαν είχε εξαγγείλει το σχετικό του δόγμα και η επέμβαση στην Ελλάδα είχε δρομολογηθεί. Η ιστορία μετά είναι γνωστή μέχρι την επτάχρονη δικτατορία και το ξεπούλημα της Κύπρου.

Σήμερα οι ΗΠΑ δημόσια ,με τον πρεσβευτή τους, ζητάνε την ενίσχυση με τον άξονα του Ισραήλ ,την αναβάθμιση και επέκταση του ρόλου της βάσης της Σούδας και πρόσφατα του Αράξου, με μεταφορά λειτουργιών και προσωπικού από την βάση του Ινσιρλίκ στην Τουρκία, καθώς και την ανοιχτή εμπλοκή Αμερικανικών μονοπωλίων στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο την Κρήτη και αλλού. Μέσα στο νέο διεθνές πλαίσιο, η Ελλάδα, αντί να ακολουθεί τους ευρωατλαντικούς και αμερικανοϊσραηλινούς σχεδιασμούς, θα έπρεπε να εφαρμόζει μια ανεξάρτητη φιλειρηνική και αντιιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική. Να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας και όλων των ξένων βάσεων από τα εδάφη μας και όχι να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ, όπως κάνει η κυβέρνηση, την επέκταση και την αναβάθμισή της μέσω μιας μακροχρόνιας συμφωνίας παραμονής τους.

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ Β! ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρώπη στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έγινε πεδίο μάχης με εκατομμύρια ανθρώπους θύματα του ναζισμού και του φασισμού.

Σημειώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού στην συντριβή του φασισμού θα ήθελα να παρουσιάσω δύο παραδείγματα από την κατεχόμενη Ευρώπη εκείνης της περιόδου.

Στα  δύο παραδείγματα υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι δρόμοι τοποθέτησης απέναντι στο φασισμό και ναζισμό στον Β! παγκόσμιο πόλεμο.:

Ο  Φιλίπ Πεταίν στη Γαλλία από τη μια , η Ελληνική και Γιουγκοσλαβική αντίσταση από την άλλη.

Ο Φ. Πεταίν νικητής του Α! παγκοσμίου πολέμου συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στο Β! Παγκόσμιο πόλεμο ως πρωθυπουργός. Η τοποθέτησή του συνοπτικά ήταν ότι η Γαλλία ηττήθηκε και έτσι έπρεπε να συνεργαστούν με τους Γερμανούς.

Τους επίγονους του Πεταίν ο  Γάλλος Αλέν Μπαντιού ονομάζει περιφρονητικά Πεταινιστές. Των κυβερνήσεων δηλαδή που υπακούουν και συνεργάζονται με τον αντίπαλο, είτε παραδιδόμενοι ,είτε υποχωρώντας ατάκτως επικαλούμενοι το «δυσμενή» συσχετισμό δυνάμεων. Παραλλαγή αυτού είναι σήμερα η ΤΙΝΑ (There Is Not Alternative). Ότι δηλαδή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση  και δυνατότητα στο νεοφιλευθερισμό και τα μνημόνια.

Αντίληψη που περνά σαν οδοστρωτήρας μέσα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Τέτοιες στην ουσία υπήρξαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις στη χώρα μας από το 2010 με την εφαρμογή των μνημονίων. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και από τον Αύγουστο του 2015 η νεομνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ,που παρέδωσαν άνευ όρων τη χώρα στους δανειστές τοκογλύφους και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η χώρα μας βρίσκεται σε νέες συνθήκες υπό καθεστώς οικονομικής και πολιτικής υποδούλωσης.

Η Ελληνική και η Γιουγκοσλαβική αντίσταση είναι το αντίθετο παράδειγμα. Των  μεγαλύτερων μαζικών κινημάτων αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς Ναζιστές και τους Ιταλούς φασίστες σε όλη την Ευρώπη. Στη Γιουγκοσλαβία με τον Τίτο ,στην Ελλάδα με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Ψυχή και στις δύο χώρες των αντιστάσεων με το όπλο στο χέρι ήταν οι κομμουνιστές.

Στην Ελλάδα το ΕΑΜ  που ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συμμετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η ¨Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας και το Αγροτικό Κόμμα ¨Ελλάδας.

Κινητοποίησε εκατομμύρια ¨Έλληνες που εντάχτηκαν στις γραμμές του, την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, δημιούργησε την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ.

