Το τίποτα και το κάτι

Αρκετά ενδιαφέροντα σημεία επιφύλασσε η 12η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Υπογραμμίζουμε εν συντομία:

-Προ ημερήσιας διάταξης αναφέρθηκε το χαμένο έργο του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, λόγω λαθών και παραλείψεων, όπως διευκρίνισε στην συνέχεια ο κος Θανάσης Κονιδάρης, ρίχνοντας τα βέλη του προς κάθε φίλια κατεύθυνση. Ο κος Παύλος Δάγλας αρνήθηκε πεισματικά να πάρει θέση, παρά την πίεση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Το θέμα είναι βέβαιο πώς θα επιστρέψει στην συζήτηση. Αν το έργο χαθεί οριστικά θα πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για το νησί.

-Το θέμα του Φαναριού έχει γίνει πλέον μόνιμο στα δημοτικά συμβούλια. Ο δήμος έκανε προσφυγή στην απόφαση ακύρωσης της Αποκεντρωμένης. Δριμεία κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις άσκησε ξανά η αντιπολίτευση, αλλά και πάλι δεν δόθηκαν απαντήσεις, προ ημερήσιας φυσικά.

-Για την Σχολική Επιτροπή ακούσαμε κάτι μπαλώματα και κάτι ψελλίσματα πώς δεν είναι «μαύρη τρύπα» (όρος που είχε χρησιμοποιήσει η αντιπολίτευση μέσω του επικεφαλής της) το ποσό που λείπει και το οποίο αποδόθηκε στις καθαρίστριες αντί για το ΙΚΑ με αποτέλεσμα ο δήμος να πληρώνει και πρόστιμα. Και τότε τι είναι; Ο κος δήμαρχος παραδέχτηκε ότι το έψαξε και δεν είναι της προηγούμενης δημοτικής αρχής πρόβλημα, όπως είχε ισχυριστεί στο προηγούμενο συμβούλιο. Πάλι καλά. Συγγνώμη βέβαια δεν ζήτησε. Ο δε κος Θ.Κονιδάρης δήλωσε ότι ήταν απλά «ένα λάθος υπαλλήλων». Οι αιρετοί πρόεδροι της Σχολικής Επιτροπής κ.κ. Πάνος Ι. Κονιδάρης και Θ.Κονιδάρης εν συνεχεία δεν είχαν καμία ευθύνη σύμφωνα με τέως Αντιδήμαρχο. Ο κόσμος καταλαβαίνει.

-Για τον δρόμο στις Ράχες έγινε κάμποση συζήτηση αφού είναι σε κακά χάλια και πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν μεθ’ επιτάσεως κάποια έργα βελτιστοποίησης. Δέσμευση από την δημοτική αρχή δεν έλαβαν. Η αντιπολίτευση ρώτησε που πήγαν τα λεφτά από το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα που θα έπεφταν στις Ράχες και γιατί φτιάχτηκε άλλο κομμάτι από αυτό που υπέδειξε ο μηχανικός, αλλά και πάλι δεν δόθηκαν απαντήσεις.