Η αντίσταση αυτή δημιουργήθηκε σε αντίξοες συνθήκες, με απίστευτες στερήσεις, όταν όλα φαινόταν  να έχουν χαθεί και απελευθέρωσε ουσιαστικά μεγάλο μέρος της χώρας, πριν την αποχώρηση των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων από την χώρα μας. Δημιούργησε την Ελεύθερη Ελλάδα, την ΠΕΑΕΑ, την λαϊκή δικαιοσύνη και συνέβαλε στην άνθηση ενός λαϊκού  πολιτισμού στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας.

Επιτρέψτε μου να μνημονεύσω από τον τόπο μας τρια Εαμίτικα στελέχη :Τον Στάθη Λιβιτσάνο (Σταθιό),τον Ξενοφώντα Γρηγόρη γραμματέα του ΕΑΜ Λευκάδας και μετέπειτα βουλευτή της ΕΔΑ και τον Παπαστάθη Κτενά από την Καρυά, εθνοσύμβουλο στην ΠΕΑΕΑ ,τον οποίο αναφέρει και ο Κουβαράς στα τηλεγραφήματά του.

Η αντίσταση αυτή παραμένει ζωντανό παράδειγμα και παρακαταθήκη και σήμερα για όλους μας.

 

ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ

Νομίζω ότι υπάρχει η  ανάγκη να διασωθούν με την έρευνα όλες οι προσωπικές μαρτυρίες για την περίοδο της αντίστασης, πέρα απ΄αυτές που ήδη έχουν γραπτά κατατεθεί .Για τον τόπο μας τη Λευκάδα για παράδειγμα αναφέρω ως μια τέτοια πολύτιμη πηγή τον  επονίτη πυρηνικό επιστήμονα Πέτρο Αργύρη που σήμερα ζει στην Βοστώνη και έφυγε για την Αμερική το 1947.

Η ανάθεση μεταπτυχιακών εργασιών για έρευνα στα Γερμανικά και τα  Ιταλικά αρχεία που αφορούν την περίοδο της κατοχής..

Η αξιοποίηση των Γερμανικών αρχείων που αγοράστηκαν από το Ελληνικό δημόσιο αρχές του 2015  από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφορούν χιλιάδες έγγραφα , που βρέθηκαν μετά την κατάληψη της Γερμανίας από τους συμμάχους στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Από την έρευνα σε  ανάλογα αρχεία που βρίσκονται στη Ρωσία και είχαν αποκτηθεί από τον Σοβιετικό στρατό κατά την απελευθέρωση της Γερμανίας.

Η τεκμηρίωση είναι μια δύσκολη εργασία και επίπονη που μπορεί να συμπληρωθεί μετά από πολλά χρόνια και να αξιοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και το  βιβλίο  ΑΠΟΣΤΟΛΗ  “ΠΕΡΙΚΛΗΣ” που παρουσιάζεται.

Η σημασία τους για την ιστορική έρευνα αλλά και τη σημερινή πολιτική ζωή του τόπου μας είναι μεγάλη.

Παράδειγμα χαρακτηριστικό τεκμηρίωσης αποτελεί το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία προς την χώρα μας.

Παράδειγμα αποτελεί η διαγραφή του χρέους της Γερμανίας με την συμφωνία του Λονδίνου το 1953 και με την συνυπογραφή από την χώρα μας.

Παράδειγμα αποτελεί η τεκμηρίωση για την χώρα μας και για το χρέος  και η μεθόδευση της επίθεσης, που μετάφερε τα ανοίγματα των ιδιωτικών τραπεζών κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Ελληνικό δημόσιο και τους πολίτες στη χώρα μας.

Η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε το πόρισμα και την τεκμηρίωση της Επιτροπής Αληθείας της Βουλής των αρχών του 2015 για το χρέος και την δημιουργία του. Το χρέος που οδήγησε στα μνημόνια και την καταστροφή της χώρας μας. Αποτελεί σήμερα ένα “καταραμένο” νον πεϊπερ για τους κυβερνώντες, που έχει κατατεθεί στην βουλή και λέει την αλήθεια , αλλά το εγκατέλειψε η νεομνημονιακή κυβέρνηση ,προσχωρώντας στα μνημόνια, στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και την εφαρμογή τους.

Το πόρισμα αυτό και η συμπλήρωσή του δεν μπορεί να αποτελέσει μόνο ένα ντοκουμέντο για τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά και μια τεκμηρίωση που μαζί με τις τεκμηριώσεις για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις ,θα μπορέσουν να αποτελέσουν πολύτιμα στοιχεία για μια άλλη κυβέρνηση που θα τολμήσει τη ρήξη με τους δανειστές και την Ε.Ε.

Μια κυβέρνηση που θα τολμήσει να τα βάλει στην ημερήσια διάταξη και στην καθημερινή πολιτική πρακτική. Δηλαδή την διακοπή πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους  την διαγραφή του , την εθνικοποίηση των τραπεζών κ.λ.π.

 

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η Ελλάδα αποτέλεσε για τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, μετά το δόγμα Τρούμαν, πειραματόζωο και πεδίο δοκιμών για τις μετέπειτα επεμβάσεις του. Οι βόμβες ναπάλμ δοκιμάστηκαν και ρίχτηκαν στο Γράμμο και το Βίτσι από το 1947-49 ,πριν δοκιμαστούν μαζικά και κατακάψουν το Βιετνάμ.

¨Η Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί σήμερα πεδίο δοκιμής και πειραματόζωο στην επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία στην Ευρώπη. Η αντίσταση του Ελληνικού λαού σε αυτή την επίθεση ,όπως και στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης,είναι αναγκαιότητα και καθήκον.

Στην Ελλάδα σήμερα καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων πάνω από έναν αιώνα.

¨Ό,τι δοκιμάζεται στη χώρα μας ,ό,τι αφαιρείται από τους εργαζόμενους, με τον έναν ή άλλο τρόπο περνά μετά και στην υπόλοιπη Ε.Ε. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα τα διατάγματα Μακρόν που αφαιρούν  δικαιώματα από τους Γάλλους εργαζόμενους.

Η χώρα μας τελεί  ουσιαστικά υπό οικονομική και πολιτική κατοχή.

Το κάθε νομοσχέδιο πριν μπει στην Ελληνική βουλή πρέπει να έχει την έγκριση των Βρυξελλών.

Σήμερα στην Ευρώπη η δημοκρατία είναι ανάπηρη και αλά καρτ.

Ο Γιούνκερ δηλώνει ότι δεν ισχύει « Ευρωπαϊκό κεκτημένο» για τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο.

Με συνοπτικές διαδικασίες ακυρώθηκε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 στην Ελλάδα,που αποτέλεσε κορυφαία πράξη αντίστασης και χειραφέτησης του λαού μας μετά το 1974,ενάντια στην Ε.Ε..

Μετά την ψήφιση ουσιαστικά του 4ου μνημονίου τον Ιούνιο έρχονται για έγκριση τα νέα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ και οι δανειστές  εν όψει της νέας «αξιολόγησης»  με νέα 113 προαπαιτούμενα.

Οι επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό θα είναι επώδυνες. Θα διατηρήσουν για πολλές δεκαετίες τη φτώχεια, την ανέχεια, την εκμετάλλευση,

Η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση σήμερα είναι μια ¨¨Ενωση υπό την Γερμανική ηγεμονία. Η Γερμανία φαίνεται ότι δεν μπορεί μόνη της να ανταγωνιστεί στον παγκόσμιο καπιταλισμό την Κίνα,τις

ΗΠΑ,την Ρωσία και τις αναδυόμενες αγορές και δυνάμεις ,παρά μέσα από την ηγεμονία της στην Ε.Ε.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ μιλούν συνεχώς για την Ευρώπη και τις αξίες της ,αποσιωπώντας το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Ρωσία και την Αγγλία που αποχωρεί τώρα από την ΕΕ.¨¨Οταν μιλούν σήμερα για την Ευρώπη εννοούν τμήμα της.

 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1940-44 ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ  ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ

Το αντιστασιακό και εξεγερτικό πνεύμα της Ε.Α. 1940-44 μας δείχνει και σήμερα τον δρόμο της αντίστασης και πάλης ενάντια στη “μνημονιακή κανονικότητα” που προσπαθούν να επιβάλλουν σε μια περίοδο:

Που εθίζεται καθημερινά ο Ελληνικός λαός ότι όλα τα νομοσχέδια της Ελληνικής βουλής θα έχουν την έγκριση της γραφειοκρατίας των δανειστών και των Βρυξελλών.

Που εθίζεται ο Ελληνικός λαός ότι είναι αναγκαίο να περιμένουμε τις Γερμανικές εκλογές  για να μάθουμε τι αποφάσισαν για το μέλλον μας οι Γερμανοί και να μην ενοχλούμε την Μέρκελ και τον Σόιμπλε στην προεκλογική τους εκστρατεία.