-Στην ημερήσια διάταξη πρώτο θέμα ήταν η μελέτη για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στα Σπήλια, με επέκταση του λιμανιού και νέες θέσεις ελλιμενισμού. Μετά από κουβέντα, παρατηρήσεις, προσθήκες και σχόλια η προμελέτη που προβλέπει έργο 2 εκατομμυρίων ψηφίστηκε ομόφωνα. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και για την μελέτη στο Βαθύ. Εξ αρχής υπήρξαν αντιδράσεις διότι ενώ ο μελετητής είχε εξετάσει την λύση με μπαστούνι στην Παναγίτσα και πλωτούς μόλους από μέσα, την απέρριπτε. Αντί αυτής προτεινόταν μια απλή επέκταση του κρηπιδώματος και 15 μόνο θέσεις ελλιμενισμού, εκεί που και τώρα αράζουν βάρκες και πλοιάρια. Και γιατί αυτή η περικοπή της μελέτης; «Για λόγους μείωσης κόστους του έργου», ήταν η απάντηση! Πόσο έκανε το έργο με μπαστούνι; 1 εκατομμύριο. Πόσο το έργο με απλό κρηπίδωμα; 300 χιλιάδες. Φυσικά αντέδρασαν όλοι, η Αντιπολίτευση, ο κος Αργύρης, ο κος Πάνος Κονιδάρης, ο Πρόεδρος του Βαθιού αλλά και ψαράδες που ήταν παρόντες. Οι λόγοι ήταν γιατί να μην γίνει η μελέτη εξαρχής ολόκληρη (σάμπως τα έχει στην τσέπη του τα λεφτά ο δήμος; Τα έργα αυτά, αν ποτέ χρηματοδοτηθούν, θα περάσουν χρόνια και ζαμάνια) όταν το κόστος δεν ήταν έτσι κι αλλιώς παρά το μισό από τα Σπήλια. Επίσης ότι το αντιμάμαλο θα δημιουργεί πρόβλημα σε όποιο σκάφος δέσει εκεί, χωρίς μπαστούνι, ότι δεν προστίθενται στην ουσία έτσι θέσεις ελλιμενισμού και άλλα πολλά. Ο μελετητής ήταν εμφανές ότι δεν διαφωνούσε και προσπάθησε να ελιχθεί αλλά η δημοτική αρχή δεν το συζητούσε. Μάλιστα ο δημ. σύμβουλος κος Πάνος Δάγλας έκανε επίθεση στην αντιπολίτευση (μολονότι είχε ακούσει όλα τα επιχειρήματα και είχε ήδη ψηφιστεί η μελέτη στα Σπήλια) ότι δεν θέλει να το ψηφίσει για μηδενιστικούς λόγους: «Προτιμάτε το τίποτα από το κάτι!». Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης εξεγέρθηκε τότε: «Δεν ακούτε τι λέμε τόση ώρα; Το “κάτι” είμαστε εμείς και το “τίποτα” εσείς, η παράταξή σας!». Μετά την ένταση η μελέτη καταψηφίστηκε.

-Ένταση υπήρξε αμέσως μετά και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού όταν η αντιπολίτευση εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν θα την ψηφίσει (επειδή, μεταξύ άλλων, αυτή προέβλεπε ένα ποσό 30.000 για το γκρέμισμα του ελαιοτριβείου του Σπαρτοχωρίου, ποσό ιλιγγιώδες, που η αντιπολίτευση είπε ότι κάτι υποκρύπτει και μάλιστα με απευθείας ανάθεση). Ο τέως αντιδήμαρχος κος Κονιδάρης αποφάσισε τότε να ειρωνευτεί (επειδή την προηγούμενη αναμόρφωση η αντιπολίτευση την είχε ψηφίσει για να πάρει τα χρήματά του ο Συνεταιρισμός) και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης εξερράγη: «Εμείς είμαστε σταθεροί και με επιχειρήματα, άλλοι είναι πολιτικοί σαλτιμπάγκοι!». Γενικά πάντως ο κος Θανάσης Κονιδάρης (που είχε και αγωνία για τον νέο εκλογικό νόμο και που δεν έχασε ευκαιρία να ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει, όπως είναι τα πράγματα, να ψηφίσει τον επερχόμενο Προϋπολογισμό) είχε μια στάση στο συμβούλιο αυτό «η τράτα μας η κουρελού/ πότε εδώ και πότε αλλού». Η αναμόρφωση πέρασε με 6-4 ψήφους.

-Το τελευταίο ενδιαφέρον θέμα ήταν αυτό της παραχώρησης του πρώην ιατρείου στην Αστυνομία. Παρόντες στο συμβούλιο ήταν όλοι σχεδόν οι αξιωματικοί της λευκαδίτικης αστυνομίας. Η απόφαση ασφαλώς ήταν προειλημμένη, μόνο η αντιπολίτευση διαφώνησε λέγοντας αυτά που είχε πει και σε προηγούμενο συμβούλιο για το θέμα και προτείνοντας το κτίριο αυτό να δοθεί στον εκάστοτε αγροτικό ιατρό, ως επιπλέον κίνητρο για να κρατηθούν οι γιατροί στον τόπο μας, μια αναγκαιότητα μεγαλύτερη από αυτήν της αστυνομίας. Εξηγήθηκε επίσης ότι είναι κατάντια για ένα ευνομούμενο κράτος, που σε τελική ανάλυση μαζεύει φόρους για αυτόν τον σκοπό να ζητιανεύει κτίρια ή νοίκια από Τ.Α. και φορείς για να πράξει το καθήκον του, την ασφάλεια των πολιτών. Η απόφαση ελήφθη με 7-3, αφού κάποιοι λάβροι σε προηγούμενο συμβούλιο με το ίδιο θέμα, άλλαξαν άποψη στο μεταξύ.

 

Δείτε όλα αυτά και άλλα, στα βίντεο που ακολουθούν.