Που εθίζεται ο Ελληνικός λαός ότι η παράδοση των αεροδρομίων ,λιμανιών, τραίνων και των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, είναι κανονικά και πρέποντα γιατί αναγράφονται στα μνημόνια που ψήφισαν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου της βουλής.

Η Εθνική Αντίσταση του 1940-44 αντιτίθεται σε αυτές τις κανονικότητες. Οδηγεί στην ανάγκη δημιουργίας ενός ανάλογου μετώπου  με το ΕΑΜ  σήμερα ,ενάντια στην παράδοση της χώρας, ενάντια στην ΤΙΝΑ που προωθείται από τα ΜΜΕ και εκδηλώσεις σαν την σημερινή βοηθούν να αναδειχτεί η δυνατότητα της Αντίστασης  και στην σύγχρονη βαρβαρότητα. Η προσπάθεια τηρουμένων των αναλογιών να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα μας.

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ   ΕΑΜ  ΕΛΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

 

 

ΣΥΝΟΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Συνοψίζοντας:

Η σπουδαιότητα του βιβλίου που παρουσιάζεται έγκειται στο ότι από τα Αμερικανικά αρχεία με τον πιο επίσημο τρόπο ( αρχεία της ΟSS) τεκμηριώνεται ο μεγάλος ιστορικός ρόλος του ΕΑΜ ΕΛΑΣ  στην εθνική αντίσταση στη χώρα μας.

Το «Αποστολή Περικλής» του Ηλία Θερμού ,μαζί με το βιβλίο του  Κ. Κουβαρά του 1976 αποτελούν βιβλία αναφοράς για την περίοδο εκείνη στη χώρα μας.

Το «Αποστολή Περικλής» δικαιώνει το βιβλίο του 1976  και συγχρόνως δίνει μια πληρέστερη εικόνα για την Εθνική Αντίσταση το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ μέσα από τα ντοκουμέντα των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Με ανυπομονησία περιμένουμε τα Αμερικανικά αρχεία και την δημοσίευσή τους που αφορούν την περίοδο των Δεκεμβριανών και την μάχη της Αθήνας ενάντια στον Βρετανικό ιμπεριαλισμό. Τις εκθέσεις του Κουβαρά και των άλλων Αμερικανών πρακτόρων που δρούσαν στην Αθήνα εκείνη την περίοδο.

Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ δείχνουν την ανάγκη και τον δρόμο, μέσα σε περίοδο μεγάλης καταστροφής του Ελληνικού λαού, για την αντίσταση και πάλη για την ανεξαρτησία της χώρας μας, αίτημα που παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Θα βρεθούν εκείνες οι δυνάμεις που θα μπορέσουν να παίξουν τον ιστορικό τους ρόλο στη νέα περίοδο.

Μετά από την παράδοση της χώρας στους δανειστές και το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο ,που κινδυνεύει να εξελιχτεί σε  εθνική τραγωδία ,θα βρεθούν εκείνες οι δυνάμεις της Αριστεράς και όλοι όσοι δεν υποτάχτηκαν και θα απαντήσουν θετικά στην ιστορική αναγκαιότητα της  δημιουργίας ενός μεγάλου πολιτικού μετώπου ανατροπής του μνημονιακού καθεστώτος που έχει επιβληθεί στην χώρα μας.

Ενός μετώπου για την ανεξαρτησία της χώρας μας ,ξεκινώντας από την διακοπή πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους, σε ρήξη με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, με μεταβατικό πρόγραμμα που θα θέσει με άλλους όρους το άνοιγμα για το σοσιαλισμό στην πατρίδα μας.

Το φάντασμα που πλανιόνταν  πάνω από την Ευρώπη ,με την δημοσίευση του μανιφέστου (από τον Μάρξ και τον ¨Εγκελς),της απελευθέρωσης του ανθρώπου, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, παραμένει η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική για την ανθρωπότητα. Η προοπτική που αφορά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο .¨Ένας σκοπός και στόχος επίκαιρος όσο ποτέ στις μέρες μας ,που αξίζει να αγωνιστεί κανείς.

 

*Το κείμενο είναι η παρέμβαση του Χρήστου Παπαδόπουλου μέλους του Π.Σ. της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στην παρουσίαση του βιβλίου  ΑΠΟΣΤΟΛΗ “ΠΕΡΙΚΛΗΣ”  του συγγραφέα Ηλία Θερμού που έγινε στη Λευκάδα  στις  22 Σεπτεμβρίου 2017.